Regija
PROJEKTI UŠTEDE ENERGIJE

Arhiv i Arheološki odjel Muzeja će u energetsku obnovu
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
Obnova Arhiva vrijedna je 1,9 milijuna kuna, nešto manje od milijun nepovratna su sredstva
VINKOVCI - Uskoro će početi provedba još jednog vrijednog projekta energetske obnove u sklopu javnog poziva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za "Energetsku obnovu i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora". Grad Vinkovci je u okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija", prijavio projekt "Energetska obnova zgrade arheološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci" koji je izrađen u suradnji s Agencijom za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA i Gradskim muzejom Vinkovci, a vrijedan je 960 tisuća kuna, od čega su 603 tisuće kuna nepovratne, a ostatak će namaknuti Grad i Muzej. Riječ je o energetskoj obnovi zgrade unutar muzejskog dvorišta kraj Lapidarija, gdje je nekada davno bio zatvor.- Ovu smo zgradu od Grada dobili na korištenje 2005., a dvije godine kasnije uselili smo u dio prizemlja te dalje postupno uređivali prostor. Danas se ovdje nalaze Arheološki odjel, Konzervatorsko-restauratorska radionica i Knjižnica te dio spremišta arheološke građe, koji je zasad tek djelomično priveden svrsi i uređen. Sada idemo i u energetsku obnovu za koju smo lani iz vlastitih prihoda s 32.500 kuna financirali izradu projekta, a i u realizaciji ćemo sudjelovati određenim sredstvima zajedno s Gradom – kaže ravnatelj vinkovačkog Muzeja Danijel Petković i dodaje kako projekt energetske obnove obuhvaća postavljanje izolacije i fasadu, vanjsku stolariju, krovište, sustav grijanja te rekonstrukciju djela električnih instalacija.

- Mjere iz projektne prijave trebale bi se provesti kroz 20 mjeseci te time i ostvariti cilj projekta, a to je smanjenje potrošnje energije za grijanje i hlađenje za 66,6 posto te time i smanjenje emisije CO2 za 66,6 posto – pojasnila je voditeljica projekta Kristina Jukić iz agencije VIA.

Drugi je projekt energetska obnova zgrade Arhiva u dvorištu uz Gradski muzej, u koju se tek nedavno iz neadekvatnih prostora uselila arhivska djelatnost, vrijedan gotovo 1,9 milijuna kuna, od čega su nešto manje od milijuna kuna nepovratna sredstva. Energetskom obnovom smanjit će se potrošnja energije za grijanje ili hlađenje za 84,45 posto u odnosu na godišnju potrošnju energenata prije završetka projekta i smanjiti godišnja emisija CO2 za 76 posto - pojašnjava Damir Mecanović, zamjenik pročelnika Upravnog odjela za kulturu i turizam.

- Još se jednom pokazala dobra suradnja Grada, gradskih ustanova i Agencije VIA i povučen je značajan iznos. Ovo je nastavak energetske obnove zgrada javnog sektora koja je krenula s gradskim vrtićima i osnovnim školama. Tako ćemo obnoviti jedan značajan broj gradskih ustanova i postići dvostruk učinak: ekološki kroz uštedu energije i financijski jer ćemo imati više sredstava za druge koristi naših građana - kaže Davor Mecanović i dodaje kako u ovoj godini planiraju izradu online platforme za prijavu na Program javnih potreba u kulturi i tehničkoj kulturi grada Vinkovaca koja će olakšati prijavu korisnika sredstava na javne pozive, pojednostaviti i smanjiti nepotrebnu papirologiju i educirati korisnike o načinu rada platformi kako bi što više ustanova, udruga i organizacija apliciralo na javne pozive drugih davatelja sredstava.

Miroslav Flego
Uštedom na energiji za grijanje, gradska će uprava imati više novca za druge potrebe građana
U obnovi i škola
U listopadu prošle godine potpisan je ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava za energetsku obnovu zgrade OŠ “Antun Gustav Matoš” vrijedan gotovo 17 milijuna kuna. I ovaj je projekt rezultat suradnje Grada Vinkovaca i Agencije za razvoj i investicije VIA.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAMJENA CRVENOG MAGACINA NIJE DEFINIRANA

Razorena građevina sada čeka privatne investitore

2

OPĆINSKOM SUDU U ĐAKOVU ODASLANO:

U 20 dana još 35 prijedloga
za ‘jednostavni stečaj‘!

3

NAKON NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE: STOP ORUŽJU

Đakovo: Centar za socijalnu
skrb dobit će detektor metala