Regija
13. KOBASICIJADA U DONJEM MIHOLJCU

Slavonsku kobasicu uskoro zaštićuje i EU
Objavljeno 27. siječnja, 2019.
DONJI MIHOLJAC

Tihomir Sklizović iz Rakitovice pobjednik je ovogodišnje 13. Gradske kobasicijade koja je održana u prostoru kuglane u Donjem Miholjcu. Od ukupno 22 uzorka, ocjenjivački sud odlučio je kako je suha domaća kobasica Tihomira Sklizovića najbolja, zbog čega je osvojio i novčanu nagradu od 1500 kuna. Drugo mjesto i 1000 kuna pripalo je Mihaelu Sklizoviću, također iz Rakitovice, a treće i 500 kuna Josipu Špoljariću iz Donjeg Miholjca.

Drugoplasirani Mihael Sklizović otkrio nam je tajnu kvalitetne domaće kobasice.

- Bitno je meso koje mora biti s domaćih farmi, a ne iz trgovačkih centara. Tovljenik mora biti star godinu dana, a stavljamo sve začine kao i svi drugi. Važno je dimljenje, a mi preferiramo grab zbog tanina - rekao je 28-godišnji Mihael Sklizović, koji redovito sudjeluje na kobasicijadi.

Na čelu ocjenjivačkog suda bio je Krešimir Mastanjević, izvanredni profesor na Katedri za tehnologiju mesa i ribe na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku koji je kazao da su proizvođači dobro odradili svoj posao.

- Svake je godine vidljiv napredak u kakvoći. Sada bi trebalo da se proizvođači registriraju, odnosno legaliziraju proizvodnju slavonske kobasice - kazao je Mastanjević te dao savjet: Bez kvalitetne sirovine nema ni kvalitetnog proizvoda. Treba koristiti meso zrelih svinja, a idealno da su križanci landrasa i jokšira u dobi od godinu dana i težine 150 i više kilograma žive vage. Naravno, paprika mora biti domaća, mljevena baranjska začinska. Organizator kobasicijade bila je Udruga Čuvari slavonske tradicije Donji Miholjac, a predsjednik Stjepan Živković kazao je kako je ovogodišnji odaziv slabiji od prošlogodišnjega, ali su dobri rezultati.

- Uspjeli smo dobiti nacionalnu zaštitu za Slavonsku kobasicu i sada očekujemo i europsku. Smatram da će ovo biti dodatni poticaj proizvođačima da ozbiljnije krenu u veću proizvodnju te da se konačno krene prema brendiranju slavonske kobasice na tržištu Hrvatske, ali i Europske unije – rekao je Živković.

Kobasicijada je održana pod pokroviteljstvom Grada Donjeg Miholjca i Osječko-baranjske županije. Gradonačelnik Goran Aladić smatra da je zaštita slavonske kobasice dobra za stvaranje brenda, promicanje kontinentalnog turizma, oživljavanje svinjogojske proizvodnje u donjomiholjačkom kraju, očuvanje tradicije te na koncu i domaće hrane koju će više preferirati potrošači.

Zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović kazao je kako treba sve više ulagati u ovakve manifestacije.

- Moramo više uložiti u brendiranje manifestacija zbog koristi koju trebaju imati proizvođači. Slavonska kobasica zasigurno je proizvod na kojem se može zaraditi. Ova kobasijada ima smisla jer promovira domaći autohtoni proizvod i mislim da može biti mamac za turiste i izazov za proizvođače, a radost za nas političare što se ipak nešto dobro događa na ovom prostoru - kazao je Ivanović. S.Fridl
Čuvari slavonske tradicije ishodovali su nacionalnu zaštitu slavonske kobasicu te očekuje i onu europsku
Možda ste propustili...

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

Najčitanije iz rubrike