Sport
SVJETSKO RUKOMETNO PRVENSTVO

Hrvatska bez polufinala:
"Umrli muški" u Lanxess areni
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
Premda će Hrvatska imati primjedbe na danske suce, svoje mjesto u polufinalu izgubili smo dan prije

Hrvatski rukometaši u dramatičnom susretu poraženi su od domaćina Njemačke te su izgubili sve izglede za plasman u polufinale SP-a. U konačnici će sigurno biti povika na danske suce i njihov neujednačeni kriterij zbog kojih su čak i španjolski kolege u novinarskoj loži skakali vrlo često. No treba biti realan. Hrvatska je izgubila polufinale dan prije u susretu protiv Brazila i prvo treba tražiti krivce u vlastitim redovima


Ostaje našim rukometašima još jedna zadaća, probati za dva dana svladati svjetske prvake Francuze, kojima taj susret ništa ne znači. Naime, time bi osigurali kvalifikacije za Olimpijske igre što je bio osnovni cilj prije dolaska u Njemačku.

Bolja energija

Hrvatska s 5-1 obranom s Davidom Mandićem na prednjem. Njemačka 6-0 s Pekelerom i plavokosim Wiencekom koji je ulazio u obranu, koji podsjeća na neku njemačku izvedenicu Ivana Drage iz filma Rocky 4. Hrvatska je odlično otvorila utakmicu, Karačičć i Stepančić doveli su nas u vodstvo od 2:0 pa smo pomislili da je bar sada kraj. No trebalo se igrati još bar 57 minuta. Bez obzira na publiku koja je njemačkim rukometašima davala golemu energiju, ipak su naši rukometaši, za razliku od dan prije, bili puno više glavama u utakmici. Tako je Musa presjekao jednu loptu što je omogućilo Mandiću kontru i pogodak za 3:1. Nešto slično dan prije mu je brazilski vratar zaustavio. Nijemci su preko opakog Wiedea preokrenuli, a potom je Wolff obranio sedmerac Horvatu. Lanxess arena zanijemjela je nakon što je Martin Stroebl završio na podu nakon Stepančićeva starta. Nije bilo nikakve namjere, čini se da je Stroebl nezgodno stao. Nažalost, s terena je iznesen na nosilima, što je ponovno izazvalo skandiranje njegova imena i prezimena od strane navijača. Našla se Hrvatska u dobroj situaciji kada su istovremeno na klupi zbog isključenja bili Pekeler i Groetzki. Nismo to iskoristili, uostalom već u sljedećem napadu danski suci su na klupu poslali i Željka Musu. Hrvatska je potom zaigrala 5-1 s Duvnjakom. Donijelo je to i rezultate pa nam je tako Karačić u 13. minuti donio ponovno vodstvo od dva razlike (6:4) te je njemački izbornik Christian Prokop zatražio time-out. Nakon kojeg su Nijemci izjednačili. Wiede je kod šestog njemačkog pogotka iskoristio Mandićevo klizanje. Kako je u napadu Stepančić imao nekoliko loših udaraca, koji su završili u bloku, u igru je ušao Vranković, a Červar je privremeno odlučio odmoriti Duvnjaka pa je u igru ušao Ivan Slišković. Upravo je igrač njemačkog Goppingena poklonio suparniku jednu loptu što je kaznio Pekeler pa je kod rezultata 8:7 za Njemačku i Červar zatražio time-out, nakon kojeg se u igru vratio Duvnjak, ali je nakon jednoga prekršaja i naš kapetan završio na klupi tražeći pomoć fizioterapeuta Damira Kajbe. Pogodak specijalista za obranu Wienceka u 26. minuti podsjetio je na težak poraz od Brazila dan prije. Červar je naime posegnuo prvi put za igru s dva pivota i praznim vratima. Ipak, u završnici je bolja bila Hrvatska. Iskoristilli smo ovaj put isključenja Pekelera i Groetzkog, kojima su to bila druga isključenja, nakon pogotka Duvnjaka tijekom kojeg je i zaradio spomenutu ozljedu, s krila se s dva igrača više otvorilo i Horvatu koji je pogodio za 10:10. Gensheimer je potom promašio s llijevog krila, u napadu zabio Karačić, no nažalost Wiede je pogodio u njemu bliže rašlje. Do kraja prvog poluvremena uspio je pucati Stepančić, ali nije stigao biti precizan.

Drama u završnici


Drago nam je bilo vidjeti Duvnjaka u igri na početku drugog poluvremena. Stao je na prednjeg u 5-1 obranu, a u igru je prvi put ušao Manuel Štrlek, premda je Mandić ostao na halfu u obrani. I Štrlek je iz teške situacije zabio naš prvi pogodak u nastavku. Kojeg je odlično otvorio njemački topnik Bohm, ali isto tako i s dva uzastopna naša isključenja Muse i Karačića. No problemi su prije svega bili u napadu. Istina, prolazilo je više lopti za krila (ili je Štrlek imao više hrabrosti od Mandića), ali smo teško pronalazili put kroz tvrdu njemačku obrambenu liniju. S druge strane Nijemci su nas uglavnom razbijali s vanjske linije. Vodili su u nastavku dva razlike, a nakon što je Horvat pogodio gredu, Wiede je u 46. minuti pogodio za domaće vodstvo 18:15 pa je Červar pritisnuo "alarm" i pozvao time-out. Dakako, u nastavku je Červar pokušao sa sedmim igračem, što je ovaj put i imalo neku logiku kada vanjski šut gotovo nije postojao. Krenuli smo nakon time-outa raditi i pogreške, a imali smo i zanimljivu situaciju da je u 48. minuti od pet hrvatskih pogodaka četiri zabio Manuel Štrlek, a jedan Stepančić, pod prijetnjom pasivnog napada. Priključio se u listu strijelaca u drugom poluvremenu i Šipić u 50. minuti za smanjenje njemačkog vodstva na jedan pogodak zaostatka (17:18). I došli smo u prigodu za izjednačenjem. Ukrali smo loptu, Musa je uhvatio u kontri, no Wolff mu je skinuo udarac. I uspjeli smo izjednačiti na postavljenu obranu preko Šipića. Došli smo potom u situaciju za vodstvo. Šego je obranio Groetkom, a Vranković pogodio za 19:18. Do kraja se tada igralo još 4,45 minuta. I igralo se gol za gol. A onda danske odluke direktno na štetu Hrvatske. Kod vodstva Njemačke 21:20 Štrleku su sudili prekršaj, a dojam je da je bio prekršaj nad Štrlekom. Nijemci su otišli na dva razlike, Horvat je uspio smanjiti, a Nijemci su sačuvali loptu do posljednje sekunde. Tada je Karačić zapucao sa svoje polovine. Dakako, nije to bilo opasno za Wolffova vrata. "Half-finale, half-finale", uzvikivali su njemački navijači. A našima slijedi borba za utješne pozicije.


Iz Kölna: Krešimir Lacković
HRVATSKA**21 (11)

NJEMAČKA**22 (11)

KOLN - Lanxess arena. Gledatelja: 19.250. Suci: Martin Gjeding i Mads Hansen (Danska).

HRVATSKA: Stevanović, Šego (10+0), Duvnjak 2, Stepančić 2, Vida, Horvat 2, Karačić 4(1), Blažević, Štrlek 4, Musa 2, Slišković, Mandić 1, Vranković, Šipić 3, Bećiri i Bičanić.

NJEMAČKA: Heinevetter, Wolff (8+1), Gensheimer 4(2), Lemke, Wiencek 1, Wiede 6, Pekeler 3, Weinhold, Strobel, Fath 2, Groetzki, Hafner 2, Musche, Bohm 2, Kohl, Kohlbacher 2 i Drux.

SEDMERCI: Hrvatska 2(1), Njemačka 3(2); ISKLJUČENJA: Hrvatska 8 minuta (Musa 2+2, Vranković 2, Karačić 2), Njemačka 10 minuta (Wiencek 2, Pekeler 2+2, Groetzki 2+2).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike