Regija
ŽUPANIJSKA CESTA POSTALA DRŽAVNA

Kolodvorska bez prometa, šetnica u središtu Miholjca
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
DONJI MIHOLJAC - Donji Miholjac jedan je od rijetkih hrvatskih gradova koji nema ni pješačku zonu ni šetnicu. Kako bi se taj nedostatak uklonio, gradska je uprava prije gotovo godinu dana inicirala prekategorizaciju cesta. Ovih je dana stigao pozitivan odgovor Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te je državna cesta u Kolodvorskoj ulici prekategorizirana u lokalnu, a županijska cesta u Vukovarskoj ulici u državnu. Prekategorizacijom ceste u Kolodvorskoj stvoreni su preduvjeti da se u samom gradskom središtu ostvari šetnica, a da se u Vukovarsku ulicu preusmjeri tranzitni promet prema Mađarskoj.

- Ovim će biti moguće ostvariti dugogodišnji san brojnih Miholjčana da se zatvori cesta od semafora u centru grada do autobusnog kolodvora te ostvari šetnica. To pitanje do sada se nije pokretalo jer grad nije imao obilaznicu - istaknuo je gradonačelnik Goran Aladić.

Važno je naglasiti kako je ova odluka Ministarstva tek prvi korak u rješavanju šetnice, iza koje tek trebaju slijediti konkretni projektni zadaci te njihova realizacija.

- Vidjet ćemo koliko ćemo biti brzi u daljnjim koracima. Nakon primopredaje zapisnika s predstavnicima Hrvatskih cesta, krenut ćemo u regulaciju prometa i izradu idejnog projekta šetnice – kaže Aladić. Sav promet koji se trenutno odvija u Kolodvorskoj ulici bit će prebačen na Šenoinu i Frankopansku te Radićevu. Prema gradonačelnikovim riječima, Miholjčani neće dugo čekati na preusmjeravanje prometa iz središta grada na obilazne pravce. No dopušten pristup ipak će biti automobilima, ali samo za stanare te dostavna i interventna vozila.

- Nije isključeno da već za mjesec-dva zabranimo promet u središtu grada. Naravno, uz unaprjeđenje sigurnosti prometovanja novim cestama koje će služiti kao zamjena kao i rješavanje pitanje koja se tiču stanara i opskrbe. A onda kreće projektiranje i osiguravanje financijskih sredstava, pa i sama izvedba šetnice – objašnjava gradonačelnik. Glavnim projektom bit će obuhvaćeno novo popločavanje te postavljanje prikladne javne rasvjete i urbane opreme. Šetnica će, osim novog mjesta za susret u Donjem Miholjcu, biti i komercijalnog karaktera i u njoj će biti moguće obaviti kupnju i sjesti u neki od kafića, ali i mjesto za sajmove i manifestacije.

Osim šetnice, koja će postati novo žarište društvenog života, Donji Miholjac bi trebao dobiti i novi izgled trga. Predviđena je rekonstrukcija zgrade u gradskom središtu te postavljanje fontane.

Gradonačelnik Aladić kaže kako je to višegodišnji projekt, a tijek će definirati kompletna projektna dokumentacija. Snježana Fridl
Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike