Regija
“VUKOVARSKI LEPTIRIĆI” IMAJU 160 KORISNIKA

U besplatnoj terapiji glazbom Tomatis metodom 16 djece
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
Jelena Frančišković jedna je od sedam osoba u RH educiranih za Tomatis metodu
VUKOVAR - Udruga "Vukovarski leptirići" skrbi o djeci s poteškoćama u razvoju, različitih vrsta dijagnoza i poteškoća, u dobi od jedne do 18 godina.Predsjednica udruge Viktorija Matin rekla je u razgovoru za Glas Slavonije kako imaju 160 korisnika s područja Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije.

Odlično opremljeni
- Osnovani smo 2011. godine i otad smo značajno narasli kada je riječ o broju korisnika, usluga koje pružamo i broju zaposlenih koji su uključeni u provedbu različitih terapija i aktivnosti. Trenutačno imamo 29 zaposlenika i uglavnom je riječ o stručnom kadru, deficitarnom na našem području, te sam sretna da su dio našega vrijednoga tima - izjavila je Matin, naglasivši kako prvih godina rada nisu imali potporu mjerodavnih institucija i ministarstava, no s vremenom se, kako su postizali sve bolje rezultate, i to značajno promijenilo. Stoga sada ističe potporu centara za socijalnu skrb, Grada Vukovara, Županije i ministarstava putem realizacije brojnih projekata.

- 2016. godine postali smo pružatelj socijalnih usluga, potpisavši ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koje nam financira rad 9 stručnih osoba. To nam je bilo iznimno bitno jer putem projekata nismo mogli ostvariti kontinuitet. Što se tiče usluga iz psihosocijalne potpore, imamo logopedsku terapiju, vježbe svakodnevnih vještina, psihološku podršku koju rade dvije terapeutkinje, terapiju igrom koju provodi magistra psihologije, imamo dva senzorna terapeuta i bogato opremljenu senzornu sobu, kao i prvostupnicu fizioterapije - pojasnila je Matin i dodala kako su uz potporu gradskih vlasti zaposlili djelatnicu koja provodi igraonicu neformalnog predškolskog odgoja ponajprije za djecu s poteškoćama u razvoju.

Tomatis metoda
Želja im je igraonicu u bliskoj budućnosti preinačiti u poludnevni boravak budući da im broj korisnika kontinuirano raste. Navela je kako se nisu željeli ograničiti na pružanje potpore djeci sa samo jednom vrstom poteškoća, pa su njihova vrata otvorena djeci kojoj su utvrđene različite dijagnoze i rijetki sindromi.

Spektar usluga koje pružaju odnedavno je obogaćen Tomatis metodom, za što su od Ministarstva znanosti i obrazovanja dobili gotovo 150 tisuća kuna, u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih u tekućoj školskoj godini. Tomatis praktičar 1. stupnja Jelena Frančišković, magistra psihologije, mlada je Vukovarka koja se educirala u Parizu i u planu joj je znanje proširiti polaganjem 2. stupnja.

- Tomatis metoda je auditivna neurosenzorna stimulacija putem TalksUp tehnologije koja omogućuje pravilnu funkcionalnost senzornog kanala uha, što olakšava ispravnu obradu informacija u mozgu. Naime, ako se informacije koje dolaze mozgu ne obrađuju sve na jednak i ispravan način, to dovodi do poteškoća u govoru, pažnji, koncentraciji, motorici, komunikaciji, regulaciji stresa i emocija. Cilj je ove metode obnoviti adaptivno slušanje te poboljšati percepciju i analizu poruka koje dolaze izvana - rekla je Frančišković, koja je jedna od sedam osoba u cijeloj Hrvatskoj koja ima završenu edukaciju za Tomatis metodu.

Edukaciju i kupnju neophodnog uređaja omogućila je Zaklada "Novo sutra", a odobrenim će projektom Tomatis metodu proći 16 djece. Frančišković je naglasila kako jedini u Hrvatskoj besplatno rade ovu metodu s djecom, koja se inače provodi u tri ciklusa od kojih svaki stoji oko 3,5 tisuće kuna, što je većini roditelja veliki izdatak.

- I tehnologija i edukaciju su skupi. Imamo dosta roditelja koji žele ovu terapiju za svoje dijete, s tim da treba istaknuti kako su programi za svakoga korisnika individualizirani - rekla je, pojašnjavajući kako se u metodi koristi TalksUp uređaj, uz koji dolaze posebne slušalice, a uključene su posebne snimke, odnosno filtrirana glazba - posebna vrsta glazbe koja ima utjecaj na mozak.

U ovoj udruzi, jedini na području Vukovarsko-srijemske županije, rade i neurofeedback metodu.

Ponosno ističu kako imaju dva uređaja i postižu odlične rezultate s korisnicima.

Dragana Korpoš
Potreban im je još jedan logoped
Realizacijom različitih projekata “Vukovarski leptirići” nastoje osigurati što više terapija, a nedavno su dobili potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i korisnik su institucionalne podrške. Dobili su i prvi EU projekt, uključivanje djece u sport, čija je vrijednost oko 1,5 milijun kuna i provodit će ga tri godine. Projekt predviđa nabavu nove opreme za kineziterapiju, upošljavanje dvaju kineziologa koji će raditi s djecom elemente plesa i sporta, a osigurana je i nova oprema. Partneri su im Županija, Sportski objekti Vukovar i Društvo “Naša djeca”.

Stručni tim “Vukovarskih leptirića” čine psiholozi, fizioterapeuti, radni terapeuti, kineziolozi i jedan logoped, a zatražili su upošljavanje još jednoga, jer je u rad s logopedom uključeno 50 djece, a još ih je toliko na listi čekanja.
Broj korisnika, ali i uposlenika, kontinuirano raste, a s djecom rade mladi visokoobrazovani kadrovi
Možda ste propustili...

SKUPŠTINA VATROGASNE ZAJEDNICE NAŠICE

Požara manje 60 posto

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana