Autoglas
KOD NEKIH DATUMSKA OBVEZA...

Kod drugih zimska oprema samo kada je na kolniku snijeg
Objavljeno 19. siječnja, 2019.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga RH. Uređeno je to Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 145/2013).

U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Na interaktivnoj karti HAK-a mogu se pogledati koje su to zimske dionice u Hrvatskoj.

A kakva je propisana zimska oprema u europskim zemljama?

U mnogim državama Europe zakoni u pogledu zimske opreme vozila vrlo su različiti. U većini država ta je obveza datumski određena, a kod drugih, obvezna je zimska oprema kad su na snazi zimski uvjeti na cestama, odnosno kad je na kolniku snijeg, ugaženi snijeg ili kada je poledica.

U većini europskih država, zimsku opremu čine četiri zimske gume, no u pojedinim državama, kao i u Hrvatskoj, pod zimskom opremom dopuštene su četiri ljetne gume, minimalnog utora do 4 mm, s lancima za snijeg u prtljažniku.

U neposrednom susjedstvu - u Bosni i Hercegovini obvezna je zimska oprema bez obzira na vremenske uvjete. To podrazumijeva četiri zimske gume (min 4 mm dubine utora) ili četiri ljetne gume (min 4 mm dubine utora) s lancima u prtljažniku koji se postavljaju na pogonske kotače u slučaju zimskih uvjeta. U Srbiji u zimskim uvjetima vozila moraju imati M+S gume na pogonskim kotačima vozila najveće dopuštene mase od 3.5 t nosivosti. Minimalna dubina utora je 4 mm. Lanci za snijeg su obvezni na označenim dionicama. Autobusi i kamioni moraju imati lopate za snijeg. U Mađarskoj ne postoji zakonska obveza - no na nekim područjima obvezno je korištenje lanaca za snijeg.

U Njemačkoj su od 2010. godine obvezne zimske gume u slučaju snijega, poledice, leda na cesti, bljuzge i ugaženog snijega. Zabrana je korištenja ljetnih guma u zimskim uvjetima. Sva vozila registrirana u Njemačkoj ili izvan nje, moraju imati zimske gume na sva četiri kotača u zimskim uvjetima. Zimske gume moraju imati oznaku M+S ili pahuljicu. U ovoj zemlji nema datumom definirane obveze uporabe zimske opreme.

Dario Kuštro
Ako ste zapeli u snijegu...

ISPUSTITE ZRAK

Ako je vaše parkirano vozilo zatrpao snijeg, ili ako gume koje ste montirali jednostavno ne mogu odraditi svoj posao i skrenuli ste s ceste, vjerojatno ćete zaglaviti u snijegu. U tom slučaju trebat će vam pomoć da bi se izbavili iz ovakve situacije. Dok lagano dajete gas i krećete, zamolite nekoga da vam pomogne zanjihati automobil naprijed-natrag kako bi ga pokušali izvaditi iz eventualne brazde. Vozite tako da vam kotači pokazuju ravno te se krećite naprijed-natrag sve dok ne dobijete dovoljno snažno prianjanje da se izvučete. Ako to ne uspije, možda ćete uspjeti tako da prednje pogonske kotače okrenete u drugom smjeru.

Ako to ne pomogne, možda biste mogli pokušati staviti neku prostirku (mali tepih ili podne prostirače iz automobila) ispred pogonskih kotača.

Ispuštanjem malo zraka iz guma možete postići snažnije trenje, međutim, to činite samo ako imate načina da ih kasnije ponovno napunite zrakom.

Ako sve to ne uspije, morat ćete (ipak) zvati pomoć na cesti.