Novosti
SDA HRVATSKE NEZADOVOLJAN RADOM ZASTUPNICE LEKAJ PRLJASKAJ

Bošnjaci gube svoj glas u RH, nemaju predstavnika u Saboru
Objavljeno 20. siječnja, 2019.

Predsjednik Stranke demokratske akcije Hrvatske (SDA) Armin Hodžić rekao je u nedjelju da je bošnjačka nacionalna manjina nezadovoljna nepovoljnim položajem Bošnjaka u Hrvatskoj, za što stranka dijelom smatra odgovornom nezainteresiranost saborske zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj za zastupanje njihovih interesa u Hrvatskom saboru, te je najavio svoju kandidaturu za saborskog predstavnika Bošnjaka u idućem izbornom ciklusu.

"Kada govorimo o Bošnjacima u Hrvatskoj, uvijek kao predstavnici bošnjačke nacionalne manjine ističemo da je taj položaj izuzetno loš", rekao je Hodžić na konferenciji za novinare u Novinarskom domu u Zagrebu. Istaknuo je kako su Bošnjaci druga po broju nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj, ima ih više od 31.500, a unatoč tomu svoju izbornu jedinicu dijele s četiri druge nacionalne manjine – Albancima, Makedoncima, Crnogorcima i Slovencima, te su u izbornom ciklusu 2015. i 2016. godine izgubili mogućnost da imaju svoga predstavnika u Hrvatskom saboru.

"Posljednjih nekoliko godina Bošnjaci su izgubili svoj glas u Hrvatskoj, izgubili su mogućnost da artikuliraju svoje stavove i interese, da ih prezentiraju institucionalno te da se za njih izbore", rekao je Hodžić. U trenutnim okolnostima, ustvrdio je, Bošnjaci su u Hrvatskoj nacionalna manjina "ne druge, već treće kategorije". Nezadovoljan dosadašnjim zastupanjem Bošnjaka u Hrvatskom saboru od nezavisne zastupnice Ermine Lekaj Prljaskaj, Hodžić je najavio svoju kandidaturu za predstavnika Bošnjaka u Hrvatskom saboru u idućem izbornom ciklusu, u 12. izbornoj jedinici.

Predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba Harun Omerbašić prozvao je zastupnicu Lekaj Prljaskaj za nezainteresiranost, nekvalitetan rad te izbjegavanje suradnje i komunikacije, napomenuvši kako su vrata predstavnika bošnjačke nacionalne manjine za suradnju s Lekaj Prljaskaj unatoč tomu i dalje otvorena.

Hodžić se također kratko osvrnuo na odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, istaknuvši kako "apsolutno pozdravlja izjave hrvatskog državnog vrha da je Hrvatska najveći prijatelj BiH". Smatra, međutim, da te izjave treba potkrijepiti i djelima, "odnosno, da ono što se govori, treba implementirati u praksi". Prema njegovu mišljenju, problem je što državni vrh Republike Hrvatke sliku i informacije o stanju u BiH dobiva "preko samo jednog kanala, HDZ-a BiH, odnosno, njegova lidera Dragana Čovića".

"Kao što smo mogli vidjeti, posljednja politička djelovanja Dragana Čovića ogolila su sve ono što smo mi isticali i naglašavali posljednjih godinu i pol dana, dakle i prije održavanja izbora u BiH, a to je da ne postoji tolika razina problema između Hrvata i Bošnjaka da je nepremostiva", kazao je Hodžić. Napomenuo je da je Čovićev odlazak na obilježavanja tzv. dana Republike Srpske bio prvi otkad je taj dan proglašen neustavnim, što "šalje potpuno drugu poruku od onoga što se događalo prije".

"Smatram da to nije u skladu s onim kako Hrvatska vodi svoju vanjsku politiku kao zemlja članica EU-a. Zbog toga se nadam da će hrvatski državni vrh shvatiti kako je potrebno pronaći način da dođe do dijaloga između legalnih i legitimnih predstavnika Bošnjaka u BiH i svih drugih, koji predstavljaju i Hrvate i Srbe, te da će se naći zajednički jezik i postići konsenzus oko nekih vitalnih pitanja koja su u posljednje vrijeme izišla na vidjelo u BiH", kazao je.

Novinarima se kratko obratio i predsjednik SDA-ova ogranka Velika Gorica, Salih Huremović, branitelj u Domovinskom ratu.

Istaknuo je da je u Domovinskom ratu u obrani Hrvatske sudjelovalo 25 tisuća Bošnjaka, od kojih je 1180 poginulo, nekoliko je stotina ranjenih, a stopostotnih invalida gotovo je 100. "Nažalost, ta žrtva danas nije primjereno priznata i obilježena", rekao je.

Vuk Tešija
Armin Hodžić najavio je svoju kandidaturu za predstavnika Bošnjaka u Saboru na idućim izborima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

FORTENOVA PRODAJE NEKRETNINE

Na prodaju su ponuđeni bivša farma svinja u Dardi i Kokingrad

2

NAJGORI REZULTATI U 10 GODINA

Na maturi dosad najmanje učenika, a nikad više jedinica

3

DODIJELJENE NAGRADE “SOLJAČIĆ” I “SAKAČ”

Osječkom maturantu 5000 eura