Osijek
SURADNJA ŽUPNE ZAJEDNICE I NAČELNIKA

Uskoro obnova biljske crkve
Objavljeno 23. siječnja, 2019.
Ministarstvo kulture odobrilo 110.000 kuna za projektnu dokumentaciju

Pokrenuta je obnova crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Bilju pa će se taj sakralni objekt izvrsno uklopiti u ljepši izgled središta tog naselja kao središta biljske općine. Kako doznajemo od Željka Cickaja, načelnika općine Bilje, Ministarstvo kulture odobrilo je 110.000 kuna na zahtjev Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije za izradu projektne dokumentacije za obnovu. Rezultat je to zajedničke suradnje župne zajednice i načelnika koji je preko svojih poznanstava lobirao za taj vjernicima važan projekt.

- Najavljeno mi je da će nadbiskup msgr. Đuro Hranić negdje u travnju doći u kanonsku vizitaciju u Bilje, tako da će to biti prilika za nastavak razgovora koje smo imali prije vezane uz obnovu crkve jer do danas ništa nije napravljeno. Iznimno mi je drago i zahvalit ću nadbiskupu što nam je uputio Dejana Henčića, takvog svećenika koji je u ovo kratko vrijeme od kada je na čelu Župe pokrenuo ono što je jako bitno, a to je prvo i osnovno - osigurati sredstva za projektnu dokumentaciju. Jako mi je drago što smo zajedno i ovaj projekt pokrenuli - kaže Cickaj.

Biljska općinska uprava prilikom rekonstrukcije, odnosno pretvaranja raskrižja u kružni tok i prilikom gradnje infrastrukture u središtu Bilja oko čestice oko crkve, uložila je prijašnjih godina 400.000 kuna.

- Mislim da smo pogodili s investiranjem i na taj način dali stvarno dodatni poseban štih izgledu samo središta Bilja. Spomenut ću da je naša crkva jedina u Baranji koja nije obnovljena nakon Domovinskog rata. Budući da smo dobili novog svećenika Dejana Henčića, koji ima mnogo volje i energije za rad, moram reći da smo uspostavili jako dobru suradnju pa će i natječajem za financiranje udruga biti osigurana sredstva za obnovu prostorija koje se nalaze u sklopu župnog ureda koje koriste mladi i djeca. To će omogućiti uređenje fasade, zamjenu salonitskih ploča novim krovištem. I s tim ćemo dodatno urediti taj prostor, središte, povećati energetsku učinkovitost tog prostora. Sa župnikom smo dogovorili još jedan korak naprijed - osigurat ćemo jedan primjeren prostor u našem naselju Lug u kojemu nemamo crkvu. Sadašnji prosto je neadekvatan, vlažan, neprimjeren za crkvene obrede, tako da ćemo svakako u tom smjeru ove godine napraviti iskorak i napravit projektnu dokumentaciju i krenuti žurno, ako ne ove, onda već sljedeće godine, u uređenje prostora za sve katolike koji tamo imaju potrebu obavljati crkvene obrede, molitve, krštenja. Mnogo smo napravili u to malo vremena, kada su obje strane zainteresirane i suglasne sve se može napraviti. Stoga sam zahvalan i Nadbiskupiji i našem župniku, na Nadbiskupiji je da riješi stvari s konzervatorima jer je crkva spomenik kulturne baštine. I danas stojim kod svog obećanja nadbiskupu da, što se tiče crkvenog tornja i njegova uređenja, može računati na Općinu Bilje tako da uredimo crkvu, a ujedno i olakšamo Nadbiskupiji, ali i damo svoj doprinos - zaključuje Željko Cickaj.

Darko Pejić
Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike