Novosti
PREDSJEDNIK SDSS-A

Milorad Pupovac: Mi podržavamo sve što ima smisla podržavati
Objavljeno 20. siječnja, 2019.
Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac u nedjelju je političku situaciju u Hrvatskoj ocijenio kaotičnom, gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu prozvao je za kršenje međunarodnih konvencija radi političkog razračunavanja, ali je rekao kako svojem koalicijskom partneru, predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, neće otežavati posao te da će nastaviti podržavati “sve što ima smisla podržavati”.

“Mi podržavamo sve što vidimo da ima smisla podržavati. Ako bismo se mi povukli iz Vlade, nastao bi kaos”, rekao je Pupovac gostujući u emisiji Točka na tjedan N1 televizije. Na novinarsko pitanje što misli o prijevremenim izborima, rekao je: “Ako se stvaraju okolnosti da se onemogućuje normalan rad Vlade, mi ćemo biti prvi koji će reći: Hvala, ali nećemo dalje.”

“Politička situacija u zemlji je kaotična i svakog se dana pridonosi tome. Hoćete li nam suditi zato što želimo spriječiti da nastaju kaos i neredi? Možete. Koliko će trajati Vlada, odlučit će Andrej Plenković i vladajuća većina. Ne postoji strah da se nekima kaže: Dosta je”, poručio je Pupovac. Napomenuo je da se SDSS opredijelo za politiku suradnje, “za politiku koja želi sačuvati tekovine reintegracije zbog kojih je ova zemlja postala zemlja u punom smislu”. No te su tekovine u posljednje vrijeme dovedene u pitanje, smatra. “Mir i povjerenje došli su do određenog stupnja, sve do prije pet godina, kad se to počelo narušavati. Od antićiriličnog prosvjeda do ovog posljednjeg, tobože prosvjeda zbog neprocesuiranja zločina”, objasnio je Pupovac.

Istaknuo je kako mu “nije problem napisati pismo Europskoj komisiji da se vidi jesu li povrijeđene odredbe Pristupnog ugovora ili napisati pismo UN-u, Vijeću Europe, OESS-u da se krše prava manjina”. “Sasvim sigurno ćemo nešto od toga napraviti”, rekao je Pupovac. Referirajući se na incident sa snimkom neustajanja na hrvatsku himnu učenika vukovarske Tehničke škole koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK Vuteks Sloga Vukovar i HNK Vukovar ‘91., koju je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava objavio na mrežim stranicama Grada - prozvao je Penavu da prebacujući krivnju na SDSS iskorištava djecu radi međustranačkih obračuna. “Penava koristi ovo da bi se obračunao s onima s kojima se ne slaže politički, a to je moja stranka, i izlaže djecu golemom riziku i sukobima djece različitih nacionalnosti”, ustvrdio je Pupovac. “Ne bih volio da itko koristi institucije države da promjeni karakter toga što se dogodilo. Dogodilo se da su petorica, od toga četvorica s fantomkama, napala dvojicu. Jedan je dobio udarac, pao na pod, pukla mu je arkada i bio je u opasnosti od ozbiljnijih ozljeda. Prebacivati krivnju na SDSS, kao što je to napravio gradonačelnik Penava, koji ne poštuje zakone i međunarodne konvencije o pravima djece, to prebacivati SDSS-u tipičan je način ljudi loših namjera, loših ciljeva i loše savjesti, kao što je očito slučaj kod gospodina Penave”, upozorio je. H
Neću premijeru otežavati posao
Na pitanje namjerava li tražiti sankcije za Penavu od svojeg koalicijskog partnera Andreja Plenkovića, Pupovac je kazao kako “mi nemamo tu vrstu međustranačkih odnosa da bismo jednoj stranci uvjetovali što činiti u politici”. Istaknuo je kako se zauzima “za to da se njeguje ustavni patriotizam za sve građane, Hrvate, Srbe, Talijane”. “To je ustavni patriotizam koji neće biti samo pitanje himne nego i poštovanje zakona”, objasnio je, napomenuvši kako ipak neće premijeru otežavati posao.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNJACI O SIGNALIMA NOVE EKONOMSKE KRIZE

Strah od recesije u SAD-u, prve naznake i u Europi

2

PREDSTAVNICI SINDIKATA ZDRAVSTVA NEZADOVOLJNI

Ne odustaju od povećanja plaća, ali se pripremaju i započeti štrajk ako treba

3

U PETAK DESETOMINUTNA OBUSTAVA RADA

Vozači autobusa najavljuju štrajk