Novosti
ŠTO SE PROMIJENILO U DVA DESETLJEĆA

Prije za bebe samo čestitka, danas i do 10.000 kn olakšica godišnje
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
Besplatni vrtić, udžbenici, prehrana u školama te naknade za novorođenčad, istinska su pomoć obiteljima

Pomno prateći negativne demografske trendove i pravu poplavu demografskih mjera kojima hrvatske jedinice lokalne samouprave nadmašuju jedna drugu u novim poticajnim mjerama za povećanje broja novorođenih i podizanje i školovanje djece, a uz sve to iseljavanja mladih i dalje traju i brojke novorođenih tek počinju stidljivo rasti, teško je ne prisjetiti se vremena iz devedesetih godina prošlog stoljeća kada se događao dosad najveći baby-boom u novijoj hrvatskoj povijesti.

Neumoljive statistike
Ako je uspoređivati statističke pokazatelje, samo primjerice 1990. godine rođeno je 55.409 djece, a od 2000. godine ta brojka počinje nezaustavljivo padati. Te je godine naime, bilo rođeno svega 43.764 beba, kao i desetljeće kasnije, da bi 2017. godina u hrvatskoj povijesti ostala zabilježena kao ona u kojoj je rođeno najmanje djece u posljednjih 100 godina – svega 36.647 novorođenčeta, što je gotovo upola manje nego 1980. godine.

Mnogi se pitaju u čemu je bila tajna tog velikog priljeva novorođene djece u devedesetima... Jer, bile su to godine poraća, privatizacije, domaćeg gospodarstva koje je polagano počelo stenjati i urušavati se pod naletom uvoza i prvih koraka u razvoju malog i srednjeg poduzetništva, godine nesigurnosti u kojima je pronalaženje zaposlenja bilo ravno dobitku na lutriji. Smanjivanje broja zaposlenih i otpuštanja postali su svakodnevica, no ipak su rodilišta bila puna, a sve što su u to vrijeme roditelji novorođene djece dobivali bile su - čestitke gradonačelnika ili načelnika te župana! Pelene i dječja hrana nisu bili nimalo jeftini i sreće su imali samo oni koji su bili blizu granice s Mađarskom gdje je to tada bilo najpovoljnije kupovati. Unatoč plaćanju, bilo je izuzetno teško pronaći slobodno mjesto za čuvanje djeteta u vrtićima, sve udžbenike, opremu i hranu u školama roditelji su sami plaćali, kao i autobusne karte za srednjoškolce i studente, dok je stipendija za veliku većinu bila nešto nedostižno. No, bez obzira na sve, djece nije nedostajalo...

U usporedbi s tim vremenom, povlastice koje danas uživaju mladi roditelji potpuno su neusporedive i istinska pomoć i potpora koja počinje već pri rođenju, a neki gradovi poput Belišća, prava su oaza za mlade obitelji s djecom.

U ovom je gradu, naime, od ove godine povećana naknada za novorođenu djecu s 4000 na 5000 kuna, što je pet puta veći iznos nego prije pet godina. Od siječnja ove godine, Belišće je četvrti grad u Hrvatskoj koji za svu svoju djecu osigurava besplatan boravak u vrtićima u Gatu i Belišću (gdje je prošle godine u obnovu uloženo sedam milijuna kuna). Za svu djecu se na početku svake školske godine osiguravaju besplatni udžbenici i bilježnice te u suradnji s Osječko-baranjskom županijom i besplatna prehrana u školama. Djeca u prigradskim naseljima imaju osiguran besplatan prijevoz do škola, a srednjoškolcima i studentima subvencioniraju se troškovi prijevoza do škola ili fakulteta. Stipendije primaju svi studenti s područja grada od 400 do 1100 kuna mjesečno, a uz to je i niz raznih drugih mjera za umirovljenike, nezaposlene - ukupno 22!

"Za te 22 mjere Grad Belišće je dosada ukupno godišnje izdvajao 5,75 milijuna kuna, a kako od ove godine imamo i besplatni vrtić za svu djecu, iznos koji će Grad godišnje izdvajati bit će 7,84 milijuna kuna, što je povećanje od 36 posto ili 26 posto izvornog gradskog proračuna za socijalne poticajne programe", naglašava belišćanski gradonačelnik Dinko Burić.

Prednosti domaćeg
Da ovakva pronatalitetna politika ima odjeka među mladima, svjedoči i obitelj Salajić iz Gata. Ovaj bračni par roditelji su triju djevojčica: desetogodišnje Sare koja ide u 4. razred Područne škole u Veliškovcima, petogodišnje Lare koja drugu godinu ide u vrtić u Gatu i četverogodišnje Mile. Otac obitelji Kruno, jedini je zaposlen, prije pet godina su uz pomoć kredita u Gatu kupili stariju obiteljsku kuću za svoju obitelj i svaka ušteđena kuna ovoj skromnoj, radišnoj obitelji itekako dobro dođe.

"Za svako od moje djece dobila sam financijsku pomoć Grada po rođenju i to mi je bilo dovoljno da kupim najnužnije za dolazak bebe. S obzirom na to da je sada iznos dvostruko povećan na 4000 kuna, to su velike uštede za nabavu potrepština kao što su hranilica, odjeća, pa čak i krevetić", priča mama Gorana Salajić (42), čija je obitelj do sada godišnje izdvajala oko 3500 kuna za Larin vrtić. Kako će joj se ove godine pridružiti i Mila, zahvaljujući besplatnom vrtiću, obitelj je izračunala da će im Grad godišnje uštedjeti oko 1000 eura samo na vrtićima, a istovremeno pružiti majci priliku da konačno kvalitetno zbrine djecu i krene u potragu za zaposlenjem, što do sada zbog dvoje male djece nije bila u mogućnosti.

Najstarija Sara svake godine dobiva besplatne udžbenike i bilježnice, pa se i na tom ujesen uštedi minimalno 500-tinjak kuna, a ne izdvajajući svakodnevno za njezinu prehranu u školi godišnje ostane još najmanje 2000 kuna. Obitelj Salajić ima jedan automobil, pa su zahvaljujući besplatnom prijevozu Sare autobusom od Gata do Veliškovaca uštedjeli i na troškovima prijevoza.

"Grubo računajući, zahvaljujući ovakvim mjerama samo našoj obitelji s troje djece godišnje će ostati gotovo 10.000 kuna uštede", kaže mama Gorana.

Lidija Aničić
“MORALA SAM ODUSTATI OD FAKULTETA”
“Kako je naša Sara odlikašica koja je od Grada zbog nastupa na državnom Lidranu prošle godine na poklon dobila tablet, odlučna ići na fakultet, zahvaljujući pomoći Grada u obliku stipendija i subvencioniranja karata, već sada sam sretna što neće morati iskusiti moju sudbinu, jer sam zbog nedostatka financijskih sredstva bila prisiljena odustati od fakulteta i zaposliti se”, presretna je mama tri djevojčice Gorana Salajić.
U ŽUPI POVEĆAN BROJ KUĆANSTAVA
Gradonačelnik Dinko Burić naglašava kako su povećana izdvajanja za djecu ujedno i potvrda koliko je Gradu Belišću važno popraviti svoju demografsku sliku i koliko svoje područje nastoji učiniti primamljivim za život mladim obiteljima. Koliko je to istinski potrebno najbolje svjedoče i podaci iz Župe svetog Josipa Radnika Belišće s ovogodišnjeg blagoslova kuća, gdje je u samom Belišću ove godine evidentirano 1819 kućanstava s 5461 župljaninom, dok je prije dvije godine bilo 1949 kućanstava s 5311 župljana. U prošloj godini u župi Belišće bilo je 64 krštenja, 19 vjenčanja i 111 sprovoda, u 2017. godini 62 krštenja, 21 vjenčanje i 74 pokopa, a u 2016. - 63 krštenja, 28 vjenčanja i 99 pokopa. Njihove evidencije također još govore da je od 2006. do 2016. u belišćanskoj župi kršteno 628 djece, dok je bilo gotovo 1000 pokopa, ili preciznije 987.
Možda ste propustili...