Osijek
STUDENTI NA TRETMANU ZBOG SOCIJALNE ANKSIOZNOSTI

Noćna mora - usmeni ispiti i
izlaganja pred nepoznatima
Objavljeno 29. siječnja, 2019.
U Psihološkom savjetovalištu za studente termini uvijek popunjeni, a liste čekanja duge

Teškoće s izlaganjem prezentacije na fakultetu i izlasci na usmene ispite noćna su mora mnogim osječkim studentima, jednako kao i razgovori u većoj skupini ljudi, a pogotovo s nepoznatim ljudima. Sve to, ali i da mnogi studenti često izbjegavaju i nove, nesigurne situacije, pokazala su iskustva u dugogodišnjem radu uvijek popunjenog Psihološkog savjetovališta za studente pri Sveučilištu u Osijeku, u kojemu godišnje odrade nekoliko stotina savjetovanja. Upravo su zbog toga, kaže nam voditeljica Psihološkog savjetovališta doc. dr. sc. Ana Kurtović s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta, zaključili kako je pravo vrijeme da studentima ponude i grupni tretman socijalne anksioznosti. Prve će grupe studenata na tretman početkom ljetnog semestra, a prijave su u tijeku.

Bačeni u vatru
- Čak oko 30 posto studenata izjavljuje da imaju znatne probleme sa socijalnom anksioznošću! A s obzirom na to da je nas psihologa u savjetovalištu malo te da je uvijek gužva i velika lista čekanja na individualno savjetovanje, mislimo da je dobro rješenje grupni tretman, što se pokazalo vrlo efikasnim i uz što se može pomoći više ljudi istovremeno - kaže psihologinja Kurtović. Socijalna anksioznost podrazumijeva strah u različitim socijalnim situacijama.

- Najčešće te situacije uključuju nepoznate ljude - mnogima je neugodno pred drugima nešto raditi, a kod studenata je najčešće u pitanju izlaganje. Osobama koje pate od socijalne anksioznosti problem je i jesti pred drugim ljudima, teže im je suprostaviti se autoritetu, izreći svoje mišljenje, pisati ispite ako ih profesor promatra, a usmeni ispiti takvim su osobama umnogome stresniji – govori Kurtović. A studenti će sada biti "bačeni u vatru".

- Zapravo je to najveća prednost grupne dinamike, gdje osim stručnog dijela koji podrazumijeva tretmanski rad, studenti u sigurnom okruženju s osobama koje imaju slične probleme imaju priliku okušati se u nekim situacijama prije nego što se ohrabre učiniti to u ostatku života – dodaje Kurtović.

Psihološki se tretmani rade sa svim oblicima problema i poremećaja. Studenti se ne srame potražiti takvu vrstu pomoći jer termini su u savjetovalištu uglavnom popunjeni cijeli tjedan.

- Stvar je u studentskom životu koji je pun pritisaka i izazova te stresnih situacija. Studenti nam se obraćaju za psihološku pomoć iz različitih razloga – bilo da je u pitanju nisko samopoštovanje, anksiozne i depresivne smetnje, ali i drugi osobni te problemi vezani uz prilagodbu. Upravo su u najvećem riziku brucoši koji se doseljavaju u Osijek i odjednom sve moraju sami – pronaći nove prijatelje, snaći se u novom gradu. Većina će se psihičkih problema i poremećaja, ako će se pojaviti, dogoditi najčešće upravo u toj ranoj odrasloj dobi - objašnjava Kurtović.

Nošenje sa strahom
Nekoliko je istraživanja koje je Psihološko savjetovalište provodilo na Sveučilištu u Osijeku pokazalo da znatan broj osječkih studenata doživljava različite probleme, ali i da je više od polovine zainteresirano za individualno i grupno savjetovanje te različite psihoedukativne radionice. Neka druga istraživanja provođena na razini Hrvatske pokazuju da se oko 75 posto studenata suočava s blažim smetnjama, poput tjeskobe i nesigurnosti, a 25 posto studenata suočava se s ozbiljnijim psihičkim problemima koji narušavaju kvalitetu života – sve se to preslikava i na osječko Sveučilište.

- U praksi je najčešće riječ o kombinaciji, ali u složenim situacijama koje izlaze izvan kapaciteta psihologa i kada procijenimo da je nužna psihijatrijska terapija, tada studenta na takvu terapiju upućujemo – ističe Kurtović.

Grupni će se tretmani socijalne anksioznosti odvijati u osam grupnih susreta, tijekom osam tjedana, u manjim grupama, uz dvije voditeljice.

- Susreti su strukturirani i temeljeni uglavnom na podučavanje nošenja s anksioznošću u socijalnim situacijama, izlaganja na samim susretima, uz plan izlaganja u životnim situacijama. Radi se na učenju vještina nošenja sa strahom, prepoznavanju misli i ponašanja koja održavaju taj strah te na mijenjanju ponašanja, jer osobe koje pate od socijalne anksioznosti imaju cijeli niz iskrivljenih očekivanja, predviđanja i zaključivanja u nekim situacijama, kao i o samima sebi; kako su djelovali, što su rekli - kaže doc. dr. sc. Kurtović.

Studenti će se jednom tjedno okupljati u prostorijama Psihološkog savjetovališta u sveučilišnom kampusu (Cara Hadrijana 10) u terminu prema dogovoru. Prijave za grupni tretman socijalne anksioiznosti za sve su studente otvorene do 10. veljače ili do popunjenja grupa.

Jasenka Pejaković
Ana Kurtović

voditeljica Psihološkog savjetovališta za studente

Stvar je u studentskom životu koji je pun pritisaka i izazova te stresnih situacija. Većina će se psihičkih problema i poremećaja, ako će se pojaviti, dogoditi najčešće upravo u toj ranoj odrasloj dobi.
Možda ste propustili...

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike