Zdravlje
ISTRAŽIVANJE KORACI ZA ZDRAVLJE

Redovitim hodanjem protiv viška kilograma
Objavljeno 28. siječnja, 2019.
Utvrđeno je kako su sudionici s većim brojem dnevnih koraka tijekom 5 godina imali niži BMI,

Ako hodate tri tisuće koraka dnevno, pet dana u tjednu, vaše šanse za razvoj dijabetesa i pretilosti znatno su smanjene. Povećajte svoju stopu dnevnih koraka tijekom pet godina na 10.000 koraka dnevno i imat ćete i više nego mnogo koristi od toga.

Autori tvrde kako je ovo prvo istraživanje koje procjenjuje utjecaj svakodnevnog hodanja na osjetljivost na inzulin. Prijašnja su istraživanja pokazala kako fizička aktivnost može smanjiti otpornost na inzulin (hormon koji izlučuje gušterača, a služi za regulaciju šećera u krvi).

Postupno povećanje
Međutim, ni jedno istraživanje nije jasno pokazalo kako dodavanje određenog broja koraka kroz svaki dan u vašu fizičku aktivnost može znatno poboljšati vaše šanse da ne budete pretili te, dakako, da ne dobijete dijabetes mellitus, poremećaj u metabolizmu ugljikohidrata zbog manjka izlučivanja inzulina. Označava ga visoka razina šećera u krvi i ima kao posljedicu slaboću, često uriniranje i povećanu žeđ i glad.

Većina stručnjaka savjetuje kako biste trebali hodati 10.000 koraka dnevno. Međutim, 3000 koraka po pet puta tjedno također može funkcionirati. Također, ne morate krenuti s 10.000 koraka, možete povećavati broj koraka postupno tijekom pet godina.

Znanstvenici iz Murdoch Children‘s Research Institutea u Melbourneu prikupili su podatke od 592 odrasle osobe u srednjoj dobi, prenosi Medical News Today. Sudionici su prošli opsežan zdravstveni pregled, a zatim su ispunili upitnik koji je otkrio detalje o njihovim prehrambenim navikama i načinu života. Svaka je osoba dobila pedometar i pokazano im je kako ga koristiti. Sudionici su ponovno imali iste preglede pet godina poslije. Istraživači su također uzeli u obzir i druge životne navike, poput pušenja i alkohola.

Niži BMI
Utvrđeno je kako su oni sudionici s većim brojem dnevnih koraka tijekom pet godina uglavnom imali niži BMI, niži odnos u omjeru širine struka i bokova te vrhunsku osjetljivost na inzulin, u odnosu prema osobama s niskim brojem dnevnih koraka, a naravno, ne zaboravimo, sve to bez obzira na količinu unosa energije u obliku hrane. Dodaju kako su aktivniji pojedinci najviše uživali u ovim pogodnostima zbog promjene u debljini tijekom tih pet godina.

Istraživači su dokazali kako su “sjedilački” pojedinci koji su postupno povećali broj svojih dnevnih koraka na 10.000 tijekom petogodišnjeg razdoblja uživali u trostrukom poboljšanju inzulinske osjetljivosti u odnosu prema onima koji su uspjeli doći samo do 3000 koraka dnevno (pet dana u tjednu) na kraju istraživanja od pet godina. Važno je napomenuti kako i 3000 koraka dnevno ima svoje prednosti u odnosu prema onima koji su ostali “sjedilački” pojedinci.J.Kn.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana