Osijek
TVRTKA ORQA NAKON SAJMA U LAS VEGASU

Interes za FPV.One naočale osječke tvrtke pokazale su i američke vladine agencije
Objavljeno 23. siječnja, 2019.
CES 2019, najpoznatiji svjetski sajam potrošačke elektronike s tradicijom dugom nekoliko desetljeća, ove je godine ugostio i tročlanu osječku ekipu, koja je u Las Vegasu predstavila svoj inovativni proizvod. Oni su Ivan Jelušić, Srđan Kovačević i Vlatko Matijević, suosnivači startupa Orqa, koji su medije, ali i širu javnost, oduševili svojim FPV.One naočalama za upravljanje dronovima nakon pobjede na Idea Knockoutu 2018., hrvatskom natjecanju tehnoloških ideja. Upravo su zbog toga i otputovali “preko bare”, a Ivan Jelušić nam je odmah nakon povratka opisao kako točno izgleda CES i što su predstavnici Orqe od 6. do 11. siječnja radili u Las Vegasu.

- CES je tijekom tih dana bio centar svijeta za inovacije, nove tehnologije, investitore, fondove i najveće svjetske korporacije. Održavao se na tri lokacije, a jedna od njih je bio i takozvani Eureka park, koji je namijenjen ponajprije manjim tvrtkama i startupima koji ondje prezentiraju svoja tehnološka postignuća, a ondje smo se pronašli i mi. Za usporedbu, na drugim lokacijama su izlagale velike korporacije, poput Samsunga, Googlea, Amazona, Sonyja i drugih - otkriva Jelušić, upozoravajući da je u Eureka parku bilo više od 1000 izlagača, a cjelokupni CES je tijekom nekoliko dana posjetilo više od 180.000 posjetitelja.

- Naš tempo i dinamika izlaganja bili su izrazito užurbani, pa moram priznati da uopće nisam stigao gledati dalje od našeg štanda. Naime, od samog jutra pa sve do poslijepodneva i zatvaranja vrata sajma, naš je štand bio prepun, a najviše su interesa pokazali predstavnici tvrtki iz zajednice za utrke dronovima, koji su specifično posjetili Las Vegas kako bi vidjeli premijeru naših naočala, a to nam je bila posebna čast - upozorava mladi osječki poduzetnik, napominjući kako je Orqa doslovce preko noći postala jedan od najvažnijih startupova u FPV segmentu utrka dronovima, zaradivši odmah odlične recenzije.

No, interes za inovativnim naočalama pokazali su i distributeri te strani ulagači preko velikih korporativnih fondova, ali i predstavnici najvažnijih vladinih agencija SAD-a. Iako u Orqi naglašavaju kako je još prerano govoriti o konkretnim poslovima i suradnjama, ističu kako su stvorili vrijedne kontakte za budućnost i otvorili si vrata američkog tržišta.

- Orqu čini tim od 15 ljudi i sigurno ćemo u sljedećim mjesecima ići u novi proces zapošljavanja, uglavnom inženjera, jer se selimo i u dvostruko veći prostor u BIOS, koji će i dalje biti baza našeg daljnjeg rasta i razvoja - najavljuje Ivan Jelušić, upozoravajući kako će operativni izlazak na nova tržišta pretežito ovisiti o dogovorenim poslovnim suradnjama sa CES sajma. M. Mandić
Tehnološka rješenja u Eureka parku je predstavilo 1000 izlagača, a FPV.One naočale su zaradile odlične recenzije
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike