Sport
LINO ČERVAR OŠTAR NAKON SUSRETA

Ovo je bila sudačka nepravda,
ne mogu amateri odlučivati
o sudbini moje reprezentacije
Objavljeno 22. siječnja, 2019.

Vezani članci

SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Hrvatska bez polufinala: "Umrli muški" u Lanxess areni

Prvo je Christian Prokop izbornik Njemačke bio kratak. Rekao je da je vrlo sretan, zahvalio publici na sjajnom atmosferu i doživljaju, a onda istaknuo kako su udarile dvije agresivne i tvrde obrane.
A onda je krenuo Lino Červar. Bez uvijanja i okolišanja. Čestitao je istina Njemačkoj na plasmanu u polufinale. I to na engleskom. A onda je krenuo hrvatskim kako je rekao „radi poštovanja prema hrvatskim novinarima“. Naravno, prevoditeljica je sve prevodila pa se čulo što je Červar rekao „urbi et orbi“.
-Jako je važno reći nešto u vezi dijeljenja pravde. Ovo je Svjetsko prvenstvo koje odlučuje i o nastupu na Olimpijskim igrama u Tokiju. I ja nakon 45 godina mog trenerskog staža imam pravo reći da je povrijeđena olimpijska povelja. A ona kaže da svi igraju ravnopravno i svi na terenu imaju iste uvjete. I velike i male države, crni i bijeli, bogati i siromašni. Svi imaju iste uvjete u igri. Naša reprezentacija danas nije imala iste uvjete. Mislim da ova utakmica mora biti prekretnica sudačkim nepravdama. Ne mogu amateri odlučivati o mojoj sudbini i sudbini moje reprezentacije. Čestitam mojim igračima, na toleranciji. Oštetili su nas na tri velika natjecanja u finalu. I to suci iz Danske. Kao u finalu 2009. godine, izgrlio se Červar s Prokopom. Upitali smo ga je li mu što rekao u tih par sekundi nakon presice.
-Nisu Nijemci ništa krivi. I oni su svega svjesni.
I nastavio. Očito još pod velikim dojmom. Onako preskakati s teme na temu.
-Sve su zeznuli. Isključivali su bez veze, drugo poluvrijeme počinjemo s dva isključenja. Ovo je sramota.

Kaže da su mu predlagali da povuče momčad s terena. I poslije utakmice su neki govorili da je to trebao napraviti.
-To bi onda bio cirkus i sramota. Moramo držati do dostojanstva. Moramo biti na razini zapadnih zemalja. Nisam vrijeđao suce,  svi koji su vidjeli to znaju što se događalo. Stoječki smo sve podnijeli. I ja i dečki. Ovo je bilo podcjenjivanje. Ovu utakmicu treba analizirati, a ovu dvojicu sankcionirati. Pa vidite naše dečke. To su sve fini dečki.  Ponosan sam na igraće, igrali su fantastično. A znate kakve probleme imamo. Pokazali su kako treba nastaviti. Jako sam pod utjecajem utakmice.


Opasnost nam visi nad glavom da uopće ne uhvatimo kvalifikacije za Olimpijske igre.
-Bit će što će biti protiv Francuza. Ali, ne možeš ništa planirati. Mislio sam da će biti suđenje kao u Hrvatskoj. Da se možeš boriti i  dobiti utakmicu. Nema ovo smisla. Pa ovaj Duleta baca na pod, oni vraćaju. Pa da nam da loptu oni gube utakmicu. I to su kao najbolji suci na svijetu. Treba ih sankcionirati i maknuti. Nemaju kredibilitet suditi niti jednu utakmicu. Nemaju moralnih vrijednosti. Ne mogu dijeliti pravdu jer ovo je nepravda.
Nakon ovakvih oštrih riječi boji li se Červar kazne „moralnog“ IHF-a?
-Ne mogu me kazniti. Ja bih volio da mi sastave komisiju pa da me uvjere da sam u krivu. Neće moći, zaključio je Červar. K.Lacković

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike