Tehno
TEST: ADATA XPG GAMMIX S11 480GB SSD

Skok u performansama - Warp speed među SSD-ovima
Objavljeno 25. siječnja, 2019.
Na tržište SSD-ova stigli su novi NVMe diskovi modeli neviđenih performansi

Za laike postoje mehanički diskovi i postoje diskovi utemeljeni na memorijskim modulima. I dok je za većinu korisnika već sam prelazak s mehaničkog diska na SSD velik poput koraka na Mjesecu, među naprednijim i upućenijim korisnicima glavnu riječ i želju već neko vrijeme drže potpuno novi NVMe diskovi.



Nikad viđene brzine

Podnaslov u naslovu „warp speed među SSD-ovima“, odabrali smo kako bismo vam najzornije predstavili koliki je skok u performansama prema SSD-u i NVMe disku. Dakako, ako ste ljubitelj Star Trek serijala onda znate da govorimo o ‘suludim‘ brzinama, a za one koji ne prate ovaj serijal warp speed označava brzinu veću od brzine svjetla. Naravno, ovo je samo znanstvena fantastika, no NVMe diskovi su realnost dostupna već danas. Njih uspoređivati s klasičnim mehaničkim diskovima (HDD) uopće nema smisla, jer ovi diskovi uvelike nadmašuju SSD-ove, a za koje znamo da već uvelike nadmašuju klasične diskove. Stoga, pitate li se što su onda NVMe diskovi, kratak odgovor bio bi kako su ovo SSD-ovi koji za komunikaciju koriste PCIe sučelje. Upravo ovo sučelje u kombinaciji s brzim memorijskim kontrolerima i brzom memorijom omogućava im toliko bolje rezulate od klasičnih SSD-ova. Koliki je porast performansi ovisi koje diskove uspoređujemo, a upravo jedan vrsni primjerak NVMe diskova stigao nam je na test. Riječ je o modelu Adata XPG Gammix S11, a koji nam je stigao u kapacitetu od 480 GB.

Laka nadogradnja


Adata XPG Gammix S11 480GB SSD odlikuje se po svome osebujnom izgledu. Ako se prvi put susrećete s NVMe diskom vidjet će te kako je on totalno drugačijeg izgleda nego što smo naviknuli. Stari računalni diskovi bili su u 3,5-inčnom formatu. Prijenosnici su mahom opremljeni 2,5-inčnim diskovima, koji mogu biti ili mehanički ili SSD, no forma je i dalje ista. S druge strane NVMe diskovi potpuno su drugačiji i čine samo dio veličine klasičnog diska. Ovo je pohvalno, jer ove je diskove moguće ugraditi i u najmanje prijenosnike zato što ne zauzimaju mnogo mjesta. Za usporedbu, disk je velik kao standardni SODIMM memorijski modul u prijenosniku. Osebujan izgled Adata XPG Gammix S11 predaje ugrađenom hladnjaku. Sam hladnjak zapravo je aluminijska pločica zalijepljena na memorijske module, a osim vizualnog dojma, služi i za efikasnije odvođenje topline. Korisno je što ovaj hladnjak možete lako odvojiti, recimo ako se disk odlučite ugraditi u prijenosno računalo koje je tanko i nema mjesta za ovaj hladnjak. Također, prije bilo kakve kupovine nužno je provjeriti ima li vaša matična ploča utor za NVMe disk. I dok kod stolnih računala nema problema jer postoje adapteri u koje se diskovi spajaju, a koji se potom spajaju u PCIe slot, kod prijenosnih računala ipak morate provjeriti imate li navedeni PCIe priključak. Nakon ugradnje, u našem slučaju u prijenosno računalo spremni smo odmah za rad. Prvo i osnovno što nas zanima koliko je povećanje performansi. Puko testiranje pokazuje čitanje više od 3100 MB/s te pisanje više od 1700 MB/s. Za usporedbu, klasični čvrsti disk pokazat će brojke od oko 50 do 100 MB/s, dok će SSD-ovi nuditi od 200 do kakvih 550 MB/s. Kada ovo stavimo u perspektivu valjda je svima jasno zašto smo u uvodu naveli warp speed. Korist od ovolikog porasta performansi imat će svi oni koji rade s mnogo datoteka, kao i igrači kojima je Adata XPG Gammix S11 480GB SSD nominalno namijenjen. Cijena za Adata XPG Gammix S11 480GB SSD iznosi oko 900 kuna, što je za one koji traže najbolje moguće performanse koje trenutačno diskovi mogu ponuditi više no fer cijena.


Marin Režić
Cijena za Adata XPG Gammix S11 480GB SSD iznosi oko 900 kuna
Njih uspoređivati s klasičnim mehaničkim diskovima (HDD) nema smisla, jer ovi nadmašuju SSD-ove
Najčitanije iz rubrike