Osijek
CENTAR ZA KARIJERE NA FILOZOFSKOM

Studenti će na praksi
pomagati kolegama
Objavljeno 26. siječnja, 2019.
Voditelj Mirko Lukaš i suradnici započeli su aktivnosti, a radit će i na popularizaciji profesionalnog usmjeravanja

Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Osijeku, na oduševljenje studenata i profesora, 19. prosinca donijelo je odluku o osnivanju Centra za karijere, koji će razvijati još bolju suradnju svih odsjeka na toj važnoj sastavnci Sveučilišta J. J. Strossmayera, ali i omogućavati povezivanje s poslodavcima. Uz usluge informiranja, savjetovanja i organizacije aktivnosti, u Centru za karijere i sami će studenti FFOS-a moći odrađivati praksu i pripremati se za tržište rada.

Dugogodišnja ideja
Voditeljem Centra imenovan je prof. dr. sc. Mirko Lukaš, inače pročelnik Odsjeka za pedagogiju na FFOS-u, koji nam je otkrio kako je uopće došlo do osnivanja Centra za karijere i na čiju inicijativu.

- Budući da sam prije dolaska na Odsjek za pedagogiju, petnaestak godina radio u HZZ-u kao voditelj Odsjeka za posredovanje pri zapošljavanju radnika, kod mene se konstantno stvarala ideja da, uz pomoć u ranom razvoju karijera studenata, osposobimo i naše buduće psihologe, pedagoge i sociologe za rad u institucijama za profesionalno usmjeravanje. Tako sam se angažirao u razgovoru s kolegama s Odsjeka, dvoje prodekana i tajnicom Fakulteta, zajedno smo posljednje dvije godine polazili razne edukacije za karijerne savjetnike. Naravno, čim smo dobili zakonsku mogućnost, odmah smo pristupili osnivanju Centra, što je nedavno prepoznalo i Fakultetsko vijeće - otkriva voditelj Lukaš, naglašavajući kako rad Centra za karijere na FFOS-u podržava i Agencija za znanost i visoko obrazovanje.

Studenti na praksi
Voditelj nam je naglasio i kako je koncept karijernih savjetnika iznimno popularan u svim razvijenim zemljama, pa, uz SAD, Englesku i Dansku, u tom kontekstu prednjače, naravno, skandinavske zemlje, a sve velike svjetske tvrtke imaju djelatnike u ljudskim resursima koji provjeravaju motivaciju i interes radnika, pa ih u skladu s tim savjetuju o nastavku karijere. Stoga je i u visokom obrazovanju takva praksa potrebna, jer se u svakoj generaciji pronađe nekolicina neodlučnih studenata, koje savjetnici mogu potaknuti te ih upozoriti na prednosti i nedostatke pojedinih studija, ali i karijera.

- Mnogi smatraju da studenti koji završe psihologiju, pedagogiju, sociologiju ili neku drugu društvenu znanost moraju svoje zanimanje pronaći kao nastavnici u školi, ali mi ih želimo uputiti na to da već na početnim godinama studija mogu razmišljati o karijeri u profesionalnoj orijentaciji, u javnom ili privatnom sektoru. Stoga ćemo već od sljedeće akademske godine zainteresiranim studentima ponuditi osposobljavanje u Centru za karijere, pa će svojim kolegama moći pomagati savjetima, informacijama, ali i posredovanjem s poslodavcima, kako bi ih usmjerili u nastavku karijere - kaže Lukaš, naglašavajući kako je Centar već započeo aktivnosti, pa se, uz brojne radionice, već priprema za Festival znanosti, Dane otvorenih vrata FFOS-a i Tjedan karijera, sve kako bi uključio studente.

Marko Mandić
Najčitanije iz rubrike