Novosti
PORAZNI PODATCI O BDP-U PO STANOVNIKU

Četiri su slavonske županije među najnerazvijenijim NUTS 3 regijama u EU-u
Objavljeno 25. siječnja, 2019.

Četiri slavonske županije - Vukovarsko-srijemska, Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Brodsko-posavska po podatcima o BDP-u po stanovniku na temelju pariteta kupovne moći (PPS) svrstavaju se među 2,5 posto najnerazvijenijih ili najlošije rangiranih NUTS 3 regija Europske unije. Samo je deset NUTS 3 regija - osam bugarskih i dvije rumunjske - u cijelom EU-u lošije rangirano od naše četiri županije. Osječko-baranjska županija samo je "manje loše" plasirana na toj ljestvici i nalazi se na 1174. mjestu od ukupno 1342 NUTS 3 regije u EU-u.


Podatke je objavila Hrvatska gospodarska komora u analizi pod naslovom Razvijenost statističkih regija NUTS 3 razine u


Europskoj uniji. Ti porazni podatci nisu neka novost, no jako je loše to što se od 2008. do 2015. godine položaj posebice slavonskih županija još pogoršao.


EU je podijeljen na NUTS regije (francuski: Nomenclature des unités territoriales) radi "prikupljanja, razvoja i harmoniziranja europskih regionalnih statistika", "socioekonomskih analiza regija" i "postavljanja okvira EU regionalnih politika" (Kohezijska politika, koja uključuje i fondove EU-a). Cijela je Hrvatska NUTS 1 regija, a podijeljena je na dvije NUTS 2 regije - Kontinentalnu i Jadransku Hrvatsku, što Vlada upravo mijenja, te 21 NUTS 3 regiju, koje odgovaraju administrativnoj podjeli na županije. Obje hrvatske NUTS 2 regije, treba podsjetiti, rangirane su među 15 posto najnerazvijenijih NUTS 2 regija EU-a. Kontinentalna Hrvatska nalazila se na 61 posto prosječne razvijenosti EU-a, a Jadranska Hrvatska na 57 posto prosječne razvijenosti EU.-a Kontinentalnoj Hrvatskoj prosjek podiže Zagreb, koji je najrazvijenija hrvatska NUTS 3 regija.


U analizi se navodi kako je, osim izraženih razlika u razvijenosti hrvatskih županija, od 2008. do 2015. godine primjetno i pogoršanje, odnosno povećanje, tih razlika te općenito pogoršanje u poziciji tih regija u odnosu prema svim NUTS 3 regijama EU-a.


Posljednje je pretkrizne, 2008., godine većina hrvatskih županija bila rangirana lošije od tisućitog mjesta. Pritom su tri najlošije rangirane županije bile slavonske županije i nalazile su se među 6,4 posto najlošije rangiranih NUTS 3 regija EU-a. Promatrano međusobno, u toj su godini bile uočljive velike razlike u razvijenosti hrvatskih regija. Tako je Zagreb, kao najrazvijenija hrvatska županija, imao 2,9 puta veći BDP po stanovniku po PPS-u od Brodsko-posavske županije, koja je bila najlošije rangirana hrvatska županija.
Sedam godina poslije, prema podatcima za 2015. godinu, uočljivo je da su hrvatske županije međusobno i u kontekstu EU NUTS 3 regija u nepovoljnijoj situaciji nego što su bile 2008., što je u skladu i s kretanjima BDP-a na nacionalnoj razini. U promatranom su razdoblju razlike među hrvatskim županijama produbljene, odnosno u 2015. godini najrazvijenija i najmanje razvijena županija ostale su gotovo iste - Brodsko-posavska i Virovitičko-podravska dijele posljednje mjesto, kao 2008. godine, ali je razlika između njih povećana. Tako je 2015. Zagreb bio 3,3 puta razvijeniji od Brodsko-posavske županije. U odnosu prema 2008. godini, više nisu tri slavonske županije bile među najlošije rangiranima u EU-u, nego četiri, jer im se priključila Virovitičko-podravska županija. Tako velike razlike među županijama, čak i povećanje razlika, potpuno su suprotne ciljevima EU-a. "Neravnomjernim će regionalnim razvojem stanovništvo još intenzivnije početi odlaziti u veće gradove te će ta iseljena područja ostaviti praznima, tj. ta će područja postati neiskorišteni potencijal. Ovako nešto već se događa na razini cijele Hrvatske. Stanovništvo se iseljava iz Hrvatske (kao jedne manje regije EU-a) u veće regije EU-a. To je iseljavanje iz Hrvatske počelo stvarati probleme i za tržište rada, gdje sada nedostaje radnika. Ipak, povlačenje financijskih sredstava iz fondova EU-a pozitivno utječe na regionalni razvoj, a samo povlačenje u budućnosti moglo bi biti još efikasnije i veće. Ugrubo rečeno, što je NUTS 2 regija manje razvijena, to je mogućnost povlačenja sredstava iz fondova regionalne politike EU-a veća. Kada bi Grad Zagreb bio jedna NUTS 2 regija, onda više ne bi dizao prosjek ostatku Kontinentalne Hrvatske. S tom je namjerom reagiralo i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU-a, koje je iniciralo izmjenu postojećih NUTS 2 regija", navodi se u zaključku analize.


Igor Mikulić
Osječko-baranjska županija "manje je loše" plasirana i nalazi se na 1174. mjestu od ukupno 1342 NUTS 3 regije