Osijek
MINISTAR KUJUNDŽIĆ U OBILASKU KBC-A

U 2018. u bolnicu je
uloženo 38 mil. kuna
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
Ministar je jučer odobrio nabavu još četiriju novih dijagnostičkih i terapijskih uređaja za KBC Osijek u 2019.

Nakon što je prošle godine u nekoliko navrata odgodio svoj dolazak u Osijek, ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić jučer je obišao KBC Osijek, i to kako bi se osvjedočio o ulaganjima Ministarstva tijekom 2018. u ovu zdravstvenu ustanovu.

Naime, prema riječima ravnatelja osječke bolnice, doc. dr. sc. Željka Zubčića, resorno je ministarstvo u najveću bolnicu na istoku Hrvatske prošle godine uložilo 38 milijuna kuna. Jedna od najvećih investicija nabava je najmodernijeg linearnog akceleratora u Hrvatskoj, vrijednog čak 13,5 milijuna kuna.

Kraća lista čekanja
- Duži smo niz godina funkcionirali na samo jednom linearnom akceleratoru, a pokrivamo područje od 800 tisuća osiguranika. Ovo je prvi akcelerator moderne tehnologije koji je nabavljen u Hrvatskoj nakon 2011 - naglasio je ravnatelj Zubčić.

Pročelnik Zavoda za onkologiju, doc. dr. sc. Ilijan Tomaš, napominje kako se čak 60 posto onkoloških pacijenata koristi radioterapijom, a od dolaska novog lineranog akceleratora lista se čekanja s četiri mjeseca smanjila na dva mjeseca s daljnjom tendencijom smanjenja. Ministar zdravstva Milan Kujundžić priznao je kako je ovo samo mali segment u potrebama hrvatske medicine, ali od velike važnosti za ovaj dio Hrvatske.

- Čuli smo da su liste čekanja za zračenje na linearnom akceleratoru bile i četiri mjeseca, a sada će nestati. Ovo je najsuvremeniji uređaj koji ima mogućnost da u malo područje ispostavi velike doze RTG zračenja i novi je pomak u liječenju zloćudnih bolesti - naglasio je ministar Kujundžić.

Novi uređaji
Ravnatelj osječke bolnice potvrdio je da potrebe za zanavljanjem uređaja i dalje postoje jer su neki od njih stari i 20 godina.

- Za 2019. godinu s ministrom je dogovorena nabava još četiriju dijagnostičkih i terapijskih uređaja. Već ćemo ovog tjedna proslijediti zahtjev za uređaj za izvantjelesnu cirkulaciju, koji je prijeko potreban našoj Kardiokirurgiji, a postojeći su stari 12 godina. Zatim nam treba dijaskopski RTG uređaj jer naš već osam mjeseci nije potpuno u funkciji i u ovom trenutku ne radimo pretrage kao što je akta gutanje, irigografija i pasaža jednjaka. Zatim nam trebaju dva C-luka u kirurškom i ortopedskom operacijskom bloku. Sadašnji RTG uređaji stari su 19 godina. Jednako tako nam je i dijaskopski uređaj iz 1999. godine - upozorava doc. Zubčić.

Kako je Ministarstvo zdravstva prošle godine osječkoj bolnici preusmjerilo i 450.000 kuna za saniranje objekta Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju, ministar Kujundžić ovom je prilikom obišao i taj objekt. “Sve je veći broj onih koji trebaju pomoć, pa godišnje kroz naš stacionar prođe od 120 do 150 malih pacijenata, dvostruko ih više uđe u sustav dnevne bolnice, a oko 2500 pacijenta ulazi u sustav ambulantnih pregleda”, komentirala je izv. prof. dr. sc. Katarina Dodig Ćurković.

Nefreteta Z. Eberhard
Megaprojekt gradnje nove bolnice
Župan Osječko-baranjski Ivan Anušić napomenuo je kako je Županija u 2018. uložila 1.300.000 kuna u KBC Osijek, a s Vladom RH, projektom ‘’Slavonija, Baranja i zapadni Srijem’’, osigurano je 35 milijuna kuna za idejnu i projektnu dokumenatciju novog objekta KBC-a u Osijeku. “U ovoj će se godini započeti s izradom projektne dokumentacije na kojoj će se raditi dvije godine. Imovinskopravni odnosi oko zemljišta su riješeni, a riječ je o megaprojektu koji će se raditi niz godina. Lokacija nove bolnice bit će poznata kada se potpišu ugovori”, naglasio je župan.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike