Regija
U LISTOPADU PRVI FESTIVAL ŠUNKE, VINA, RAKIJE I KULENA

Prilika da Slavonci pokažu što znaju
Objavljeno 24. siječnja, 2019.
U subotu, 26. listopada u dvorani Barun Trenk održat će se prvi Festival šunke, vina, rakije i kulena što ga je inicirala udruga Vinkovački šokački rodovi.

- Ideja je potekla od našeg uglednog profesora na osječkom Sveučilištu, Đure Senčića. Želimo predstaviti što se u nas sve proizvodi od kulena, šunke, vina i rakije, a sve će završiti svečanom večerom i podjelom nagrada najboljim proizvođačima. Zašto ne bi i Vinkovci imali ovakvu svečanost kada smo poznati kao dobri proizvođači - kaže Zvonimir Liščić, predsjednik udruge Vinkovački šokački rodovi koja postoji već 15 godina, a Đuro Senčić podsjeća kako će stručnjaci s Fakulteta agrotehničkih znanosti ocjenjivati proizvode.

- Ova priredba ima promotivni, edukacijski, marketinški, kulturološki i turistički značaj. Želimo promijeniti to da Slavonija izvozi sirovinu, pa tako ovdašnji svinjogojci izvoze butove od kojih u Istri ili Drnišu prave svoje pršute. Želimo potakniti naše ljude da finaliziraju proizvode i tako stvaraju dodatnu vrijednost - kaže Senčić dodajući kako očekuju 50-ak proizvođača kulena te da je 20-ak proizvođača kulena iz Vukovarsko-srijemske županije koji imaju certifikat, a samo dva su zaštitila kulen u Hrvatskoj i EU.

Direktorica vinkovačke Turističke zajednice Martina Matković ističe kako je u turizmu jako važna gastronomija i očekuje da će ovaj događaj privući u Vinkovce turiste. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike