Regija
VINCELOVO I "ZELENO-PLAVO"

Dan vinograda donio okuse cijele Hrvatske
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
Posebna atrakcija bila je velika torta od dvadesetak hobotnica. Slavonci su dokazali da ne vole samo kulen i kobasicu
POŽEGA - Već 12. put održala se zajednička eno-gastro manifestacija "Vincelovo u Požegi" i projekt "Zeleno-plavo" pod novim sloganom "Dan vinograda", na požeškom Trgu Sv. Trojstva, a mirisi tradicionalnih vincelovskih jela miješali su se s mirisima jadranskih delicija. Grad Požega i gradska Turistička zajednica s Obrtničkom komorom Požeško-slavonske županije i požeškim Udruženjem obrtnika uspjeli su na Trgu okupiti tridesetak udruženja obrtnika i županijskih obrtničkih komora, ukupno tristotinjak sudionika, od Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, Istre, Gorskog kotara, pa do Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Cilj je bio povezati "zeleno" i "plavo", kontinentalnu proizvodnju i jadransku Hrvatsku, kao i promovirati vrijednosti obrtničke proizvodnje.
Uz vincelovske delicije i jela kontinentalne Hrvatske, za Požežane i njihove goste posebno je bila zanimljiva ponuda s jadranskih destinacija, a njihovi su štandovi privukli i najveći broj posjetitelja. Ove je godine posebna atrakcija bila velika torta pripremljena od dvadesetak hobotnica. Hrana pripremana pod sloganom "Riba Hrvatske – jedi što vrijedi" pokazala je da Slavonci itekako vole i ribu i morske plodove.


Poseban pozdrav svim okupljenim Požežanima i kolegama obrtnicima na manifestaciji uputili su predsjednik Obrtničke komore Požeško-slavonske županije Ante Bilobrk, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, požeški gradonačelnik Darko Puljašić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević kao domaćini, te pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica, koja je manifestaciju i otvorila. Istaknuli su potrebu organiziranja ovakvih manifestacija i posebno povezivanje regije proizvođača hrane i vina te regije koja to sve plasira kroz turizam. Cijela manifestacija organizirana je upravo kako bi se ta suradnja, učvršćivana proteklih godina, dodatno poboljšala. Na zaista dobrim primjerima te suradnje može se krenuti i dalje jer brojni su ugostitelji s mora već uspostavili odlične kontakte s proizvođačima hrane, a posebno vina, iz Požeštine, tako da proizvodi već putuju na jug cijele godine. Novi oblik suradnje je da ugostitelji s Jadrana, sada u zimskim mjesecima kada nema sezone, koriste svoj godišnji odmor ovdje na kontinentu.
Gosti su zapalili i veliku vincelovsku vatru na požeškom trgu, a drveni toranj složili su članovi Odreda izviđača Požega. Na velikoj pozornici cijelo su vrijeme posjetitelje zabavljali Tamburaški sastav Bisernica i popularni voditelj Boris. AGM Kruna
I Kaptolčani zarezali trsove uz Vincelovo
KAPTOL - Udruga vinogradara i vinara "Vinokap" tradicionalno je, na malom nasadu pokraj svoga vinskog podruma, zarezivanjem loze i blagoslovom trsja obilježila Vincelovo. Nazočne je pozdravio Ferdinand Novak, predsjednik "Vinokapa", posebno pozdravljajući kumove i prijatelje udruge koji su došli iz drugih krajeva. Molitvu je vodio vlč. Mario Rašić te blagoslovio trsove. Zapaljena je i vincelovska vatra, na kojoj su se pekle kobasice i slanina. Nastupili su dječji župni zbor, mješovita pjevačka skupina Matice umirovljenika Kaptol i glazbeni duo Horoskop.
Hrana i vino iz Požeštine već cijele godine odlaze na more. Ugostitelji s Jadrana zimovat će u Savoniji
300

sudionika stiglo jw u Požegu, od Dubrovnika preko Istre i Gorskog kotara do Vukovara
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike