Regija
ZA KVALITETNIJU POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU

Nagodinu gotova dva sustava za navodnjavanje
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
Sustavi Blata - Cerna i Sopot - Vinkovci, čija je gradnja u tijeku, navodnjavat će oko 1300 hektara obradivih površina
CERNA - Osiguranje dostatnih količina vode za navodnjavanje preduvjet je unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje i preorijentacije iz tradicionalnog i dominantno suhog ratarenja u dohodovniju poljoprivrednu proizvodnju. Vukovarsko-srijemska županija prema svojim topografskim, pedološkim i klimatskim karakteristikama ima sve preduvjete za razvoj intenzivnog poljodjelstva s osnovnim ciljem proizvodnje hrane.
Potrebe za vodom
Na temelju izraženog interesa potencijalnih korisnika sustava navodnjavanja, 2006. godine izrađen je "Plan navodnjavanja za područje Vukovarsko-srijemske županije". Nakon izrade projektne dokumentacije, ishođenja građevinskih dozvola i usvajanja Programa ruralnog razvoja, Županija je prijavila dva projekta.

Potpisani su ugovori za financiranje sustava javnog navodnjavanja vrijedni gotovo 72 milijuna kuna. Riječ je o sustavu Blata – Cerna, koji će navodnjavati oko 550 hektara površina, čiji su korisnici OPG-ovi, a izvor vode je rijeka Bitulja. Potrebe za vodom u prosječnoj godini iznose 1.144.332 metara kubičnih, a u sušnoj 1.619.310 kubika. Crpna stanica imat će kapacitet od 322 litre u sekundi, a vrijednost projekta je približno 34 milijuna kuna. Drugi je sustav Sopot – Vinkovci, koji će navodnjavati 730 hektara. Korisnici su PIK Vinkovci i OPG-ovi, a izvor vode rijeka Bosut. Potrebe za vodom u sušnoj godini ondje su 1.684.038 metara kubičnih, crpna stanica ima kapacitet od 485 litara u seknudi, a vrijednost projekta je približno 37 milijuna kuna. Na području županije od oko 127.000 hektara koji su u sustavu poticaja, trenutačno se navodnjava približno 2500 hektara.

Novi projekti
Voditelj Odsjeka za infrastrukturu u Upravnom odjelu za poljoprivredu i infrastrukturu VSŽ-a Hranimir Jurić pojašnjava da je gradnja sustava počela krajem ljeta prošle godine, a rok za izvođenje je 18 mjeseci.

Vremenske prilike su bile idealne za izvođenje radova pa je postavljanje tlačnog cjevovoda na poljoprivrednim površinama na oba sustava izvedeno gotovo u cijelosti. Jurić najavljuje i nove projekte.

- U ovom programskom razdoblju još nam idu sustav navodnjavanja Ervenica, koja će obuhvatiti 700 hektara, i Lipovac sa 800 hektara, a pripremamo i daljnje projekte za sljedeće programsko razdoblje. Završili smo melioracijski kanal Biđ-bosutskog polja, što nam je osiguralo vodu za otprilike 10 tisuća hektara jer, bez obzira na sustave javnog navodnjavanja, postoje i parcele koje su na vodotoku. Poljoprivrednici ondje mogu izravno navodnjavati svoje površine i uvijek će na raspolaganji imati imati dovoljne količine vode - pojašnjava.

Povećanje poljoprivrednih površina s izgrađenom infrastrukturom navodnjavanja rezultirat će kvalitetnijom i stabilnijom poljoprivrednom proizvodnjom, što bi trebalo dovesti do povećanja konkurentnosti domaćih poljoprivrednih proizvoda kako na domaćem tako i na europskom tržištu.

Marija Lešić Omerović
trenutačno stanje
Od 127.000 ha navodnjava se oko 2500
Agrotehnološki centar za 30 milijuna kuna
Županija je pokrenula i projekt Agrotehnološkog centra za doradu, skladištenje i distribuciju povrtlarskih i voćarskih kultura, koji je od strateške važnosti za to područje. Bit će sagrađen u industrijskoj zoni Cerne, 500-tinjak metara od javnog sustava navodnjavanja Blata - Cerna. Ovim je projektom Županija odlučila povezati izgradnju sustava za navodnjavanje i pokretanje uzgoja radno intenzivnih kultura s agrologistikom. Usluge Centra koristit će 200 OPG-ova, što će pridonijeti povećanju njihove proizvodnje i konkurentnosti na tržištu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike