Tehno
TEST: SONY XPERIA XZ2 PREMIUM

Treća sreća - još jedan vrhunski Xperia model
Objavljeno 1. veljače, 2019.
Ovo je treći telefon s epitetom Premium iz Sonyja i treći top-model za 2018. godinu

Sony je tijekom 2018. godine predstavio nekoliko svojih top-modela. Prvo smo vidjeli XZ2, zatim upravo Sony Xperia XZ2 Premium, koji testiramo, a krajem godine stigao je i XZ3. Što će donijeti 2019. godina još nam preostaje vidjeti, no do tada smo dobili priliku podružiti se s još jednim vrhunskim Xperia modelom.

Kao isklesan
Telefoni koji predstavljaju top-ponudu određenog proizvođača moraju imati privlačan izgled i kvalitetnu izradu. Sony je prema našem mišljenju ovdje uvijek bio na vrhu, ako ne i prvi. Naime, svaki top-model koji je Sony izbacio na tržište, krasio je lijep izgled i izuzetna kvaliteta. S modelima Premium, koje smo prvi put ugledali kod modela Xperia Z5 Premium, potom na Xperia XZ Premium, a sada i na Sony Xperia XZ2 Premium, dojam mora biti još i bolji. Ovaj dodatak ‘’premium’’ u imenu daje nam za pravo to očekivati. Jednom izvađen iz majušne kutije, Sony Xperia XZ2 Premium to zaista i otkriva. Telefon djeluje luksuzno, a pod prstima kao da je izrađen od jednog komada kakvog mramora, granita. Jasno, prednjom stranom dominira zaslon, a zadnja, osim zrcalne tamno sive boje, donosi i čitač otiska prsta te dvije leće glavne kamere. Telefon je velik za današnje pojmove. Nekome će to možda smetati, nama osobno ne, jer telefoni su ionako (osim Sony Compact modela) veliki, pa koji milimetar gore-dolje ili koji gram više-manje, neće napraviti osobitu razliku. Dimenzije telefona su 158 x 80 x 11.9 mm, a dojam debljine smanjuje zaobljena stražnja strana. Masa je još jedan faktor koji ovaj telefon čini izuzetnim. Naime, Xperia XZ2 Premium teži velikih 236 grama, što je znatno više od svih modela koje bismo eventualno usporedili s njim. Kvaliteta izrade nastavlja se na preciznim spojevima, a zbog svoje mase, dimenzije i općeg dojma Xperia XZ2 Premium neće ostaviti nikoga ravnodušnim gdje god da se pojavi. Utor za SIM karticu je s gornje strane, a na desnom bridu pronalazimo tipku fotoaparata, tipku za uključivanje i kontrolu glasnoće. Sviđa nam se što Sony ostaje vjeran postavljanju tipke fotoaparata, a i činjenice da nema dodatnih tipaka za kontrolu AI-ja. Ono što nam nedostaje je 3,5-milimetarski audio ulaz, za koji se nadamo da će jednog dana ponovo doći, ali trendovi su takvi da ga sve rjeđe viđamo na telefonima.

Svoj na svome
Sony Xperia XZ2 Premium još je jedan model koji pokazuje kako se Sony dosljedno drži svojih stavova. Već po samom izgledu telefon je drukčiji od svih drugih na tržištu, a određeni detalji još ga više čine posebnim. Prvo što uočavamo nakon uključivanja golemi je zaslon dijagonale 5,8 inča. Ništa sporno, no zaslon je u 16:9 omjeru, a kao i svi prijašnji Premium modeli donosi 4K rezoluciju. Uz to, zaslon nema nikakav ‘’zub’’ koji često viđamo u posljednje vrijeme. Prikaz na zaslonu je fantastičan, a tomu zasluge pribraja IPS ekran opremljen sa Sony Triluminos display for mobile i X-Reality tehnologijama. Rad na telefonu izuzetno je brz i fluidan, a to je opet zasluga vrhunskog hardvera. Konkretno, Xperia XZ2 Premium pokreće najmoćniji 8-jezgreni Qualcommov Snapdragon 845 procesor. Uz njega, za grafiku se brine moćan Adreno 630, koji kuca na 710 MHz. Prevedeno, sve će na telefonu letjeti od brzine, od 4K sadržaja do igara. Tome svakako treba dodati i brzu radnu i internu memoriju – 4 GB LPDDR4X RAM-a te 64 GB interne memorije, a koju možete proširiti preko microSD ulaza do 2 TB. Sony Xperia XZ2 Premium pravi je premium jer osim izgleda tu je i moćan hardver! Baš onako kako i očekujemo, bez imalo kompromisa. Operacijski sustav Android 9 presvučen je Sonyjevim sučeljem. Već godinama Sony nam izrađuje najbolju prilagodbu Androida. Sve radi baš onako kako očekujemo, sustav nije nametljiv, jednostavan je i intuitivan. Sve ono što volimo od sučelja Sony već godinama prema našem dojmu najbolje interpretira. Za kraj ostavljamo osvrt na fotoaparat. Sony Xperia XZ2 Premium prvi je Sony s dvije kamere na poleđini. Dok neki proizvođači guraju već po tri, četiri, pa i više kamera, Sony je ‘’tek’’ prešao na dual postavku. Prva kamera je 19 MP, f/1.8, 25mm, 1/2.3” s PDAF i laser AF, a druga je 12 MP monokromatska, f/1.6, 1/2.3”, također s PDAF i laser AF. Sve navedeno u posljednjoj rečenici za vas kao korisnika može samo značiti da će te uz usporene i AR videe s ovim telefon okidati i odlične fotografije, snimati 4K videozapise, i štošta drugo. Prednja kamera za selfije također je na nivou s 13 MP. Za kraj ostaje nam cijena. Ona za ovaj telefon iznosi oko 6000 kuna. Iako zvuči mnogo, u vrijeme kada drugi proizvođači nude modele od po 7, 8 i više tisuća kuna, Sony Xperia XZ2 Premium još je povoljan. S obzirom na svu tehnologiju i beskompromisan rad, imidž i sve ono što Sony nudi, Xperia XZ2 Premium zaslužuje naše preporuke.
Marin Režić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike