Osijek
POTICAJNE MJERE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Općina ponudila mještanima pokrivanje 80 posto troškova za plasteničku proizvodnju
Objavljeno 21. siječnja, 2019.

Uz brojne postojeće poticajne mjere koje Općina Vladislavci nudi mještanima u demografskom smislu, obnovi kuća, školovanju, poticanju poduzetništva, subvencioniranju kamata za kredite, stiže i nova mjera u izdašnoj potpori u samozapošljavanju. Naime, vladislavački načelnik Marjan Tomas najavio je pokretanje Programa pomoći i samozapošljavanja mještana općine Vladislavci u poljoprivredi, u sklopu čega će Općina sufinancirati plastenike vlasnicima OPG-ova i svima onima koji se žele baviti plasteničkom proizvodnjom.

Riječ je o mogućnosti samozapošljavanja koju mogu iskoristiti dugotrajno nezaposlene osobe. Kada se uzme u obzir vrijednost plastenika, jasno je kako je riječ o konkretnoj mjeri koja bi uistinu mogla rezultirati smanjenjem broja nezaposlenih. Inače, u istoj se općini provode i mjere zapošljavanja u projektu javnih radova te zapošljavanja žena koje skrbe o starim i nemoćnim članovima tamošnje zajednice.

- Vrijednost jednog plastenika iznosi 40.000 kuna, a model sufinanciranja njegove nabave, postavljanja, opremanja i postavljanja sustava navodnjavanja je sljedeći: 80 posto Općina Vladislavci, 20 posto osobe koje se na ovaj način žele samozaposliti. Od bavljenja ovom djelatnošću s plastenikom može živjeti jedna obitelj osiguravajući si samostalno egzistenciju, pogotovo uz ovu našu konkretnu mjeru koju ove godine uvodimo prvi put - kaže Tomas.

Općinska potpora ne staje samo na tom tehničkom dijelu, nego će se osigurati i edukacija korisnika ove mjere samozapošljavanja. Takve je edukacije Općina već prijašnjih godina financirala za svoje mještane kako bi mogli raditi u toj specifičnoj poljoprivrednoj proizvodnji. No ni to, kako se u reklamama običajno navodi, nije sve! Naime, Marjan Tomas najavljuje i brigu i o plasmanu proizvedenoga u plastenicima, što bi značilo i osnivanje zadruge.

- Općina Vladislavci ovu mjeru financira vraćajući tako dio sredstava za poljoprivredu prikupljenih u proračunu. Planirali smo da ova mjera dođe u pravo vrijeme, što znači da bi se plastenici kod građana koji iskoriste ovu mjeru samozapošljavanja mogli naći u pravo vrijeme, u jesen. Do tada ćemo, već do proljeća, definirati pravilnik, bodovanje i ostale uvjete, pa nakon toga slijedi natječaj i javna nabava - pojasnio je Marjan Tomas.
D. Pejić
Tomas najavljuje brigu i o plasmanu proizvedenoga u plastenicima, što bi značilo i osnivanje zadruge
Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike