Sport
MILAN ĐURIČIĆ DOBITNIK UZOR-TROFEJA “MATIJA LJUBEK”

Otkrivanje tajni nogometa mi je kao svemirski beskraj
Objavljeno 30. siječnja, 2019.
Nisam razmišljao o nagradama, ali me se ova dojmila, rekao je popularni Čvaljo

Nagrade su Milana Đuričića do prošle godine zaobilazile! Tada je zbog iznimnog doprinosa u radu i razvoju mladeži zaslužio Trofej podmlatka Hrvatkog nogometnog saveza, a na sličnom je tragu potom bilo prepoznavanje i priznavanje lokalne zajednice, pa je komisija Glasa Slavonije odlučila dodijeliti mu nagradu za životno djelo, odnosno Uzor-trofej "Matija Ljubek".

Povratak u Sloveniju
Neformalna, međutim, priznanja nisu izostajala tome samozatajnom stručnjaku koji živi nogomet. Primarno zbog trenerskog opusa nakon prosječne igračke karijere, koju je započeo pokraj nekadašnje Lanare, na igralištu LIO-a, došavši na školovanje u Osijek iz okolice Virovitice, iz Detekovca, gdje se rodio 3. kolovoza 1945. I postao Osječanin za sljedećih 60-ak godina. Do danas, iako je često izbivao zbog posla profesionalnog trenera najviše stručne naobrazbe. Nakon prvih organiziranih koraka u LIO-u igrao je za gradskog suparnika Metalac, zatim za Osijek, gdje je u 31. godini i zaključio karijeru zbog ozljede koljena. Prethodno braneći boje slovenskih klubova Maribora i Mure.

Posljednjih godina moglo ga se svakodnevno i cjelodnevno vidjeti na mjestu gdje je načinio prve nogometne korake, samo što je na igralištu LIO-a niknula Akademija "Krpan&Babić". Taj tandem vlasnika te bivših reprezentativaca Hrvatske i internacionalaca u njemu vidi stožernu osobu zbog koje se ta privatna škola etablirala i izvan slavonsko-baranjskih granica. Trenutačno je ostala bez prvog kormilara, koji nije mogao odoljeti novom nagovaranju iz Slovenije pa je svoje usluge stavio u funkciju elitnoga spašavanja kluba iz Krškog.

- Pretpostavljao sam da ću trenersku karijeru zaključiti na Akademiji, ali su me krajem prošle godine ljudi, odnosno dugogodišnji prijatelji, iz Krškog nagovorili na angažman, koji sam u međuvremenu produžio do ljeta, nakon što sam mjesec dana imao dubinsko snimanje stanja i vidio da ga mogu popraviti iako je on uobičajeno zahtjevan i složen te iziskuje vrijeme, kojeg u pravilu nemam - popularni će Čvaljo o današnjici, koji je i nadalje u takvoj psihofizičkoj kondiciji da se može nositi s tim teretom. Zapravo je za njega vrijeme stalo, jer, izuzev nešto sijedih i bora, nije se promijenio od dana kada je zaključio igračku karijeru. Stoga se ne očekuje ni skorašnji prestanak prenošenja znanja na buduće trenerske naraštaje i nogometaše, kojima je neprijeporni stručni autoritet.

I osobno se svakodnevno usavršavajući permanentno otvarajući neistražena poglavlja, pa će u tome kontekstu reći:

Zna da ništa ne zna
- Znam da ništa ne znam - parafrazirao je svoj dosadašnji opus tom filozofskom mišlju.

Zatim je tu filozofiju objasnio:

- Nakon toliko godina provedenih u nogometu svjestan sam da nisam proniknuo ni u malom postotku u tajne te igre. Toliko je mogućnosti i potrebe usavršavati je, dograđivati i oplemenjivati da mi se dosezanje toga čini kao svemirski beskraj. Uživam svakodnevno analizirati segmente igre i iznova nešto novo naučiti i pokušati to u praksu implementirati. Osnovna je, međutim, tajna uporno raditi i pokušati svakodnevno biti bolji kako bih zadovoljio sve, a posebice osobne ambicije. Nisam se, vjerojatno, gurao i nametao, tako da su me javna priznanja zaobilazila, ali mi je najveća nagrada bila i ostat će osobno zadovoljstvo jer znam da sam nešto dobro načinio. Ponajprije za plejadu nogometaša prošlih kroz moje treninge, kojima sam usadio karakteristike prijeko potrebne u budućem životu, neovisno kako im se karijera razvijala. Učiti kroz bitke, odricati se i žrtvovati za kolektiv te davati maksimum u teškim iskušenjima i tako sport izjednačiti sa životom, formiranjem osoba otpornijih i vičnijiih problemima koje donosi svakodnevica - sažeo je 43-godišnji trenerski opus u nekoliko rečenica, spreman sublimirano znanje i iskustvo podijeliti i prenijeti na sve koji to žele.

Za što je 24 sata dnevno premalo, jer kada Čvaljo počne govoriti o nogometu, tada se radi o bujici riječi, koje inače ne rasipa. Nije, međutim, skrivao zadovoljstvo dobivenim priznanjem sredine iz koje je, praktički, potekao i uvijek bio tu negdje:

- Nisam nikada razmišljao o nagradama i priznanjima, ali me se ova duboko dojmila te sam zahvalan ljudima koji su moj višedesetljetni trud valorizirali objedinivši ga u životno djelo. To na kraju svi ne dobiju, ali do mene je stigla i dodatno osnažila osobna uvjerenja da sam nešto korisno načinio, odnosno ostavio iza sebe, a kroz što sam sve prolazio, samo ja znam. Svaki put, međutim, izašavši čvršći - zaključio je Đuričić, ponadavši se još nizu godina otkrivanja tajni magične "bubamare".

Dražen Lekšan
nagrada
LAKA ZADAĆA ZA GLASOVU KOMISIJU
Anum, nihice
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike