Kultura
"RASPAD SISTEMA" PREMIJERNO U KEREMPUHU

Komična dekonstrukcija kazališnoga čina
Objavljeno 23. siječnja, 2019.
ZAGREB

Satiričko kazalište Kerempuh najavljuje predstavu Raspad sistema (The play that goes wrong) H. Shieldsa, J. Sayera i H. Levisa, u režiji Borka Perića i dramaturgiji Dore Delbianco, a premijera je 27. siječnja. Komedija koju su napisali glumci i dramatičari londonskog Mischief Theatra praizvedbu na West Endu doživjela je 2014. U travnju 2017. postavlja se na Broadwayu i tamo do kolovoza 2018. doživljava 585 izvedbi. Tekst je igran u više od 20 zemalja, osvojio brojne nagrade, među ostalima, Olivier za najbolju komediju 2015.

U formi teatra u teatru, u jednoj večeri, kroz aristotelovsko jedinstvo u voajerskoj poziciji pratimo propast jedne predstave i komičnu dekonstrukciju kazališnog čina. Priča je to o kazališnom ansamblu, u ovom slučaju ansamblu Kerempuha, koji igra ozbiljan krimić (svojevrsnu posvetu Agathi Christie i njezinoj Mišolovki, koja je najduže igrana drama u povijesti kazališta), ali se unutar igre počinje doslovno događati raspad sistema. Kao prema slavnom Murphyjevom zakonu, sve ono što može poći po zlu, definitivno polazi. Glumci nastoje održati iluziju i nastaviti predstavu, ali ponor u opću katastrofu jednostavno je neizbježan. Koliko je raskošan u dijalogu, toliko ovaj tekst sadržava bogatstvo neverbalne komike te brojne mogućnosti za glumačke bravure, elemente stand-upa, ironije i autoironije te posvete Busteru Keatonu i njegovoj slapstick komediji. Stoga je izvrstan poligon za sav humorni i kreativni potencijal Kerempuhova ansambla. U predstavi igraju Nikša Butijer, Damir Poljičak, Ana Maras Harmander, Anita Matić Delić, Hrvoje Kečkeš, Matija Šakoronja, Luka Petrušić i Josip Brakus.
Glazbu potpisuje Robert Homen, kostimografiju Vedrana Rapić, scenografiju Branko Lepen, koreografiju Tihana Strmečki, oblikovatelj svjetla je Aleksandar Čavlek, a asistent redatelja Aleksandar Švabić. N.Vek.
Agatha Christie

spisateljica

Svojevrsnu je to posveta popularnoj spisateljici kriminalističkih romana i njezinoj drami Mišolovki, koja je do danas najduže neprekidno igrana drama u povijesti kazališta, iako napisana 1952. godine
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

OSVRT KONCERT OTVORENJA “SEKOŠANA”

Nekoliko izvrsnih izvedbi na novonabavljenom klaviru jedinstvene crvene boje

3

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike