Autoglas
POZITIVNA BROJKA

Rekordna prodaja: Renault u 2018. prodao 3,9 milijuna auta
Objavljeno 22. siječnja, 2019.
Prodaja je porasla i zbog preuzimanja kineskih brendova Jinbei i Huasong

Francuski proizvođač automobila Renault u petak je izvijestio kako je njegova prodaja u 2018. godini porasla za 3,2 posto, na rekordnih 3,9 milijuna vozila, djelomice zahvaljujući preuzimanju kineskih brendova Jinbei i Huasong.


Prodaja tvrtke u svijetu porasla je, unatoč izazovnoj godini za proizvođače automobila, koji su pogođeni trgovinskim sukobom Kine i SAD-a, uvođenjem novih standarda za ispitivanje emisija štetnih plinova u Europi te s rastućom popularnošću alternativnih načina prijevoza, priopćio je Renault. "Rast prodaje u Rusiji, Brazilu i Africi nadoknadio je gotovo sve gospodarske i geopolitičke oluje izvan Europe”, izjavio je Renaultov potpredsjednik za prodaju i regije Olivier Murguet. Renault je prodao 2,5 milijuna istoimenih modela, što je 5,2 posto manje na godišnjoj razini, a prodaja brenda Lada porasla je za gotovo 19 posto, na 398.282 vozila, izvijestila je kompanija. Tvrtka je, također, učvrstila svoju poziciju dominantnog proizvođača električnih vozila u Europi povećavši prodaju za 37 posto i time povećala tržišni udio u regiji na 22 posto.


Renault je najavio kako u 2019. godini namjerava ostvariti blagi rast prodaje, s naglašenijim ubrzanjem u drugoj polovini godine, kad će predstaviti nekoliko novih modela, uključujući redizajniranu verziju svog vodećeg modela, Clija. Svjetsko tržište automobila u 2019. trebalo bi biti stabilno s rastom od najmanje 3 posto u Rusiji i 10 posto u Brazilu, očekuje Renault. Direktori Renaulta i dužnosnici francuske vlade planiraju se u Japanu sastati s glavnim izvršnim direktorom Nissana Hirotom Saikawom, jer proizvođači automobila razmatraju svoje partnerstvo nakon uhićenja predsjednika saveza Carlosa Ghosna.
Nissan je Ghosna smijenio s pozicije predsjednika uprave direktora nakon uhićenja, kao i kompanija Mitsubishi Motor – treći član tog saveza proizvođača automobila. No Ghosn je i dalje predsjednik Renaulta, u kojem je i izvršni direktor, kao i u savezu. Francuski ministar gospodarstva Bruno Le Mair kazao je ovih dana francuskim medijima da je vrijeme za novo vodstvo u Renaultu.
Milan Bugarić/Hina
// PRODAJA //
FRANCUSKA NA PRVOM MJESTU
Najveće Renaultovo tržište i dalje je Francuska, gdje je 2018. prodano 689.788 automobila. Iako pod sankcijama, drugo tržište je Rusija, gdje je prodano 497.266 vozila. Iznad 200.000 Renaultovih vozila prodalo se još u Njemačkoj (235.609), Kini (216.699), Brazilu(214.822) i Italiji (208.580). Zanimljivo, Velika Britanija tek je na desetom mjestu.
Možda ste propustili...