Regija
UPRAVA SDFŽ-A PISALA RADNICIMA:

Neoporeziva nagrada za prisutnost na radu
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Ponudili veću netoplaću za prosječno 525 kune mjesečno, od čega je 416 kuna neoporezivo, a ostatak kao dio osnovice
ŽUPANJA

Štrajk u županjskoj tvornici kombajna Same Deutz Fahr Žetelice ušao je i u treći tjedan. Radnici su ustrajni u svojoj odluci da će štrajakti sve do ispunjenja zahtjeva, a traže povećanje brutoplaće na svim razinama za 100 eura, protuvrijednost u kunama, i osam posto dodatka na posebne uvjete rada u proizvodnji. Protekle srijede su, podsjećamo, članovi Štrajkaškog odbora odnosno predstavnici sindikata prvi put od početka štrajka sjeli za stol s Upravom. Dogovor nije postignut jer je ponuda, pojasnili su nakon sastanka, mnogo manja od njihovih očekivanja i radnici na nju ne žele pristati.

Neoporezivi dio
U petak je Uprava svim zaposlenicima poslala pismo u kojem je pojasnila situaciju i izrazila nadu da će, kako je navedeno, njihovu ponudu, usprkos ovom teškom trenutku, prepoznati kao pozitivnu poruku za budućnost.

"Ponudili smo povećanje plaće s netoefektom od prosječno 525 kune neto mjesečno. Za najniže razine plaća ponuđeno mjesečno povećanje penje se i do 658,60 kuna neto mjesečno. Od navedenog povećanja iznos od 416 kuna neto mjesečno može se dobiti u obliku nove neoporezive dodatne nagrade za prisutnost na radu. To konkretno znači da bi se iznos od 416 kuna dijelio s brojem radnih dana u mjesecu te bi radnik za svaki dan rada ostvario dodatnu nagradu (ako mjesec ima 20 radnih dana, onda bi se za svaki dan rada dobilo dodatnih 20,80 kuna neto). Taj iznos plaćao bi se tijekom cijele godine, uključujući i periode kad poduzeće ne radi. Ova nagrada ne ovisi o našoj volji jer je jedini uvjet za dobivanje nagrade rad tijekom radnog vremena", stoji u pismu. Ostatak navedenog povećanja bi se isplatio kao dio osnovne plaće sukladno propisima.

Poziv na kompromis
"Predloženo povećanje plaće je šest puta veće nego što je bilo zadnje povećanje plaće u 2016. godini", istaknuto je. Uprava u pismu navodi da sindikat i dalje inzistira na povećanju od 750 kuna bruto plus dodatnih osam posto na posebne uvjete rada, što, prema njihovom izračunu, prosječno iznosi oko 614,20 kuna neto mjesečno.

"Konačne neto razlike između naše ponude i zahtjeva sindikata relativno su male. Međutim, sindikat, nažalost, ne pristaje na korištenje navedenog neoporezivog iznosa. Zahtjev sindikata, s jedne strane, poduzeću drastično povećava ukupne troškove, a s druge strane ima jako mali utjecaj na Vaše konačne netoiznose. Stoga bi bilo logično da iskoristimo sve porezne olakšice koje imamo na raspolaganju kako bi maksimalno povećali Vaše netoprimitke, a da poduzeće nastavi održivo poslovati", ističe Uprava SDFŽ-a u pismu upućenom radnicima. Zaključuje da je sada potrebno doći do razboritog kompromisa i rješenja i poručuje da je i dalje otvorena za dobre i konstruktivne prijedloge te se nada da će se ovaj problem uskoro riješiti.

Više od 300 radnika tvornice kombajna i nastavlja štrajk.

Marija Lešić Omerović
veću osnovicu
traže radnici, Uprava nudi neoporezivi iznos
Ivkošić: Nismo se približili stavovima
Glavni sindikalni povjerenik SDFŽ-a Marko Ivkošić kategorički odbacuje navode Uprave da se u svojoj ponudi približila zahtjevima radnika. “To jednostavno ne stoji! Mi tražimo povećanje brutoplaće za 100 eura, a oni nam nude 11 eura! Oni misle da je budućnost u nagradama neoporezivog dijela plaće. Zašto nisu iskoristili tu mogućnost i radnicima u prosincu dali po dvije, tri tisuće kuna nagrade za uspješno završenu godinu i toliki broj proizvedenih kombajna? Žele poljuljati odlučnost radnika i razjediniti nas, ali u tome neće uspjeti”, poručuje Ivkošić.
Najčitanije iz rubrike