Mozaik
NIKOLINA TOMLJANOVIĆ NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

“Danas je ljubav” je pjesma o buđenju, nadi i pogledu u sutra
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Među autorima na njezinom soloalbumu našla se i Osječanka Mia Dimšić

Nakon četiri godine samostalne karijere i brojnih singlova riječka pjevačica Nikolina Tomljanović, poznata kao članica grupe ENI, izdala je u prosincu 2018. svoj prvi samostalni album "Put po mom". Na albumu se nalazi 11 pjesama, među kojima i brojne HR Top40 uspješnice: dueti sa Sandrom Bastijančićem "Bit će sve u redu" i "Sentimentalna", kao i "Neponovljivo" i "Daleko", s kojim se ove godine predstavila na Večerima dalmatinske šansone. Većinu pjesama na albumu producirali su Nikolinini dugogodišnji suradnici Neno Belan i Matej Zec, koji su slijedili Nikolinin pop-country smjer. Ovoga petka, 25. siječnja, Nikolina će novu pjesmu "Danas je ljubav" izvesti na Zagrebačkom festivalu, pa smo popričali s njom o tome.

Predstavite nam svoju pjesmu "Danas je ljubav", s kojom ćete se predstaviti na Zagrebačkom festivalu. Tko su autori i kako je nastala?

- Pjesmu "Danas je ljubav" potpisuje Goran Gubić Hans kao autor glazbe te je ujedno suator teksta skupa s Dinkom Fazinićem. Nastala je sasvim slučajno. Prijatelji Vlado Simčić Vava i Neno Belan su nas zapravo povezali. Baš me raduje ova suradnja. "Danas je ljubav" pjesma je buđenja, nade i pogleda u sutra. Pjesma je to trenutka kada brišemo prošlost i optimistično uskačemo u sutra i dopuštamo da nas preplavi plima nove ljubavi.

Zašto ste odabrali baš Zagrebački festival za predstavljanje pjesme?

- S obzirom na to da je pjesma zgotovljena u vremenu natječaja za zagrebački festival, logično mi je bilo poslati pjesmu na natječaj, a i s obzirom na to da se zadnjih godina nekako volimo Zagrebački festival i ja. Ovo mi je četvrti nastup na tom festivalu kao samostalni izvođač i zaista imam sve riječi pohvale za taj
festival.

Prošle godine predstavili ste svoj soloalbum "Put po mom". Kako biste ga opisali nekome tko ga nije čuo?

- Od početka, tj. od prvog singla nadalje, držala sam se svoga smjera. Naime, album je pop-country izričaja. Tekstovi su ljubavni i sad kad pogledam album kao cjelinu zaista se pjesme lijepo sljubljuju, izrazito su pozitivne. Mogu reći da sam ponosna na album i na recenzije. Producenti su većinom Neno Belan i Matej Zec, a autora je zaista mnogo. Od Marijana Jelenića iz Nole, Sandra Bastinačića iz En face do Mije Dimšić i Uršule Tolj te mog supruga Jakoba Patekara.

Kako je to biti sam na pozornici nakon godina provedenih u grupama ENI i Putokazi? Koje su vrline, a koje mane solokarijere?

- Svakako nije isto. Prvi samostalni nastup zaista je prošao u tremi, bez nekog pokraj mene tko će moći uletjeti ako zatreba. Ali, probila sam led. Sad je mnogo lakše. Iako, uvijek imam tremu pred nastup, ali s prvim taktovima trema iščezava. Pozitivna strana solokarijere, što zaista sam donosiš odluke baš o svemu, nema potrebe za sitnim kompromisima, radiš sve baš onako kako želiš, zamišljaš, provodiš svaku svoju ideju i posebno guštaš.

Uz glazbu imate još jednu karijeru, radite kao nastavnica u osnovnoj školi. Kako uspjevate uskladiti to dvoje?

- Tako je, učiteljica sam razredne nastave i trenutačno sam u drugom razredu. Stižem sve obaveze uskladiti. Davno sam naučila dobro organizirati svoje vrijeme, obveze. Znala sam učiti u kombiju na putu za gaže, ako je ispit bio sutradan. Sve se može kad se hoće.

Kakvi su vam planovi u 2019., nakon Zagrebačkog festivala? Spotovi, koncerti, možda još festivala?

- Upravo se spot za novi singl montira, pa me raduje premijera. Redateljica spota je Kristina Barišić koja je zapravo radila sve moje dosadašnje spotove. Inače, dvije nove pjesme već su spremne i jedva čekam da ih "izbacim". Bit će lijepih iznenađenja.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike