Mozaik
VEČER POEZIJE DRAGE BRITVIĆA U PITOMAČI

Koncert koji bi i sam
“Britva” volio poslušati
Objavljeno 23. siječnja, 2019.
Nastupili su Gabi Novak, Matija Dedić, Jacques Houdek, Željko Krušlin Kruška...

U dvorani Doma kulture u Pitomači održana je tradicionalna ‘‘Večer poezije Drage Britvića‘‘. I ovaj put organizator jr bio Centar za kulturu “Drago Britvić” Pitomača koji je svim gostima priredio izvrsnu glazbenu večer u kojoj su izvođeni stihovi ovog pitomačkog velikana.

Na pozornici su nastupili cijenjeni glazbenici Gabi Novak i Matija Dedić te Jacques Houdek. Bila je to večer satkana od bezvremenskih uglazbljenih stihova pitomačkog sina Drage Britvića, kako onih o rodnoj mu Podravini, o gradu svog boemskog života Zagrebu, pa sve do neobranih maslina i dubrovačkih zvona. Uz glazbenu pratnju renomiranog pitomačkog tamburaškog sastava Svirci moji, trija Zorana Mišolongina i virtuoza klavirskih tipki Matije Dedića, Britvićeve stihove pjevali su Tena Grlica, Gabriela Šipek, Željko Krušlin Kruška, Jacques Houdek i diva hrvatske estrade Gabi Novak. Za dojmove s koncerta upitali smo Rajka Stilinovića, ravnatelja Centra za kulturu ‘‘Drago Britvić‘.

- I ova Večer poezije Drage Britvića, održana trinaest godina od njegove smrti, pokazala je neprolaznost i neponovljivost Britvićevih stihova, stihova koji su nadahnuli mnoge skladatelje na skladanje toliko nam bliskih i dragih pjesama. Gromoglasni pljesak posjetitelja u prepunoj dvorani pitomačkog doma kulture, nagrada je bila izvrsnim interpretima, koji su s toliko nadahnuća i osjećaja odgovornosti donijeli Britvićeve stihove. S ponosom, poštovanjem i radošću ističem da nas je ovaj put čudesna, toliko privlačna jednostavnost slika izloženih u Britvićevoj poeziji, potakla na duboki naklon prema autoru čiji stihovi u nama pobuđuju osjećajnost, dotiču našu intimu, bude u nama vlastita poetska uzbuđenja. Vjerujem da je i ovaj koncert bio u okviru one mjere u kojoj bi ga i sam „Britva“ volio poslušati. Prema riječima posjetitelja i samih sudionika programa, ovakve večeri poezije Drage Britvića naša su obveza i zavjet autoru na čijim su uglazbljenim stihovima nastajale mnoge glazbene karijere. Stoga je 19. siječnja 2020. u rokovniku pitomačkog Centra za kulturu Drago Britvić rezerviran za još jedan neponovljivi susret uz paletu raskošnih boja Britvićeve poezije – rekao je Stilinović.

U tijeku večeri predstavljan je lik i djelo legendarnog Drage Britvića, hrvatskog pjesnika, novinara, tekstopisaca zabavne glazbe i šansone te jednog od najnagrađivanijih autora stihova glazbenih festivala. Britvić je bio jedan od utemeljitelja Festivala kajkavskih popevki (1965.) i njegov prvi umjetnički ravnatelj te jedan jod osnivača 2. programa Radio Zagreba i predsjednik Saveza udruženja zabavnih i narodnih glazbenika. Popularnost je stekao kao autor velikog broja uspješnih skladbi i šansona, među kojima se ističu "Potraži me u predgrađu", "Mirno teku rijeke", "Milioner", "Kockar", "Proplakat će zora", "Pod starim krovovima", "Svirci moji", i mnoge druge.

Večeri poezije Drage Britvića nazočili su saborski zastupnici Vesna Bedeković i Josip Đakić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Virovitice Alen Bjelica, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić i predsjednik Općinskog vijeća Pitomače Rikard Bakan, a popularni i sjajni hrvatski pjevač Jacques Houdek koji je briljantno izveo pjesme ‘‘Tvoja zemlja‘‘ i ‘‘Bože čuvaj Hrvatsku‘‘, na svom je profilu na društvenoj mreži u najavi nastupa u Pitomači napisao: "Ovom se nastupu iznimno veselim‘‘.

Upravo su Jacques Houdek i Gabi Novak pokupili najveći pljesak i izazvali ponajviše emocija, a prema riječima organizatora i oni su u pitomačkoj večeri osjećali sjajno i bili presretni sudjelovanjem i svojim doprinosom večeri za ovako velikog hrvatskog glazbenika i skladatelja.

Vladimir Grgurić
autor
BROJNIH USPJEŠNIH SKLADBI I ŠANSONA
Nastupili su uz glazbenu pratnju renomiranog pitomačkog tamburaškog sastava Svirci moji
Najčitanije iz rubrike