Osijek
KVAR NA FAKULTETU AGROBIOTEHNIČKIH ZNANOSTI

Studenti: Grijanje na fakultetu ne radi, a mi u kaputima slušamo nastavu
Objavljeno 23. siječnja, 2019.
Zbog opterećenja pregorjeli kompresori, popravak je 600.000 kuna

Kape, šalovi, rukavice, jakne i debeli kaputi obvezna su zimska oprema studenata u prostorijama Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Zašto? Pa grijanje ondje cijelu zimu ne radi! "Grijanje na fakultetu ne radi već drugu godinu, a mi, promrzli studenti, u kaputima slušamo nastavu", obratili su nam se za pomoć studenti. Navode i kako se "griju samo prostorije dekanata i dekanov ured".

Da grijanje zbilja ne radi kako treba i da studenti ubundani slušaju predavanja, uvjerili smo se i sami stigavši na fakultet, i to na poziv samoga dekana prof. dr. sc. Krunoslava Zmaića, nakon što smo ga kontaktirali primivši poruku studenata. Dekan Zmaić otkriva kako je riječ o zahtjevnom kvaru unutar sustava grijanja koji se dogodio početkom prosinca - trošak popravka je velik, a procedura od nabave do ugradnje novih dijelova, koji stižu iz Slovenije, nikako se ne može ubrzati.

Prema riječima dekana Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, tu impozantnu zgradu od 18.000 četvornih metara smještenu u srcu osječkog sveučilišnog kampusa grije najkompleksniji sustav grijanja u Hrvatskoj - jedini sličan ima samo naš autobusni kolodvor. Tvrtke koje se bave održavanjem takvih sustava u Hrvatskoj stoga praktički i nema, pa se za dijelove u slučaju nužde mora posegnuti u druge zemlje Europske unije, poput Slovenije ili Italije. Na Fakultetu nisu ni pretpostavljali kako će već u sedmoj godini od stavljanja nove zgrade u funkciju, i to usred zime, morati potražiti hitan angažman takve tvrtke - i da će kvar sami papreno platiti!

- Riječ je o tome da imamo dva kompresora izvan funkcije koja su pregorjela zbog opterećenja. Zašto je do toga došlo, nitko ne zna. Provedena je javna nabava i natječajnim postupkom odabrana je firma Menerga iz Slovenije koja će nabaviti i ukomponirati nove kompresore u sustav, zajedno s tvrtkom Siemens, koja sve to treba isprogramirati. Riječ je o velikom trošku za Fakultet, od oko 600.000 kuna – govori Zmaić.

Dekan naglašava kako nije istina da se grije samo njegov ured i tvrdi da se studenti ne smrzavaju jer nastavnici sve kabinete i učionice griju grijalicama pa su, ističe, temperature u zgradi optimalne. O odgodi predavanja, kaže, nisu razmišljali jer moraju poštovati nastavnički kalendar, a nastavnici puštaju studente ranije kući te im dopuštaju da nešto kasnije dolaze na predavanja.

Na pitanje hoće li dodatno istraživati kako je došlo do puknuća skupih kompresora, dekan odgovara kako je jedino moguće istražiti tko je ugrađivao pumpe i kakve su pumpe ugrađene. Investitor projekta bilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Ugradnja kompresora kreće 28. siječnja i cijeli bi se posao trebao završiti do kraja prvog tjedna u veljači.

Do tada, studenti će se još dobar dio zime morati stisnuti u jaknama, a Fakultet će zbog grijalica, uz golemi račun za nove kompresore, "zaraditi" i tri puta veće račune za struju.

Jasenka Pejaković
ZMAIĆ: ISTINA, NIKADA NIJE PRETOPLO
Dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dodatno nam je pojasnio kako izgleda i funkcionira taj složeni sustav grijanja i hlađenja, koji se ne može, kaže, samo tako vratiti u punu funkciju. Upravo zbog takvog sustava, kaže, na fakultetu nikada nije pretoplo. “Kada su iznimno niske temperature, jest relativno hladno u prostorijama. Sustav grijanja na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti čine dva velika bunara koji se nalaze na 50 metara dubine. U tim se bunarima voda ljeti hladi i tako se osigurava klima u fakultetskim prostorima, a zimi se dodatno toplinskim pumpama zagrijava, i preko podnoga grijanja upuhuje se topli zrak. Na tim se pumpama nalaze kompresori, i nažalost, tu su i ta dva kompresora s jedne toplinske pumpe koja su, zbog opterećenja, pregorjela i za koje su stručnjaci procijenili da se ne mogu popraviti. Sada rade dva kompresora na jednoj pumpi, pa je grijanje na Fakultetu trenutačno takvo kakvo jest. Najviše bismo voljeli da procedura kraće traje, ali nažalost, nije tako”, kaže Zmaić.
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

ROBERT SEMEŠI KOORDINATOR U MKD-U NÉPKÖR

"I ti možeš naučiti mađarski, hrvatski je neusporedivo teži"

Najčitanije iz rubrike