Novosti
USTAVNI SUD ODBIO REFERENDUMSKE INICIJATIVE

Šeparović: Sada je sve na Saboru koji treba utvrditi ima li uvjeta za referendum
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
Šef Ustavnog suda ističe da brojenje potpisa nije njihov posao, nego kontrola procedure

Ustavni sud odbacio je zahtjeve referendumskih inicijativa "Istina o Istanbulskoj" i "Narod odlučuje".


Zahtjevi su odbijeni u dva odvojena rješenja donesena krajem prosinca prošle godine. Ustavni sud svoje je stavove detaljno obrazložio u Odluci o Istanbulskoj, dok se u Odluci o inicijativi Narod odlučuje poziva na prethodnu odluku. Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.


Iako je odbacio zahtjeve referendumskih inicijativa, Ustavni sud je u jednoj od odluka detaljno objasnio postupak kontrole ispravnosti prikupljenih potpisa na koji su prigovarale referendumske inicijative. Šeparović je ustvrdio kako je sada na potezu Sabor koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referendume o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva.
Kontrola procedure

"Mi nismo brojili prikupljene potpise niti je to naš posao. Mi smo kontrolirali je li procedura poštovana i je li došlo do povrede ustavnosti i zakonitosti i utvrdili smo da inicijative nisu dale argumentaciju za to. Objasnili smo koje su ovlasti Sabora, Vlade i ministarstva i da je ta procedura poštovana, a konačna odluka je na Saboru", kazao je Šeparović Hini. Dodao je da "predlagači nisu ponudili argumentaciju koja bi Ustavni sud navela na zaključak da je taj postupak neustavan i nezakoniti" te da sada Sabor mora odlučiti hoće li prihvatiti izvještaj Vlade. "Ako ga prihvati, pretpostavljam da će donijeti odluku da nisu ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, s tim da Saboru uvijek ostaje mogućnost, u slučaju sumnje jesu li ispunjene pretpostavke ili kada ocijeni da je to potrebno ili svrsishodno, da se obrati Ustavnom sudu i traži da se utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma i je li referendumsko pitanje u skladu s Ustavom." Šeparović je dodao da se Ustavni sud "sigurno ne bi upuštao u ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja već bi prethodno utvrdio jesu li ispunjene pretpostavke ili nisu, jer ako pretpostavke nisu ispunjene, nema ni potrebe za ocjenjivanje referendumskog pitanja."


"Ja mogu samo pretpostaviti da će Sabor, ako prihvati izvještaj Vlade da nema dovoljno potpisa, donijeti odluku da se referendum neće raspisati, jer da bi se referendum raspisao, mora se utvrditi da postoje potpisi deset posto birača", ustvrdio je predsjednik Ustavnog suda.


Na pitanje o izdvojenom mišljenju ustavnog suca Miroslava Šumanovića, Šeparović je rekao da se taj sudac također slaže kako je trebalo odbaciti zahtjeve referendumskih inicijativa, "ali se ne slaže s argumentacijom Ustavnog suda." "To je njegovo pravo. Sukladno Ustavnom zakonu i izdvojeno mišljenje se objavljuje uz svaku odluku", rekao je Šeparović.


Koordinatorica Građanske inicijative (GI) "Istina o Istanbulskoj" Kristina Pavlović kazala je u rujnu da su Ustavnom sudu predali žalbu na negativan odgovor Ministarstva uprave na zahtjev da njihovi promatrači sudjeluju u provjeri potpisa prikupljenih u svibnju u inicijativi za otkazivanje Istanbulske konvencije jer je Ministarstvo uprave odbilo postupiti u skladu s Kodeksom dobre prakse o referendumima, koji je Venecijanska komisija izdala 2007., a u kojemu se navodi da promatračima valja omogućiti da budu svagdje gdje se odvijaju radnje vezane uz referendum.


Ministar uprave Lovro Kuščević izrazio je zadovoljstvo rješenjem Ustavnoga suda. Odluka Ustavnoga suda, rekao je, pokazuje da je Vlada napravila dobar i transparentan posao. Na Hrvatskom je saboru sada donošenje odluke postoje li uvjeti za raspisivanje traženih referenduma o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva, dodao je.


"Mislim da je Ustavni sud sve jasno obrazložio, a na Saboru je da donese odluku hoće li raspisati referendum ili ne", kazao je ministar. "Prema moj procjeni, budući da je izvješće Vlade transparentno, opširno, objektivno i istinito, što je potvrdio i Ustavni sud - da je napravljeno u skladu s Ustavom i pozitivnim pravnim propisima - očekujem da će Sabor vrlo skoro zaključiti da inicijative nisu uspjele prikupiti zakonom propisan broj važećih potpisa (minimalno 10 posto) i da jednostavno neće raspisati referendum", rekao je. Odbacio je tvrdnje predstavnika inicijativa da je Ministarstvo uprave odugovlačilo cijeli proces provjere potpisa. "Napravili smo sve u tridesetak dana, uputili Vladi, a Vlada Saboru. Mislim da je primjereno da je Sabor ipak čekao odluku Ustavnog suda, dakle ne vidim nikakvo odugovlačenje", rekao je. Na najave iz inicijativa da će se obratiti i Europskom sudu pravde, odgovara kako je "dobro da su uporne."
Treba im pravni savjetnik

"Bilo bi dobro i da uzmu dobrog pravnog savjetnika koji će biti u stanju čitati sve presude, obrazloženja i mišljenja - kako bi cijeli proces bio do kraja transparentan. Kako se ne bi hrvatska javnost dovodila u zabludu, što je danas često slučaj", zaključio je Kuščević.

Građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" ustvrdila je kako Ustavni sud uopće nije ulazio u srž njihovih žalbi. "Nije se uopće bavio argumentima koje je naša inicijativa iznijela, a koji pokazuju sve nepravilnosti u postupcima Vlade, Ministarstva uprave i APIS-a, već je od njih ‘oprao ruke‘ i iskoristio, kako sami kažu, zakonske praznine vezane uz referendumski postupak i nedorečenosti Zakona o referendumu", navodi GI "Istina o Istanbulskoj".


HINA/Dijana PAVLOVIĆ
argumentacija
IZDVOJENO MIŠLJENJE DAO JE SUDAC ŠUMANOVIĆ
Lovro Kuščević

ministar uprave

Budući da je izvješće Vlade transparentno, opširno, objektivno i istinito, u skladu s Ustavom i pozitivnim pravnim propisima, očekujem da će Sabor vrlo skoro zaključiti da inicijative nisu uspjele prikupiti zakonom propisani broj važećih potpisa i da jednostavno neće raspisati referendum.
IZMJENA ZAKONA O REFERENDUMU
Ministar uprave Lovro Kuščević najavio je da će u utorak biti prva sjednica radne skupine za izmjene Zakona o referendumu, kojima bi trebali biti precizirani rokovi za prikupljanje i kontrolu potpisa te rokovi u kojima Hrvatski sabor mora odlučiti hoće li o nekom pitanju biti raspisan referendum. Najavljujući sjednicu povjerenstva koje će raditi na Prijedlogu izmjena Zakona o referendumu, Kuščević je izjavio kako će se njime popuniti pravne praznine jer, primjerice, postojećim rješenjima nisu definirani rokovi u kojima Sabor mora donijeti odluku o provedenim referendumskim inicijativama. Planom zakonodavnih aktivnosti Vlade za ovu godinu izmjene toga zakona predviđene su u prvom tromjesečju. "Vjerujem da će taj novi zakon pridonijeti još većoj transparentnosti i kvalitetnijoj provedbi referenduma, kao dobrog oblika izražavanja želje naših sugrađana", rekao je ministar Lovro Kuščević novinarima.
"MERITUM STVARI"
"Prije nego što idemo s tužbom na Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, vidjet ćemo što će Ustavni sud reći kad mu se obrati Hrvatski sabor. Tada će, pretpostavljamo, ući u meritum stvari. Sabor se još nije obratio Ustavnom sudu, što očito pokazuje da Vlada Andreja Plenkovića odugovlači i tako nastoji odgoditi suočavanje s problematičnim postupkom provjere potpisa koji je provela uz brojne nepravilnosti i kršenja demokratskih načela i prava građana", priopćio je organizacijski odbor GI "Istina o Istanbulskoj". Građanska inicijativa "Narod odlučuje" tvrdi da Ustavni sud odbacujući ustavnu tužbu inicijative nije ulazio u meritum zahtjeva, ali da će to morati na zahtjev Hrvatskog sabora, te proziva predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da pogrešno tumači ustavni zakon.
Možda ste propustili...

U IPSOSU VRLO ZADOVOLJNI ODRAĐENIM

Izlazna anketa gotovo pogodila rezultate izbora

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost