Crna kronika
ČETIRI UBOJICE U PROMETU

Unatoč udarima po džepu, vozači opet krše pravila
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
U tjedan dana 251 vozač vozio je brzo, bilo je 28 pijanih, a 33 vozača koristila su mobitel
VINKOVCI, VUKOVAR

Unatoč nemalim udarima po džepu i bez obzira na upozorenja i preporuke institucija koje se brinu za sigurnost prometa na cestama, vozači na krajnjem istoku Hrvatske i dalje, prema svim pokazateljima, čine prekršaje na prometnicama. Stoga će policijski službenici, najavljeno je tako u ponedjeljak iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, i nadalje nastaviti s provođenjem aktivnosti usmjerenih na prekršaje koje se naziva ‘‘četiri ubojice u prometu‘‘ - brzina, alkohol, korištenje mobilnih telefona u vožnji i nevezanje sigurnosnog pojasa.

Takvo su upozorenje vozačima, još jednom, uputili iz PU u Vinkovcima, a nakon što je analizirana netom provedena akcija prometne policije. Naime, preventivno-represivna akcija prometne policije provedena je, i to uz prethodnu javnu najavu, 19./20. siječnja na svim prometnicama Vukovarsko-srijemske županije.

- U provođenju akcije bilo je uključeno 26 policijskih službenika u 13 autoophodnji, s korištenjem 16 uređaja za utvrđivanje prisutnosti alkohola u organizmu, a koji su nadzorom obuhvatili 234 vozača, od kojih je 168 podvrgnuto ispitivanju prisutnosti alkohola u organizmu - piše u jučerašnjem policijskom priopćenju koje je potpisao glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović. Navedeno je pritom i da su naplaćene tri novčane kazne, uručeno 11 prekršajnih naloga i za tri prekršaja slijedi optužni prijedlog, što je pak ukupno 14 represivnih mjera prema utvrđenim prekršajima. Valja istaknuti i kako je s nedopuštenom koncentracijom alkohola u organizmu zatečeno 11 vozača koji su uz, dakako, izrečenu novčanu kaznu isključeni iz cestovnog prometa. Najveća utvrđena koncentracija alkohola, a riječ je o 1,50 g/kg, bila je na području grada Vinkovaca kod vozača osobnog automobila. Policija je navela i da se tijekom provođenja pojačanog nadzora prometa na cestama u danima proteklog vikenda nije dogodila nijedna teža prometna nesreća. Zabilježeo je, naime, šest prometnih nesreća, i to u Bošnjacima, Borovu, Vinkovcima, Iloku, Privlaci i Otoku, u kojima je pak nastupila samo materijalna šteta.

Međutim, za cijeli protekli tjedan, od 14. do 20. siječnja, zabilježeno je 609 prekršaja, od čega je 251 prekršaj nedopuštena brzina kretanja vozila, 28 nedopuštena prisutnost alkohola u organizmu, 33 prekršaja vozača zbog korištenja mobitela i 19 zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa.

Policijski službenici i dalje će provoditi aktivnosti usmjerene na prekršaje "četiri ubojice u prometu‘‘ jer svi pokazatelji upućuju da se prekršaji i dalje čine bez obzira na upozorenja i preporuke institucija koje se brinu za sigurnost prometa na cestama, najavili su iz PU u Vinkovcima.

Sanja Butigan
234

vozača kontrolirano je u jednoj noći na cestama Vukovarsko-srijemske županije
POLICIJA ĆE I DALJE BITI NA CESTI
Glasnogovornik Džigumović objašnjava da policija kontinurano provodi kontrolu prometa, a dodatne će preventivno-represivne akcije u idućem razdoblju biti također najavljene. Iako su službeno siječanjske brojke manje od onih lanjskih u isto vrijeme, s obzirom na ipak povelik broj prekršaja s područja “četiri ubojice u prometu” može se zaključiti je da su vozači “opušteni” u prometu i unatoč visokim novčanim kaznama koje itekako “bole”. Iako su kazne poprilične, te zabrana vožnje zagarantirana, svaki su vikend pijani vozači na prometnicama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike