Osijek
PODCENTAR RADOST, ZAGREBAČKA 10

Izolacija zidova i stropa, nova toplinska stanica
Objavljeno 24. siječnja, 2019.

Zbog posebnosti prostora u kojemu se nalazi dječji vrtić Radost uvijek je predstavljao izazov kada je u pitanju bilo kakvo infrastrukturno ulaganje. Naime, ovaj se vrtić velikim dijelom nalazi u starijoj zgradi naslonjenoj na susjednu, bez mnogo mogućnosti za proširenje. Upravo zbog toga, iako gravitira središtu grada u kojemu svi ostali podcentri pucaju po šavovima nakon svakog upisa, jedini nema veliku prespektivu za povećanje prihvata mališana.

No, unatoč ovim problemima, vrtićke programe u Radosti trenutačno pohađa 95 mališana koji su raspoređeni u četiri skupine. Uz to, Radost je i važan dio slagalice kada je u pitanju provedba programa obvezne predškole te po tome pitanju i u ovoj godini preuzima najveći dio predškolaca u svoje okrilje. U Radost će se za podizanje razine energetske učinkovitosti uložiti ukupno 1.913.542 kuna, a rezultat bi trebao biti ušteda na toplinskoj energiji od 63,7 posto.

"Energetska obnova zgrade DV Radost na adresi Zagrebačka ulica 10, Osijek, pozitivno je ocijenjena te je 28. studenoga 2018. godine potpisan ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za njegovu provedbu. Predviđeno trajanje ovoga projekta je 24 mjeseca.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.917.417,37 kuna s PDV-om, od čega odobreni ukupni prihvatljivi troškovi iznose 1.913.542,37 kn, a dodijeljena su nepovratna sredstva u iznosu 1.167.307,91 kuna. Udjel Grada u provedbi iznosi 747.109,46 kn i osigurava se iz vlastitih sredstava, ili uz pomoć Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekta u iznosu od 60 posto udjela, odnosno 448.265,68 kuna. Za osiguravanje vlastitih sredstava Gradu na raspolaganju stoji i navedena ESIF kreditna linija HBOR-a, kako je ranije već opisano. Od mjera EnObn projektom planirana je zamjena vanjske stolarije, izolacija vanjskih zidova s unutarnje strane, izolacija stropa prema negrijanom tavanu, zamjena rasvjete s novom baziranom na LED tehnologiji, zamjena toplinske podstanice novom indirektnog tipa, ugradnja termostatskih ventila i termostatskih glava, ugradnja sustava ventilacije zgrade, ugradnja sustava daljinskog očitavanja potrošnje energije i vode s mogućnošću spajanja na ISGE. Ušteda toplinske energije provedbom navedenog je 63,70 posto. Predviđeno trajanje projekta je 24 mjeseca. Za projekt Radovi na EnObnovi planirana je provedba nabave veljača/travanj 2019., planirani početak radova svibanj 2019., a završetak studeni 2019. godine", poručuju iz Grada Osijeka.

Ivana Solar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike