Osijek
STUDENTSKI ŽIVOT IZ RAZLIČITIH PERSPEKTIVA

Blaž Jurišić, Osječanin u Osijeku: Studira, programira i zarađuje iznadprosječno
Objavljeno 21. siječnja, 2019.

Premda dvadesetdvogodišnjak (i nije mu, kaže, baš ugodno o tome govoriti jer ne želi da ispadne kako se hvalisa) Osječanin Blaž Jurišić već kao student u Osijeku mjesečno zaradi iznadprosječnu hrvatsku plaću, i to ne samo za studentske prilike. Uspjeli smo to jedva izvući iz njega, iako je jedan od rijetkih takvih studenata. Stigao je do prve godine diplomskog studija Računarstva na osječkom FERIT-u, a vjeruje kako mu je upravo ostanak u Osijeku bio najbolji potez u trenutku kada je odlučivao o nastavku školovanja.

"Nekako sam mislilo da ću imati više prilika za praktičan rad, možda i posao. U Osijeku je puno malih tvrtki i sve su pristupačne studentima, a tu su i roditelji, prijatelji..." Tako je i bilo. Blaž radi od prve godine studija. "Htio sam naučiti više nego što na faksu imam priliku, a profesori uglavnom izlaze u susret. Tijekom studiranja radio sam uvijek u struci. Najprije kao programer, prve tri godine u jednoj osječkoj IT tvrtki, a posljednjih šest mjeseci radim kao programer servera u jednoj mladoj firmi koja se bavi digitalnim marketingom. Mislim da jako dobro zarađujem kao student, premda je to zapravo uobičajena tehnička plaća." No studij i posao nije lako uskladiti. "Dosta je teško i zahtjevno. Prijepodne sam uglavnom na predavanjima na faksu, a popodne radim." Upravo zbog toga najviše novca od plaće potroši na hranu, iako još živi kod kuće s roditeljima. "Ostao sam kod roditelja jer mi je tako puno lakše, najviše zbog čišćenja i kuhanja", kaže kroz smijeh, više samoironično. No, ne isključuje opciju da bi se uskoro mogao osamostaliti, ne samo financijski nego i stambeno. "Uspijevam pronaći vremena i za prijatelje, tu i tamo za neki izlazak u pub, a najdraža su mi kratka putovanja."

O Osijeku kao rodnom gradu i mjestu studiranja ima više riječi pohvale. "Mislim da to nije samo floskula, Osijek zbilja jest grad po mjeri svakog čovjeka. Imate sve i sve ja na dohvat ruke. Od prijatelja koji studiraju u Zagrebu na FER-u čujem da putuju sat i pol do faksa, a to je ovdje nezamislivo." Žao mu je vidjeti mlade koji odlaze trbuhom za kruhom, ali smatra kako se oni koji karijeru vide u tehničkom području ni u Osijeku ne trebaju brinuti. Što se tiče iseljavanja, studenti STEM fakulteta za posao se ne moraju brinuti. Samo bi se što prije trebali i u praksi time početi baviti, jer prakse na fakultetima nedostaje, mi je imamo tek na zadnjoj godini", zaključuje ovaj uspješni osječki student koji bi, kada dođe vrijeme za to, volio i doktorirati.
J.Pejaković
Najčitanije iz rubrike