Dome slatki dome
DIZAJN

Elegantan ili smirujući dom?
Objavljeno 31. siječnja, 2019.
Uređenje doma je izazov i užitak. Posvetite mu se jer kreirate svoj osobni prostor

Pronalaženjem prave mjere u odnosu individualnog i svega onoga što je odredila struka, praksa ili trend pronaći će se i idealno rješenje za vaš dom. Čak i uključivanje stručnjaka u kreiranje interijera vašeg doma nameće obvezu da mu/joj detaljno iznesete pojedinosti oko sklonosti i načina vašeg života. Stručna osoba koja dizajnira vaš životni prostor mora rješenju problema pristupiti i s psihološke strane kako bi interijer bio maksimalno prilagođen baš vama.



Konačan ugođaj

Ako sami uređujete dom, morate biti objektivni psiholozi prema sebi, svrstati se u određenu skupinu ljudi koje zadovoljavaju određene boje u prostoru, količina dnevne i umjetne rasvjete, potrebe za otvorenošću ili zatvorenošću prostora, stil opremanja te razni drugi faktori koji utječu na konačan ugođaj prostora.


Kada se govori o elementima koje obvezno treba slijediti pri opremanju interijera, onda se oni vežu uz funkcionalnost prostora, iako je i ona ponekad individualizirana. Npr. radni stol poželjno je postaviti na način da dnevna svjetlost dolazi s prednje ili lijeve strane, no pojedinci koji se služe povremeno računalom zaključit će kako im nije bitan kut ulaska dnevne svjetlosti, pa će radni stol postaviti u zonu koja i nije prirodno osvijetljena. No, posve je drugačiji pristup kada se radi o postavljanju radnog stola vašeg djeteta, koje svakodnevno uči, piše zadaće ili crta na tom stolu. U tom je slučaju nužno slijediti sva poznata pravila oko odnosa stola i ulaska dnevne svjetlosti.
Funkcionalnost

Poželjno je primjenjivati poznata pravila o funkcionalnosti i u kuhinji, jer su se pokazala kao izuzetno dobra. Kada sve posložite na funkcionalan način, individualizirati možete oblikovanje kuhinje te odabir materijala i boja. Preporuka je slijediti opća pravila o praktičnosti i funkcionalnosti (eventualno ih korigirati prema vlastitim potrebama), a uređenje maksimalno prilagoditi svojim željama i to odabirom stila uređenja, primijenjenim materijalima i bojama itd.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike