Sport
SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Danska prvi put osvojila
naslov svjetskog prvaka
Objavljeno 27. siječnja, 2019.
Norveška je drugi put zaredom poražena u finalu svjetskog prvenstva

Prvi put u povijesti Danci su osvojili naslov svjetskih rukometnih prvaka. U velikom finalu Danska je svladala Norvešku s uvjerljivih 31:22. To je drugi uzastopni poraz Norvežana u finalima svjetskih prvenstava. Nakon Bercya prije dvije godine pali su i u Jyske Bank Boxen Areni u Herningu. Drugi put zaredom naslov svjetskih prvaka osvojio je domaćin turnira.



Finale s hrvatskim štihom

Hrvatska nije bila u borbi za medalje, ali je u finalu bio izražen vrlo jak hrvatski štih. Hrvatski rukomet predstavljali su suci Boris Milošević i Matija Gubica. Osječani su nakon prošlogodišnjeg finala EP-a imali čast suditi i finale Svjetskog prvenstva, samo dva dana nakon što su odsudili polufinalnu utakmicu Francuska - Danska. I ponovno odradili vrhunski posao. Danci su možda svjetski rukometni prvaci, ali su Hrvati za Dance svjetski prvaci u suđenju. Hrvat je sjedio i na norveškoj klupi, pokraj izbornika Christiana Bergea. Direktor muških selekcija Norveške naš je čovjek - Riječanin Željko Tomac.


Početak finala nije dao naslutiti da će se finale pretvoriti u jednosmjernu dansku ulicu. U prvom napadu u finalu Mikkel Hansen, danska zvijezda, iz sedmerca, koji je sam iznudio, pogodio je gredu udarcem od poda. Prvi pogodak u finalu postigao je najbolji norveški igrač i Hansenov suigrač iz PSG-a Sander Sagosen. U sljedećem napadu uzvratio je Hansen, kao da su željeli naglasiti tko su glavni kandidati za MVP Svjetskog prvenstva. Stvari su nizbrdo za Norvežane krenule kada je Jondal "uzvratio" Hansenu pogodivši iz sedmerca vratnicu. Nakon toga Mensah je u 7. minuti donio Danskoj prvo vodstvo (4:3). Koje do kraja više nije ispuštala. Nakon pogotka Zachariassena s crte norveški izbornik Christian Berge zatražio je, u 14. minuti, time-out. Danci su tada stekli četiri pogotka prednosti. Smanjili su Norvežani na dva pogotka razlike, Sagosen je zabio pod prekršajem, a danski izbornik Nikolaj Jakobsen, ne dopustvši da suparnik uhvati svoj ritam, odmah je zatražio time-out. Bio je to, čini se, jako dobar potez. Lauge je u 22. minuti vratio Dancima vodstvo od četiri razlike. Završnica prvog poluvremena potpuno je prošla u danskoj dominaciji. Niklas Landin obranio je sedmerac Sagosenu, potom je Lauge pogodio za 13:8 u situaciji kada se Christensen nije uspio vratiti na svoja vrata. Kod rezultata 15:10 za Dansku Magnus Landin pogodio je s krila, a nakon što su se domaći obranili, Mensah je u 28. minuti pogodio na prazna vrata za dansko vodstvo od 17:10. Mogli su Danci s osam pogodaka prednosti otići na odmor. Norvežani su se ipak obranili, povukli svoju karakterističnu polukontru, koju je okončao Jondal. Ipak, Lauge je stigao postići i 18. pogodak za Dansku, za velikih "plus sedam" i već tada izazivanje euforije u Jyske Bank Boxen Areni, u kojoj je bila kompletna danska kraljevska obitelj s cijelim pomlatkom, koji je oduševljeno skakao na svaki pogodak Hansena i društva.
Kompletirani naslovi


Već prvi napad u drugom poluvremenu označio je da se Norvežani više ne mogu vratiti u igru. Landin je obranio šut, a Svan na desnom krilu pogodio za 19:11. Norvežane je potpuno razoružao danski vratar, koji je i nastavio sa sjajnim intervencijama. Zanimljivo, Nikolaj Jakobsen zatražio je u 40. minuti time-out, nakon što je suparnik zabio samo dva uzastopna pogotka i približio se na još uvijek prilično komotnih šest razlike (21:15) za Dance. Povratak na osam razlike donio je Hansen svojim petim pogotkom (23:15), a potom je Olsen pogodio za velikih 24:15 i prisilio Bergea na time-out, što je zapravo bio jedini njegov vidljivi potez. Vremena ni ideje za povratak nije bilo. Niklas Landin nastavio je s obranama, a njegov brat Magnus pogodio za vodstvo Danske od 25:15. Norvežanima su potpuno otupljene oštrice, a Danci su već na ulasku u posljednjih deset minuta mogli planirati kako će proslaviti svjetski naslov. No odradili su posao do kraja, odigravši za svoju publiku. Koja je oduševljeno pozdravila ulazak legendarnog Hansa Lindberga. Premda nedovoljno oporavljen od ozljede, i on je osjetio čar igranja svjetskog finala i osvajanja naslova svjetskog prvaka. Nakon europskog i olimpijskog, koje već ima u kolekciji. n




Krešimir Lacković
Francuzi do bronce u posljednjoj sekundi
U susretu za treće mjesto Francuska je svladala Njemačku 26:25 (9:13) u dramatičnoj završnici. Naime, u posljednjoj minuti prvo je Heinevetter obranio udarac s krila Abalou, a Njemačka u kontri izgubila loptu za pobjedu. Situaciju je zakomplicirao Musche, a lopta nije došla do pivota. Francuzi su potom brzo uzvratili, Karabatić je zatresao mrežu, kasnijom provjerom potvrdilo se - prije isteka vremena, pa su se dojučerašnji svjetski prvaci kući vratili s broncom. Zanimljivo, i u svojoj prvoj utakmici u skupini Francuzi su također zabili u posljednjoj sekundi, ali za neriješen rezultat.
NORVEŠKA ** 22 (11)

DANSKA ** 31 (18)

HERNING - Jyske Bank Boxen Arena. Gledatelja: 16.000. Suci: Boris Milošević i Matija Gubica (Hrvatska)

NORVEŠKA: Bergerud (4+0), Christensen (5+0), Sagosen 4 (1), Myrhol 1, Jakobsen, Overby, Jondal 10 (1), Bjornsen 2, Gullerud, Johannessen 3, O‘Sullivan, Tangen, Reinkind 1, Blonz, Rod 1 i Lie Hansen

DANSKA: N. Landin (12+1), Green, M. Landin 3, Mortensen, Markussen, Lauge 4, Zachariassen 3, Svan 4, Lindberg, Molgaard, Mensah 4, Toft, M. Hansen 7 (2), Olsen 5, Oris 1 i Hald

SEDMERCI: Norveška 4(2), Danska 3(2); ISKLJUČENJA: Norveška 6 minuta (Bjornsen 2, Johannessen 2, Tangen 2), Danska 6 minuta (Molgaard 2, M. Landin 2, Zachariassen 2)
Možda ste propustili...

U 21. KOLU PRVE LIGE TUZLANSKOG KANTONA IZMEĐU MEĐIĐE I TREBAVE

Sudac dobio teške batine

Najčitanije iz rubrike