Mozaik
DAMIR HOYKA - POP ZOO U MUZEJU MIMARA

Životinjama nije dovoljno divljenje, nužna im je zaštita
Objavljeno 22. siječnja, 2019.

Životinjama nije dovoljno divljenje, nužna im je zaštita - poruka je to koja stoji iza najnovijeg projekta Zoološkog vrta grada Zagreba i fotografa Damira Hoyke.

Rezultat te suradnje je izložba Pop zoo, koja se u Muzeju Mimara otvara u četvrtak, 24. siječnja. Iako je naziv Pop zoo višeznačan, u temeljima projekta je ideja pop arta da umjetnost treba težiti komunikaciji sa što širim krugom ljudi - ističe se u najavi. Damir Hoyka koristio je fotoaparat, digitalnu obradu fotografije i tisak kako bi na promatrače ostavio što snažniji dojam. U fokusu su mu bili stanovnici Zoološkog vrta grada Zagreba, predstavnici vrsta koje su ugrožene u prirodi. Tu su neke od posjetiteljima omiljenih životinja poput crvene pande i čupavorepog lemura, ali i neke slabije poznate vrste kao što su kineska tropruga kornjača i balijski čvorak. Ljudsko djelovanje tim životinjama smanjuje prirodna staništa te ugrožava osnovne uvjete za život poput hrane i vode. Svaki se čovjek može uključiti u njihovu zaštitu – promjenom odnosa prema prirodi, radom na terenu ili donacijama.

Zoološki vrt grada Zagreba kontinuirano sudjeluje u projektima koji se bave zaštitom životinja. Neki su samostalni, a neki na inicijativu Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija čiji je član. EAZA je zajednica čija je svrha očuvanje biološke raznolikosti planeta, zaštita ugroženih vrsta i njihovih staništa te podizanje svijesti građana o prirodnim ljepotama i vrijednostima te potrebi njihova očuvanja. Zoološki vrt grada Zagreba sudjeluje i u uzgojnim programima koje koordinira EAZA. Iznimno je ponosan što se u njemu mnogobrojne životinje uspješno razmnožavaju. Kako bi građane upoznao s veličanstvenošću životinjskog svijeta i važnošću njegove zaštite, Vrt u Maksimiru, ali i izvan njega organizira mnogobrojne edukativne programe. Jedna od poruka koju edukatori pritom izgovaraju u ime životinja je: Izbliza smo impresivni.

U projektu Pop zoo Damir Hoyka originalnu je interpretaciju i fotografsku vještinu podredio životinjama koje iz Divljeg srca grada poručuju: "Upoznajte nas i zaštitite. I vi i mi imamo pravo na budućnost". N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa