Osijek
SVEUČILIŠNA POLIKLINIKA MURSA

Studenti Dentalne medicine već će od ove jeseni lutke zamijeniti živim pacijentima
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Včev: Poliklinika je nužna kao nastavna baza, a njome će se pokriti i nedostatak specijalista u Slavoniji

Nakon tri godine vježbi na lutkama, prva generacija budućih studenata četvrte godine integriranog studija Dentalna medicina na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo od ove će jeseni praktičnu nastavu do završetka svog šestogodišnjeg studija imati na pravim pacijentima, i to u Sveučilišnoj poliklinici za dentalnu medicinu Mursa, čije je pokretanje Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera nedavno odobrio. Sve o konceptu Poliklinike, uslugama koje će nuditi te na koji će se način pacijenti upućivati, otkrio nam je dekan, prof. dr. sc. Aleksandar Včev.

"Riječ je o specijalističko-konzilijarnoj poliklinici sa šest specijalističkih ordinacija iz područja dentalne medicine, dakle iz svih područja, osim oralne medicine, a to su redom: oralna kirurgija, dječja stomatologija, fiksna i mobilna protetika, ortodoncija, endodoncija i paradontologija", otkriva dekan Včev. Poliklinika je, kaže, za buduće doktore dentalne medicine, a njih je po 25 na tri godine studija, nužna, kao i za buduće liječnike, studente medicine pri KBC-u Osijek.

"Takva nam je poliklinika nužna nastavna baza, u njoj će se odvijati praktična nastava studenata dentalne medicine na živim pacijentima", ističe. Takve će vježbe studentima na četvrtoj, petoj i šestoj godini studija činiti najveći dio nastave, jer praksa je ključna. A za rad na pravim pacijentima dobro se pripremaju.

"Za sada to prve tri godine studija na praksi odrađuju kao pretkliničke vježbe na fantomima, odnosno lutkama u koje se stavljaju zubala. Na fantomu studenti primjenjuju bušilicu i sve drugo kao na pravim pacijentima", kaže dekan Včev, naglašavajući kako će studenti i dalje vježbati i na fantomima, ali da moraju imati kontakt sa živim pacijentima.

Kako će se ti pacijenti slati u Sveučilišnu polikliniku? "Nadamo se da ćemo dobiti ugovor s HZZO-om i da će u Poliklinici građani iz Osijeka i cijele Slavonije bez plaćanja moći napraviti sve usluge u području dentalne medicine koje zdravstveno osiguranje inače pokriva", kaže Včev. Ne sumnja u velik odaziv građana koji će se htjeti dati u ruke studenata. Razlog je tomu ogroman problem, ističe Včev - što cijela Slavonija ima manjak specijalista i specijalističkih ordinacija u području dentalne medicine, odnosno stomatologije. "Imamo problem u svih pet slavonskih županija, jer nemamo dovoljan broj specijalista, i tu ne mislim na polivalentne stomatološke ordinacije, nego na specijalističke", ističe Včev. Tako, primjerice, od sedam specijalizacija, koliko ih postoji u dentalnoj medicini, imamo gradove u kojima je zastupljeno samo nekoliko tih specijalizacija.

"Primjerice, u Slavonskom Brodu imamo samo četiri vrste specijalizacije, u Vinkovcima i Požegi tri, u Vukovaru tek jednu, u Osijeku za sada ne postoji dječja stomatologija kao specijalizacija, što ćemo dobiti s ovom poliklinikom", objašnjava Včev. U Osijeku će tako uskoro pacijenti imati gotovo sve, a u budućnosti nije isključeno i pokretanje sedme ordinacije.

Uskoro se kreće i u opremanje - za svaku će se ordinaciju nabaviti kompletno opremljene stolice sa svim turbinama, reflektorima, kamerama za snimanje, instrumentarij, potrošni materijal...

"Raspisan je natječaj za opremanje specijalističkih ordinacija. Sredstva smo osigurali iz naših vlastitih prihoda, a nadamo se da ćemo dio sredstava dobiti i od Ministarstva", zaključuje Včev.

Jasenka Pejaković
POLIKLINIKA U ZGRADI DO DERMATOLOGIJE
- Budući da je Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku i vlasnik zgrade, dalo nam je dozvolu ne samo za osnivanje nego i za prostor u kojemu će se Poliklinika nalaziti. Nakon toga papire smo poslali i Ministarstvu zdravstva na odobrenje. Riječ je o prostoru u prizemlju zgrade Uprave Fakulteta, u Ulici cara Hadrijana 10 e. Riječ je o zgradi do Dermatologije – kaže dekan Aleksandar Včev.
Najčitanije iz rubrike