Sport
VINCENT GERARD

Zadali smo si tri cilja, zasad smo ispunili dva
Objavljeno 23. siječnja, 2019.
Vincent Gerard bio je proglašen najboljim igračem utakmice protiv Islanda. Vratari inače na ovom Svjetskom prvenstvu rijetko bude proglašeni igračem utakmice. Tu čast dobio je 33-godišnji vratar rodom iz Metza koji trenutno dijeli četvrto mjesto po postotku uspješnosti obrana. No, treba reći, kako je od toga visokog društva, na vrata kada ih je branio Gerard bilo upućeno najviše udaraca. Čak 180. Za usporedbu, Šveđanin Appelgren branio je 143 udarca, Danac Landin jedan manje, a našem Marinu Šegi, koji je s 57 posto trenutno na 11. mjestu upućeno je također priličnih 166 udaraca.


S Gerardom Francuska grabi prema obrani svjetskog naslova. Ostvare li to, bit će to treći uzastopni, što nije uspjelo ni jednoj reprezentaciji. Je li to bio glavni cilj kada ste stigli u Njemačku?


- Uoči Svjetskog prvenstva zacrtali smo si tri koraka. Prvi je korak bio biti među sedam i osigurati kvalifikacije za Olimpijske igre. Drugi korak kao cilj nam je bio plasman u polufinale. Tek treći obrana naslova svjetskog prvaka. Zasad smo uspješno napravili dva koraka. Hoćemo li i treći, vidjet ćemo.


Susret s Hrvatskom za vas nema neku posebnu važnost.


- Moramo ostati fokusirani. Nama je važna svaka utakmica i svaka pobjeda. Gledamo na susret s Hrvatskom kao da je četvrtfinalni, kao da nemamo pravo na pogrešku. Moramo jednostavo ostati fokusirani. Hrvatska je odlična momčad, imala je tešku utakmicu protiv Njemačke. Ali, imate odlične igrače i bit će jako teško. Uvijek je tako kada igramo protiv Hrvatske.


Je li vas iznenadilo ispadanje Hrvatske, konkretno poraz od Brazila.


- Gledali smo prvo poluvrijeme te utakmice u hotelu i vidjeli da Hrvatska gubi. No nismo vjerovali da može izgubiti. Kada smo ulazili u dvoranu, pročulo se da ste izgubili, a čulo se i kako brazilski rukometaši pjevaju u dvorani pa nam je bilo jasno. Treba reći kako je Brazil odlična momčad s odličnim igračima. Trebate shvatiti i da smo mi s njima imali jako puno problema. Igraju dobru obranu, a dobro su ušli u utakmicu. Imaju oni igrače koji igraju i Ligu prvaka i to se vidi na njihovoj igri. Naravno, vjerovao sam da će Hrvatska pobijediti, ali to se događa. To je rukomet.


Gerard je preuzeo francusku "jedinicu" nakon legendarnog Thierryja Omeyera. Ide istim putem kao i legendarni Titty. Sada brani za europskog prvaka Montpellier, a na ljeto zamijenit će ga u PSG-u.


Je li bilo teško stati na francuska vrata nakon legendarnog Omeyera?
- Da, nije nimalo jednostavno bilo njega zamijeniti. Za mene je Thierry najbolji svjetski vratar svih vremena. Uvijek je komplicirano zamijeniti takvu veličinu. Naravno, dajem sve od sebe, pokušavam unijeti i nešto svojega i što više mu se približiti u karijeri - zaključio je vratar francuske reprezentacije, koji je protiv Islanda zaradio crvenu šljivu ispod oka nakon udarca jednog islandskog rukometaša.


Francuski novinari primijetili su da je crvenilo u obliku koelnske katedrale! K.Lacković
69

obrana ima Gerard u dosadašnjem dijelu SP-a
GUIGOU ZAKLJUČUJE KARIJERU
Dok francuski reprezentativci sjajno igraju na Svjetskom prvenstvu, novosti stižu iz njihovih klubova. Tako je iz Montpelliera objavljeno kako za sljedeću sezonu neće više u svojim redovima zadržati Michaela Guigoa. Legendarni sada već 37-godišnjak prema svemu sudeći završit će karijeru, pa bi ovo Svjetsko prvenstvo sigurno želio završiti da ga posebno pamti.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike