Regija
LORENA AMIDŽIĆ NAKON OPERACIJE

Uspješno prošla već tri “rastezanja”
Objavljeno 24. siječnja, 2019.
ČRNKOVCI

Sedamnaestomjesečna djevojčica iz Črnkovaca Lorena Amidžić, prvi slučaj u Europi te 25. poznati slučaj u svjetskoj medicini djeteta rođenog s dijagnozom sraslih čeljusti, nakon ponovne operacije razdvajanja sraslih čeljusti uspješno se oporavlja i nastavlja rehabilitaciju u austrijskoj Klinik für Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie, doznajemo od mame Anamarie Vidmar Amidžić.

Loreni, koja je prvi put bila operirana početkom prosinca 2017. godine, čeljusti su ponovo srasle, pa je prema ocjeni liječničkog tima, 30. studenoga bila zakazana nova operacija razdvajanja čeljusti, koju je u cijelosti financirao HZZO. Kako bi se spriječilo ponovo zarastanje, kirurzi su inzistirali da se provede šestomjesečna rehabilitacija u Austriji sa stalnim manjim operativnim zahvatima razdvajanja čeljusti.

- Do sada su joj obavljena tri uspješna rastezanja koja se rade pod općom anestezijom: jedna odmah poslije operacije, druga 17. prosinca prošle, a treća 7. siječnja ove godine. Sljedeći termin zakazan je za 11. veljače. Premda se ispočetka mislilo da ćemo cijelo vrijeme rehabilitacije morati provesti u Austriji, pokazalo se da za tim nema potrebe, nego nas u određenim vremenskim razmacima naručuju na zahvate. Srećom, ona sve to jako dobro podnosi - otkriva mama Anamaria.

S obzirom na to da je riječ o vrlo kompliciranoj dijagnozi, Amidžićevi tri puta tjedno Lorenu vode na fizikalne terapije u Valpovu kako bi joj se što bolje razgibala čeljust, a i sami kod kuće puno rade s njom. Naglašavaju kako su već i na prvi pogled vidljive razlike u izgledu Lorenina lica prije i nakon operacije i da je sada konačno uočljiv i razmak među čeljustima zahvaljujući kojem ova djevojčica sada bezbrižno jede, spava, kašlje, zijeva i radi sve one nama toliko uobičajene radnje za koje je ona do operacije bila uskraćena.
L.A.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike