Novosti
OBNOVLJENO SUĐENJE ZA RATNI ZLOČIN

U napadima na Đakovo i okolna sela poginulo 10 civila, optuženik odbacuje krivnju
Objavljeno 21. siječnja, 2019.

Đorđe Rkman (62) ponovno se našao na optuženičkoj klupi zbog optužbi za granatiranje više mjesta na đakovačkom području 1991. i 1992. Rkman je 1994. u Osijeku osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora, no nakon izručenja prošle godine podnio je zahtjev za obnovu postupka.


Suđenje je na Županijskom sudu u Osijeku u ponedjeljak počelo čitanjem optužnice, kojom se Rkmana tereti da je, s drugim pripadnicima tzv. šodolovačke skupine, od točno neutvrđenog dana u srpnju 1991. do 5. svibnja 1992. u mjestima Ada, Ernestinovo, Koprivna, Markušica, Šodolovci, Podvinje i Laslovo u više navrata pucao iz topova i minobacača po Đakovu, Kešincima, Koritni, Mrzoviću, Semeljcima i Vladislavcima. Prema optužnici, pucali su prema civilnim objektima, deset je civila poginulo, a 30 je osoba ozlijeđeno. Nakon što je tužitelj Zlatko Bučević pročitao optužnicu, Rkman je rekao: "To nije ništa istina!"


Tužitelj je naveo da je tužiteljstvo pribavilo izvješće zamjenika zapovjednika dobrovoljačke četničke postrojbe za Šodolovce koje dokazuje da je Rkman u vrijeme zločina bio zapovjednik štaba Teritorijalne obrane.


Krunoslav Vukšić, Rkmanov odvjetnik, rekao je da će dokazati kako je u vrijeme zločina Rkman jako malo bio u Šodolovcima, zbog zdravstvenih problema. "Dokazat ćemo i da je u selu bio u Civilnoj zaštiti, a ne predsjednik štaba Teritorijalne obrane. Brinuo se o potrebama stanovništva, bez obzira na nacionalnu pripadnost, i nije imao nikakve veze s vojnim akcijama", naveo je odvjetnik.


Jozo Kurikavčić iz Koritne svjedočio je kako mu je u granatiranju poginuo otac. "Poginuo je od granate 21. rujna 1991. oko 19.30, gotovo pred kućom, u Koritni. Tog se dana jako pucalo. Bila su kod njega unučad pa ju je odveo u sklonište i vraćao se po vodu kada je poginuo. Tu gdje je otac poginuo nije bilo vojske", kazao je svjedok. Na upit predsjednice sudskog vijeća Azre Salitrežić zna li o kakvoj se granati radilo, svjedok Kurikavčić kazao je da se radilo o minobacačkoj granati od 80 ili 120 milimetara. Na upit Rkmanova branitelja zna li tko je točno pucao, svjedok je rekao da ne zna.


Svjedok Pavo Mijačević iz Kešinaca pretrpio je štetu na imovini. "Bilo je to 13. veljače 1992., kada je pala granata i oštetila berač i gospodarske zgrade. Obavljen je očevid i pronađena su tzv. pera od minobacačke granate. Ne znam tko je pucao, ali znam da je granata došla od Šodolovaca ili Markušice", kazao je Mijačević. S.Lacić
Jozo Kurikavčić iz Koritne svjedočio je kako mu je u granatiranju poginuo otac