Regija
PREDUGOVOR S APN-OM

Belišće će imati najnižu cijenu za POS-ove stanove
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Zahvaljujući udjelu Grada, cijena četvornog metra trebala bi biti između 700 i 800 eura
BELIŠĆE

U maloj vijećnici Grada Belišća jučer su potpisani predugovori između APN-a i Grada Belišća za gradnju prve zgrade prema modelu POS-a u Belišću.

Predugovore su potpisali gradonačelnik Belišća Dinko Burić i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj. Potpisivanju su nazočili i pomoćnica direktora Josipa Tokić te zamjenica gradonačelnika Ljerka Vučković.

Nakon što su obavljene pripreme te zatvoren javni poziv, na koji se prijavio nemali broj potencijalnih korisnika s područja Grada Belišća, ali i iz Valpovštine, ovo će potpisivanje omogućiti da se vrlo brzo poduzme i učini sljedeći korak u projektu, raspisivanje javne nabave, što će odraditi APN, te izrada projektne dokumentacije i osiguravanje priključaka na komunalnu infrastrukturu, na što se, na svom zemljištu, obvezao Grad Belišće. Nakon toga, već do kraja rujna ove godine, trebala bi početi gradnja prve POS zgrade, s 24 stana, na lokaciji u neposrednoj blizini belišćanskog bazena i sportskih objekata. Gradnja bi trebala trajati oko godinu dana, pa se u skladu s tim očekuje da i prva useljenja u zgradu budu do kraja 2020. godine.

Direktor APN-a Čukelj naglasio je kako je u POS-u riječ o sustavno organiziranoj stanogradnji poticanoj javnim sredstvima iz proračuna, s glavnim ciljem osiguravanja povoljnih uvjeta kupnje stana za mlade obitelji, uz najpovoljnije kredite, s kamatnom stopom između 2,8 i 3 posto.

- U Gradu Belišću naišli smo na iznimno dobar primjer da lokalna samouprava maksimalno iziđe u susret svojim mladim građanima i puno sredstava iz svog proračuna preusmjeri za ovu namjenu, tako da će cijena kvadrata biti najpovoljnija u Hrvatskoj i daleko ispod našeg limita, koji iznosi 1200 eura. Za Belišćane će to biti, ovisno o javnoj nabavi, između 700 i 800 eura - naglasio je Čukelj.

Gradonačelnik Burić istaknuo je kako je ovo potpisivanje od iznimno važnosti za grad Belišće te kako se nada da će isti projekt biti poticaj i drugim sredinama u Slavoniji i Baranji da nakon dugih godina krize država i lokalna zajednica zajednički slijede taj primjer i počnu raditi na stvaranju preduvjeta da se negativni demografski trendovi u Hrvatskoj promijene u pozitivne.
- Ovo je prva zgrada u nizu, a nadamo se da ćemo do kraja godine potpisati ugovor i za drugu zgradu - najavio je Burić.
Lidija Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike