Gastro
VINKO RUČEVIĆ, PRVI ČOVJEK OSJEČKOG VINSKOG FESTIVALA

Nas organizatore raduje što WineOS sve više dobiva regionalni karakter
Objavljeno 19. siječnja, 2019.
Imamo najavu dolaska još većeg broja vinarija iz Mađarske, Srbije i BiH, no jezgra festivala bit će uvijek vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja

Proteklog tjedna, u petak i subotu, održan je u Osijeku peti WineOS - festival vina, delicija i ugodnog življenja koji je, prema ocjenama izlagača, brojnih posjetitelja, ali i organizatora, bio najuspješniji do sada. Festival su zajedničkim snagama organizirali udruge Dekanter i Graševina Croatica, Osječko-baranjska županija, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Grad Osijek i Vinoteka Vinita.

Na festivalu je u dva dana nastupilo više od 70 izlagača, najviše vinara, ali i proizvođači različitih delicija - suhomesnatih proizvoda, sirova, ulja, rakija, likera, džemova... Posjetilo ga je više od 1300 osoba. Međutim, izuzetno veliko zanimanje novinara i blogera iz cijele Hrvatske te zemalja regije pokazalo je značaj WineOS-a koji je prerastao lokalne okvire. Osječki je festival, očito zahvaljujući sinergiji organizatora, na najboljem putu da postane vinski festival regionalnog značenja. O svemu tome razgovarali smo s Vinkom Ručevićem, osnivačem WineOS-a i svakako prvim čovjekom festivala.

Zbog čega tvrdite da je ovaj peti WineOS bio najbolji do sada? Što je to festival ovaj put podiglo stepenicu više?

- U prvom redu, ove smo godine imali do sada najveći broj izlagača - više od 70. Organizacijski smo festival podigli doista za stepenicu više, zato ću i istaknuti kako su u organizaciji WineOS-a - udruga Dekanter, udruga Graševina Croatica, koja je uz nas od samog početka, Osječko-baranjska županija i naš pisac Vinskih priča Željko Garmaz, kao i moja malenkost. Važan razlog zašto je ovaj peti WineOS do sada i najbolji su radionice koje su održane u sastavu festivala. Mogu reći da su radionice dobrim dijelom i zaslužne što smo imali goste iz cijele Hrvatske - iz Zagreba, Rijeke, Dalmacije..., ali i inozemstva, uglavnom iz susjednih zemalja. Dobili smo brojne pohvale novinara, posjetitelja, vinskih znalaca i drugih na organizaciji radionica. Mnogi su isticali kako je na našim radionicama bilo ponuđeno najbolje što se moglo kušati igdje u Hrvatskoj u posljednjih deset godina.

Imali smo ukupno devet radionica u dva dana, jedna je zbog bolesti pelješkog vinara Vedrana Kiridžije bila otkazana ili odgođena za sljedeći WineOS. Velik je tu doprinos Garmaza, koji je osmišljavao radionice, birao teme i praktički i dogovarao sa sudionicima njihove nastupe i dolazak u Osijek. Gledali smo da cijena ulaznice na radionice bude doista svima prihvatljivih 50 kuna. Naime, samo ću podsjetiti, za 50 kuna svaki sudionik radionice mogao je primjerice kušati vertikalu od 16 vina Ive Enjingija ili recimo Iločkih podruma, s kušanjem arhivskih vina iz 1982. godine, čija je cijena boce i nekoliko stotina eura. Sve su radionice bile popunjene. Na nekima smo uz planiranih 20 mjesta, zbog izuzetnog zanimanja, dodavali i još desetak i više mjesta.

Naposljetku ću istaknuti i prostor u kojemu je održan ovogodišnji WineOS. Bila je to promjena nabolje. Promjena prostora, odnosno izlazak iz trgovačkog centra (Esseker centar, nap. a.) i održavanje festivala u Muzeju okusa bio je pun pogodak. Muzej okusa dao je poseban štih za našu vinsku manifestaciju. Donio je poseban ugođaj, pa rekao bih i dozu glamuroznosti cijelom događaju. U dva dana festival je prema prodanim ulaznicama posjetilo nešto više od 1300 osoba. U svakom slučaju, kao organizatori vrlo smo zadovoljni festivalom. Bio je mjesto za odlično druženje, kušanje izvrsnih vina, razmjenu iskustava proizvođača ili konzumenata, kao i ostvarivanje poslovnih kontakata i sklapanje poslova. Mislim da je dokaz uspješnosti i to što smo imali rekordan broj akreditiranih novinara - bilo ih je više od 80. Iz Srbije je bilo četiri ili pet novinarskih ekipa, isto toliko iz Mađarske. Festival su pratile novinarske ekipe iz Makedonije, imali smo novinare iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, dvadesetak novinara došlo je iz Zagreba i naposljetku bili su tu svakako naši lokalni mediji.

Jasno je da su radionice privukle vinsku stručnu javnost iz cijele zemlje i regije, no isto tako važan je i onaj izložbeni dio festivala. Naime, WineOS je praktički jedini festival u Slavoniji i Baranji na kojemu se na jednom mjestu može vidjeti reprezentativna vinska ponuda Slavonije i hrvatskog Podunavlja.

- Tako je. Podjednako su nam važna oba segmenta festivala. Sigurno je svakom našem izlagaču konzument najvažniji i bez kvalitetnog predstavljanja proizvoda ne može u konačnici biti ni prodaje vina. Mislim da je i vinarima festivalsko predstavljanje i najbolji oblik približavanja publici. Ne postoji bolji oblik promocije proizvoda od razgovora s proizvođačem i kušanja njegova vina. Naš temeljni koncept WineoOS-a i jest u prvenstvenom predstavljanju vina Slavonije i hrvatskog Podunavlja, ali i vinara i vina iz susjednih zemalja - Srbije, Mađarske, BiH, pa i Makedonije ili Slovenije. Željeli smo od WineOS-a stvarati regionalni festival vina, delicija i ugodnog življenja Podunavlja. Idemo u tom smjeru i nastojimo se tako pozicionirati. Već sada imamo najavu dolaska još većeg broja vinarija iz Mađarske, Srbije i BiH. No, jezgra festivala ili domaćini bit će uvijek vinari Slavonije i hrvatskog Podunavlja. Od prvog festivala 2014. godine imali smo snažnu potporu udruge Graševina Croatica. Udruga je animirala sve svoje članove i ona je zapravo sve ove godine nezamjenjiv partner u WineOS-u.

Na ovom WineOS-u bio je zamjetno veći broj i vinara i gostiju iz Mađarske.

- Da, jer smo uspostavili dobre veze s nama bliskom vinskom regijom Pečuh - Vilanj. Bilo je i mnogo posjetitelja koji su stigli čak organizirano autobusom. Uostalom na festivalu su se čuli razni jezici - mađarski, engleski i njemački. Veseli nas što u ovih pet održanih festivala sve više dobivamo taj međunarodni, odnosno regionalni karakter.

Igor Mikulić
Iduće godine u sličnom terminu, vraća se gala večera


Imate li već sada smjernice za sljedeći WineOS?

- Naravno. I dalje ćemo nadograđivati sadržaje. Nastojati pripremiti ponovno zanimljive i edukativne radionice, kao i dovesti brojne vinarije, pa i neke nove. Na idućem WineOS-u vratit ćemo gala večeru, koju ove godine nismo organizirali zbog manjeg zanimanja restoratera. Vinari su i dalje izuzetno zainteresirani za sudjelovanje u tom vrhunskom gourmet događaju i doista mislimo kako trebamo razvijati taj spoj vina i gastronomije u mnogo većem obujmu.

Hoćete li zadržati ovaj novi termin održavanja festivala?

- Bilo je upita oko termina održavanja festivala, s obzirom na to da je proteklih godina festival održavan u prosincu. Nećemo ga mijenjati i šesti WineOS bit će iduće godine drugog vikenda u siječnju. Vjerujem da će i lokacija održavanja festivala biti ista.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike