Crna kronika
NIJE IMAO ČIME UGASITI VATRU NA SVOJOJ KUĆI

Izgorjeli krov i dio kuće, jer je voda u selu isključena zbog gradnje vodovoda
Objavljeno 21. siječnja, 2019.
KARLOVAC FERIČANAČKI - Nedjelja ujutro odnijela je krov nad glavom Čedi Tanasiću iz Karlovca Feričanačkog. Naime, u njegovoj obiteljskoj kući izbio je požar u kojem je izgorjelo kompletno krovište te dobar dio kuće:
- Sve se dogodilo prebrzo. Krenuo sam upaliti svjetlo i otići susjedu po piće te sam shvatio da nema struje. Kada je susjed otišao svojoj kući provjeriti što je sa strujom, ja sam izišao i vidio da kod vanjske svjetiljke frcaju iskre. Bilo mi je jasno da je došlo do kratkog spoja u električnoj instalaciji i možda se ništa ne bi dogodilo da sam imao vode. Naime, selo je trenutačno bez vode, jer su u tijeku radovi na vodovodu u Magadenovcu, selu pokraj nas, a struje nemam da pokrenem hidrofor – priča Čedo, kojemu je odmah u pomoć došao spomenuti susjed, pokušali su vodom iz bunara i kantom bar početi s gašenjem te su odmah pozvali vatrogasce.


- Odmah po dolasku na mjesto požara uvidjeli smo da se radi o visokom stupnju požara, a s obzirom na to da naše društvo, nažalost, raspolaže sa samo jednom cisternom, shvatili smo da ta količina vode neće biti dovoljna da ugasimo požar, pa smo pozvali u pomoć kolege iz Dolaca, Zdenaca i Čačinaca te kamion JVP-a Slatina. Krovištu nije bilo spasa, a i dobar dio kuće je, nažalost, izgorio. Srećom, nije bilo vjetra, pa nije bilo širenja vatre na obližnje kuće, a vrlo je blizu i polje na kojem su složene bale slame. Treba svakako reći da su vatrogasci spasili maksimalno koliko se moglo, dakle dvije prostorije s ulične strane koje su ostale netaknute te ljetnu kuhinju i štagalj. Izvukli smo užarenu plinsku bocu, a ostalo je već vatrena stihija uhvatila – kaže zapovjednik DVD-a Robert Orina te naglašava kako je splet okolnosti ovog požara bio složen.
- Vatra se provukla u krovište, a ono je sastavljeno od dva reda dasaka, štukature i knaufa. Požar se zavukao između dvije grede, razbuktao se ponajviše zbog toga što su štetnici navukli veće količine zapaljivog materijala kao što su kukuruzne tekunice i njihovo zapaljenje nam je zadavalo veće probleme. Na intervenciji je sudjelovalo više od 20 vatrogasaca. Intervencija je bila zahtjevna, ali iskustvo i kvalitetna taktička organizacija gašenja požara bili su ključni – zaključuje Orina. Čedin susjed Žarko Milošević nije mogao doći sebi. "Pa nevjerojatno i žalosno. Prije samo sat vremena sjedili smo i pričali u toj kući, a sada je sve otišlo u dim. Srećom, on je izašao i nije mu ništa", kaže Žarko. Vladimir Grgurić
Došlo je do kratkog spoja u električnoj instalaciji i možda se ništa ne bi dogodilo veće da je bilo vode
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike