Osijek
ROTABLACIJA

Novi zahvat u KBC-u Osijek:
Kardiolozi otvaraju
“okamenjene” žile
Objavljeno 25. siječnja, 2019.
Pri ovoj se vrhunskoj metodi koriste bušilice s dijamantnim vrhom s oko 150 tisuća okretaja u minuti

Gotovo šest sati trajala su u srijedu tri vrlo zahtjevna zahvata u angiosali Zavoda za bolesti srca i krvnih žila Kliničkog bolničkog centra Osijek, izvedena uz pomoć doc. dr. sc. Joška Buluma, jednog od najpoznatijih invazivnih kardiologa u Hrvatskoj, i voditelja Kliničke jedinice za invazivnu i intervencijsku kardiologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

Na poziv dr. sc. Zorina Makarovića, voditelja osječkog Zavoda, tako je, uz pomoć tog zagrebačkog stručnjaka, u samo tri mjeseca izvedeno ukupno pet rotablacija krvnih žila kod pacijenata za koje je to jedini mogući zahvat zbog velikog postotka kalcifikata na srčanim krvnim arterijama.

- Riječ je o novoj i posebnoj invazivnoj kardiološkoj proceduri, rotablaciji, pri kojoj se koriste bušilice, i to s dijamantnim vrhom i s oko 150 tisuća okretaja u minuti. S pomoću njih otvaraju se vrlo kalcificirane krvne žile, čime se stvaraju uvjeti za daljnje postavljanje stenta i primjereno liječenje bolesnika – pojasnio je dr. Makarović. Dodaje kako je takav zahvat nužan u slučajevima vrlo uznapredovale arteroskleroze srčanih krvnih žila, a što rezultira posebno nepovoljnim tijekom bolesti i izrazitom sklonošću kalcifikatima. U takvim slučajevima, pojašnjava, krvne žile zbog kalcifikata postaju "okamenjene‘‘ i kao takve nepovoljne za klasičan stent ili operativni zahvat. Ujedno, to je i najekstremniji oblik teške nepovoljne kliničke slike i stoga je rotablacija nužan zahvat jer je bilo koji drugi oblik liječenja neizvodiv.

- Od oko 900 tisuća bolesnika, koliko ih gravitira KBC-u Osijek u našoj regiji, srećom, samo je manji postotak onih kojima je nužna rotablacija. Zahvaljujući odličnoj suradnji s dr. Bulumom, pacijenti koji ju moraju proći više ne moraju ići u Zagreb - kaže dr. Makarović naglašavajući da je ukupno pet rotablacija dosad izvedeno uz pomoć zagrebačkog stručnjaka koji se bavi bolesnicima s akutnim srčanim udarom, funkcionalnom procjenom težine suženja srčanih arterija te perkutanim liječenjem teške aortne stenoze. Ne samo da djelatnici osječkog Zavoda za bolesti srca i krvnih žila surađuju glede zahvata nego su u planu, kaže dr. Makarović, i daljnje edukacije.

Inače, rotablacija je poprilično skupa procedura pa je tako za tri izvedena zahvata u srijedu potrošeno oko 70 tisuća kuna. Srećom, dodaje, hrvatski zdravstveni sustav pokriva sve troškove tog zahvata, a iznos od oko 20 tisuća po pacijentu podrazumijeva upotrebu potrošnog materijala i lijekova, ali i dodatnu opremu nužnu za izvođenje tog složenog i invazivnog zahvata. Da je riječ o vrhunskoj metodi, potvrđuje i to što su rotablacije koje su izvedene ovoga tjedna, a na kojima su uz liječnike Buluma i Makarovića sudjelovali i dr. Damir Kirner, dr. Marin Vučković, doc. dr. Sandra Makarović, dr. Dragan Novosel i dr. Ivica Bošnjak, došao pogledati i prof. dr. sc. Silvio Mihaljević, predstojnik Klinike za unutarnje bolesti, a podršku je dala i cijela uprava osječkog KBC-a.

Dodajmo tome da se tri pacijenta – 63-godišnja žena te dva muškarca u dobi od 60 i 73 godine - dobro oporavljaju, baš kao i dva pacijenta kojima je rotablacija uz pomoć dr. Buluma, prvi put u osječkom KBC-u, izvedena u listopadu prošle godine.

Marija Mihelić
Velika pomoć zdravstvenog osoblja
Uz vrhunske liječnike, uspješne rotablacije ne bi mogle biti izvedene bez velike pomoći ostalog zdravstvenog osoblja. U trima su zahtjevnim zahvatima sudjelovali i glavna sestra Zavoda za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Osijek bacc. med. techn. Marija Popić, bacc. med. tehcn. Dubravka Ramljak, medicinske sestre Dubravka Lončar, Marija Medić i Marija Matić te inženjeri Alen Pazman, Ivan Grgić i Domagoj Boban.
Možda ste propustili...

VEČER VINA & UMJETNOSTI U KAZAMATU

Baš po Hamvasu: Zakon je pijenja kao i zakon ljubavi!

50. OBLJETNICA OSNUTKA ŽUPE SV. L. B. MANDIĆA

Mons. Hranić predvodio misu i čestitao župljanima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RUŠEVINA U PEJAČEVIĆEVOJ 2 PRIJETI

Urediti, porušiti ili naplatiti oštru kaznu!

2

SVEUČILIŠNI KAMPUS SLIČIO WOODSTOCKU

Ni svibanjska kiša nije mogla
omesti studentsku roštiljadu

3

OSIJEK DOMAĆIN ZBOROVANJA SAVEZA IZVIĐAČA HRVATSKE

Gamoš: I izviđaštvo je škola za život

oglas