Regija
ŽELJKA JURIĆ MITROVIĆ O NOVOM PROJEKTU

U “Kući sjećanja” kao
podsjetnik na stradanja
bit će izložen plavi kaputić
Objavljeno 23. siječnja, 2019.
VUKOVAR - Željka Mitrović Jurić danas je mlada, 33-godišnja žena, supruga i majka devetogodišnje djevojčice. Živi u selu Berak u okolici Vukovara, piše pjesme i objavljuje knjige, osnovala je udrugu "Plavi kaputić", a namjerava i formirati "Kuću sjećanja - Vukovar, pijetet, prijateljstvo i život". Hrvatska javnost Željke se, pak, sjeća kao "djevjočice u plavom kaputiću" iz vremena ratnog razaranja Vukovara 1991. godine. Tada je imala šest godina, a fotografija kako uplakanog lica korača u koloni prognanih iz razorenog grada nakon tromjesečnih napada agresora, obišla je svijet svjedočeći o paklu hrvatskog grada na Dunavu.- ‘Kuća sjećanja‘ bit će u Berku, prekoputa moje obiteljske kuće u kojoj je ratne ‘91. bio logor. Ideja je da se kroz priču ‘djevojčice u plavom kaputiću‘ ispričaju i priče ljudi koji su u vrijeme stradanja Vukovara bili sa mnom. Dio tih priča bio bi o ljudima koji su preživjeli rat u Vukovaru i(li) logore, a drugi dio o onima koji su izgubili život. Također, branitelji i logoraši ispričali bi svoje priče o devet mjeseci logora. Osim Vukovara, prikazana bi bila i stradanja Berka - kazuje Željka Jurić Mitrović i dodaje kako je u kući u kojoj živi, a u kojoj je 1991. u okupiranom selu bio logor, među 102 zatočenih bila i majka njezina supruga, a tu je ubijen i njezin ujak, hrvatski branitelj. Kako iznosi, navedeni projekt uključuje i ‘sobu pijeteta‘ koja bi bila posvećena svim žrtvama sela u okolici Vukovara.

- Zamisao mi je i ‘soba prijateljstva‘ gdje bi bili izloženi darovi onih koji su pohodili ‘Kuću sjećanja‘. Cijelom tom idejom želim pokazati da, koliku god žrtvu da smo podnijeli prije 27 godina, ipak život ide dalje. A to znači i da se i nadalje borimo za očuvanje digniteta Domovinskog rata kao i za zaštitu nacionalnih interesa naše domovine Hrvatske - zaključuje Željka o budućem projektu koji će provoditi njezina udruga "Plavi kaputić".

Jedan od izložaka u "Kući sjećanja" bit će upravo Žejkin plavi kaputić, koji je svih ovih godina sačuvala. Kako kazuje, udrugu je nedavno osnovala, a cilj joj je pomaganje hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima, kao i obiteljma u ratu nestalih osoba. O potrebnim financijskim sredstvima, Željka Jurić Mitrović zasad ne želi govoriti, no veseli je što je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obećao pomoći. Bandić je, naime, primio Željku u svom uredu, rekavši da je "Zagreb uvijek bio i uvijek će biti uz Vukovar i Vukovarce".
Sanja Butigan
Fotografija Željke Jurić kako uplakanog lica korača u koloni prognanih iz razorenog grada obišla je svijet
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana