Novosti
HRVATSKE ŠUME I RASPODJELA DRVA

Mi u Spačvi dobili smo istu količinu trupaca kao i lani
Objavljeno 24. siječnja, 2019.
Potražnja kupaca trostruko je veća od količina koje imaju Hrvatske šume

Nakon nedavnih rezultata javnog poziva za prodaju prostornog drva, Hrvatske šume u utorak su objavile količine trupaca koje će se u ovoj godini rasporediti na 366 kupaca. Natječajem je drvoprerađivačima dodijeljeno ukupno 2,23 milijuna prostornih metara trupaca, priopćeno je u srijedu iz Hrvatskih šuma.

Raspodjela je provedena, kako se navodi, prema kriterijima iz pisma razumijevanja, strateškog dokumenta koji su Hrvatske šume potpisale s Udruženjem drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, s ciljem pravedne i transparentne raspodjele drvnog resursa te motiviranja proizvođača na realizaciju proizvoda visoke dodane vrijednosti, prije svega namještaja.

Veća ulaganja
Time se, ističe se u priopćenju, stvaraju preduvjeti za viši stupanj prerade te vrijedne sirovine u domaćim pogonima, otvaraju se nova radna mjesta te povećavaju ulaganja u nove tehnologije i inovativne proizvode.

“Svjesni smo da pojedine velike tvrtke možda neće biti zadovoljne, jer ne mogu kupiti sve količine koje će popuniti njihove kapacitete, ali smatramo da je ovo najpravedniji model dosad. Kad bismo jednima odobrili više od onog što zadovoljavaju prema novim kriterijima, nekom drugom bismo morali smanjiti količine. Treba znati da je proizvodnja drvne sirovine ograničena, pa ostatak svojih potreba kupci uvijek mogu zadovoljiti kupnjom na tržištu. Potražnja kupaca trostruko je veća od dostupnih količina kojima raspolažu Hrvatske šume, no naše je trajno opredjeljenje načelo održivosti, što znači da se iz šume nikad neće uzimati više nego što prirašćuje”, navodi se u priopćenju izjava predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Krunoslava Jakupčića.

Prema podatcima koje su Hrvatske šume objavile u priopćenju, najveće količine trupaca - 126.966 prostornih metara - moći će kupiti tvrtka Šerif export-import. Tvrtka Cedar dobila je pravo na 100.080 kubika trupaca. Spačva ima mogućnost kupiti 50.808 kubika, Stolarija i pilana Ratković - 50.000 i Drvodjelac Ivanec 48.981 kubik.

Iz Drvnog klastera Slavonski hrast Vukovarsko-srijemske županije i vinkovačke Spačve nezadovoljni su tom raspodjelom. Iz Spačve su već u nekoliko navrata prošle godine upozoravali da im nedostaje trupaca, odnosno drvne sirovine za obujam proizvodnje za koju tvrtka ima tržište.

- Nezadovoljni smo ovom raspodjelom. U prvom redu naš je stav da je ovakav oblik raspodjele trupaca suprotan zakonu o tržišnom natjecanju koji jasno kaže kako ne može postojati dogovorna ekonomija te da bi se trupci trebali prodavati na tržištu. Naši drvoprerađivači u Vukovarsko-srijemskoj županiji dobili su manju količinu trupaca u odnosu prema prošloj godini i jasno možemo reći da smo oštećeni i da nam je na ovaj način spriječen razvoj. Mi u Spačvi dobili smo istu količinu kao i lani, s tim što smo 2018. dobili deset posto manju količinu u odnosu prema 2017. U 2018. godini, unatoč tomu, povećali smo prihode na 230 milijuna kuna, s 203 milijuna 2017. godine. Uspjeli smo to jer smo smanjili zalihe sirovine i nešto je još kupili na tržištu. Finaliziramo proizvodnju i većinu proizvoda izvozimo - kazao nam je Josip Faletar, predsjednik Drvnog klastera Slavonski hrast Vukovarsko-srijemske županije i predsjednik Uprave Spačve.

Prigovori
Naglasio je kako je nezamislivo što drvopreradivači s istoka Hrvatske, odnosno prostora "gdje nastaje najveća količina hrastovih trupaca, ne mogu dobiti veće količine sirovine".

- Više je manjih tvrtki, odnosno pilana, dobilo u raspodjeli manje količine trupaca nego lani. S jedne strane Vlada provodi Projekt Slavonija, koji bi trebao zaustaviti demografsku katastrofu koja nas pogađa, a s druge strane ta ista država, preko Hrvatskih šuma, ne omogućava veće količine sirovine i veće zapošljavanje ljudi. Samo bismo mi u Spačvi, kada bismo imali količinu trupaca kojom bismo zaposlili kapacitete, a opravdali smo količinu od 86 tisuća kubika, mogli zaposliti novih 200 ljudi - naglašava Faletar.

Iz Hrvatskih šuma napominju kako drvoprerađivači imaju mogućnost dostaviti prigovor na raspodjelu do 25. siječnja.

Igor Mikulić
2,23

milijuna prostornih metara trupaca bit će podijeljeno na 366 kupaca u ovoj godini
RAVNOMJERNO
Iz Hrvatskih šuma su objasnili kako su jedan od kriterija na natječaju za prodaju sirovine i fakture kojima se dokazuje količina i cijena proizvoda koje je tvrtka proizvela u protekloj godini. “Na ovaj se način proizvođače motivira da od dobivene količine kvalitetnih trupaca teže realizirati proizvod što veće dodane vrijednosti, što dovodi do veće zarade i povećanja broja radnih mjesta, ali i do jačanja cijele drvoprerađivačke industrije”, navodi HŠ u priopćenju.
Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren