TvObzor
ELISABETH MOSS

Nakon bolnog razvoda često pomislim kako mi muškarac nije potreban
Objavljeno 1. veljače, 2019.
Počela sam glumiti kao osmogodišnja djevojčica, no stvar je u tome što nikada nisam bila poznata i nisam doživjela tinejdžersku slavu koja se mnogim kolegama događa, a poslije zbog toga na kušnju stavljaš cijeli život

Iako je mnogi znaju kao Peggy Olson iz serije "Momci s Madisona", ali i po brojnim drugim ulogama, 35-godišnja glumica i feministkinja Elisabeth Moss javnosti je postala sve zanimljivija otkad se pojavila u seriji "Sluškinjina priča" koja je u vrlo kratkom razdoblju postala hit diljem svijeta. S nagradom Emmy za najbolju glumicu i najbolju seriju te Zlatnim globusom za najbolju glumicu u TV drami, Moss je postala zanimljiva brojnim filmskim agentima koji je danas žele u svojim projektima, pa je tako zaigrala i u drugoj sezoni serije "Povrh jezera", koju možemo gledati na HRT-u.

Ne živim slavu
Glumom ste se počeli baviti još kao dijete, kako ste krenuli u svijet glume?

- Počela sam glumiti neke manje uloge kao osmogodišnja djevojčica. No stvar je u tome što nikada nisam bila poznata i nisam doživjela tinejdžersku slavu koja se mnogim kolegama događa, a poslije zbog toga na kušnju stavljaš cijeli život. Iako mlada, u svijet glume ulazila sam postupno i to sam shvaćala isključivo kao posao, a tako je i danas. Baš kao i svi drugi, nakon posla dođem kući i obavljam svakodnevne poslove. Ne živim slavu.

I vaši su roditelji cijeli život proveli u šoubiznisu.

- Tako je. Moji su roditelji glazbenici. Otac Ron je jazz-glazbenik i menadžer, a majka Linda svira blues harmoniku pa se za mene nekako od početka znalo da ću krenuti tim vodama. Unatoč glazbenoj obitelj, odlučila sam se za potpuno drugu umjetnost.

Jednom ste spomenuli kako vašoj obitelji nije bilo u interesu da odlazite u školu.

- U šali često kažem kako im se nije dalo buditi ujutro i voditi me u školu, a danas se dogodilo da, iako nisam odlazila u školu, moram ustajati rano i odlaziti na set, što mrzim. Da, nisam išla u školu, ali je škola dolazila k meni kući. Ako netko pita - znam čitati.

Kakav ste odnos imali s majkom kao dijete?

- Prekrasan. Vozila me na svaki sat baleta, vodila me na audicije. Bila je ponosna na mene i kad nisam prolazila audicije i kad sam sjedila kod kuće ne radeći ništa. Uvijek je vjerovala u mene i danas svaki svoj uspjeh posvećujem njoj. Linda je divna majka.

Velika spavalica
Imate li možda neki uzor među starijim kolegama?

- Mislim da se svaki dan pojavljuju nova lica koja su mi iznova uzor. Ako baš nekoga moram izdvojiti, onda je to Hilary Swank i njezin film "Dečki ne plaču". Smatram izvanrednim ono što je napravila u tom filmu.

Kad ne snimate, kako provodite dane?

- Odmaram se. Nedavno sam s prijateljicama bila na Havajima. Imale smo pet dana samo za sebe. Nažalost, jedan je dan padala kiša, ali nismo dopustile da nam to uništi provod. Odlučile smo ignorirati kišu. Možete zamisliti šest djevojaka kako se usred najvećeg pljuska kupaju u bazenu, piju koktele i čitaju knjige ispod suncobrana kao da se ništa ne događa. Volim provode sa svojim curama.

A kako se opuštate dok ste na setu?

- I za to imam poseban ritual. Velika sam spavalica, pa često u pauzi između setova zaspim u garderobi. Instalirala sam aplikaciju da me probudi kad je moj red za snimanje. Tada mi je potrebno određeno vrijeme da se razbudim pa me sat vremena nitko ne smije ništa pitati.

Jeste li još na odmoru i na ljubavnom planu?

- Postoje trenuci kada čovjek odluči biti sam. To mi trenutačno odgovara. Idem kamo hoću, radim što hoću i ispunjena sam. Katkad pomislim da mi muškarac uopće ne treba, no naravno, ne bih htjela zauvijek ostati sama.

Pripremio: Adrian ANDREJEK
Povrh jezera: Kineskinja

HTV 2, petkom u 21.20
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

Elisabeth Singleton Moss

DATUM ROĐENJA:

24. srpnja 1982.

MJESTO ROĐENJA:

Los Angeles, Kalifornija

LJUBAV:

slobodna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike