Osijek
ODSJEK ZA INFORMACIJSKE ZNANOSTI PROSLAVIO 20. ROĐENDAN

Badurina: Tehnologija je oduvijek dio knjižničarstva, trebamo joj se prilagoditi
Objavljeno 25. siječnja, 2019.

Danas se osjećam ponosno jer smo uspjeli prije 20 godina ostvariti dugogodišnju želju svih nas u obrazovanju knjižničara, rekla bih informacijskih stručnjaka. Uključivanjem u velike međunarodne konferencije, i uz brojne gostujuće svjetske stručnjake, studij je uvijek bio na visokoj razini – kazala je prilikom obilježavanja 20. obljetnice Odsjeka za informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu u petak pred sadašnjim i bivšim studentima te nastavnicima mr. sc. Vera Erl, utemeljiteljica studija Knjižničarstva u Osijeku akademske godine 1998./1999. Njezin je rad nastavila prof. dr. sc. Tatjana Aparac-Jelušić, pokrenuvši kasnije studij Informatologije, čime Katedra 2005./2006. prerasta u današnji Odsjek.


- Od pet djelatnika na Odsjeku, sada nas je 23, raspodijeljenih u četiri katedre. Sudjelujemo u nizu projekata, organiziramo konferencije, pišemo stručne radove, naši su studenti vrlo aktivni – govori voditelj Odsjeka, izv. prof. dr. sc. Boris Badurina. U dva desetljeća puno se toga promijenilo – velik je naglasak u djelovanju Odsjeka i u studijskim programima stavljen na tehnologije.


- Tehnologija je oduvijek dio knjižničarstva, samo joj se trebamo znati prilagoditi. Danas imamo tri diplomska studija – Nakladništva, Informacijskih tehnologija i Informatologije, koje studenti biraju kao dvopredmetnu kombinaciju. Za iduću godinu planiramo i dvopredmetni preddiplomski studij, koji će studentima dati više širine. U budućnosti namjeravamo i pokretanje doktorskog studija u Osijeku, ali i takozvane Škole informacijskih znanosti. Na naše bivše studente mogu biti samo ponosan. Posvuda ih ima; od Osijeka, Hrvatske, diljem Europe – kaže Badurina.


Na Odsjeku studira 155 studenata, a oko 500 ih je do sada diplomiralo. Više se ne zapošljavaju primarno u javnim ustanovama - arhivima, knjižnicama, muzejima, već sve češće i u privatnom sektoru, poglavito IT-u. A jedan je među najzaslužnijima za to, kao i za veliku tehnološku transformaciju Odsjeka, doc. dr. sc. Tomislav Jakopec, aktivni član Udruge Osijek Software City.
- Prije tri godine u suradnji sa zajednicom i IT tvrtkama napisali smo program diplomskog studija Informacijske tehnologije. Primarni je cilj studija bio da naši studenti svoje mjesto ne pronalaze samo u javnom, već i privatnom sektoru i taj cilj su ostvarile prve dvije, a ove godine izlazi treća generacija studenata - kaže Jakopec. J. Pejaković
Studenti se više ne zapošljavaju samo u javnim ustanovama - arhivima, knjižnicama, muzejima, već i u IT-u.
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike