Autoglas
ULAGANJA

Preuzimanja i spajanja u autoindustriji
Objavljeno 29. siječnja, 2019.
Vrijednost globalnih spajanja autoindustrijskih tvrtki, potaknuta megaugovorima u sektoru proizvodnje automobilskih dijelova, više se nego udvostručila u 2018. godini, na rekordnih 97,5 milijardi dolara, stoji u izvješću koje je prošli tjedan objavila konzultantska tvrtka PwC. Pet megaugovora, zajedno vrijednih 42 milijarde dolara, u segmentu dobavljača komponenti činilo je 43 posto ukupne vrijednosti prošlogodišnjih spajanja i preuzimanja (M&A).

Takav trend potaknut je ulaganjima proizvođača komponenti kojima žele održati korak s proizvođačima automobila i njihovim preusmjeravanjem k tehnologiji autonomne vožnje, povezanih automobila i električnih vozila, navodi se u izvješću.

U prošlog godini broj sporazuma o spajanju i akviziciji, vrijednih više od milijardu dolara, popeo se na rekordnih 20, ističu iz PwC-a. Dodaju da je ta brojka dvostruko veća od prosjeka zabilježenog u prethodne tri godine. Dostupnost kapitala i tempo promjena u industriji, unatoč makroekonomskim olujama, trebao bi voditi do daljnjeg snažnog okruženja za spajanja i preuzimanja, zaključuje se u njihovu izvješću.

Prije nekoliko dana Volkswagen i Ford su priopćili kako su dogovorili globalno partnerstvo. Obje kompanije zadržat će postojeću strukturu dioničara, a zajednički će razvijati pick-upove srednje veličine za globalno tržište, kao i kombije te gospodarska vozila za europsko tržište.M.Bu.